Σε μια κίνηση με ιδιαίτερη πολιτική σημασία ενώ είναι σε εξέλιξη η διαμάχη με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, ο περιφερειακός Μιχάλης Αμοιρίδης με εισήγησή του, κατέθεσε στο Περιφερειακό συμβούλιο πλέγμα προτάσεων για την ανάληψη δράσεων για την ανάπτυξη στην περιοχή, με δεδομένο ότι η ΑΜΘ συγκαταλέγεται στις φτωχότερες περιοχές της Ε.Ε.
Ο ίδιος απευθυνόμενος στα ΜΜΕ περιορίζεται στο περιεχόμενο της πρότασής του λέγοντας πως “Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, παρατηρώντας τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και εκτιμώντας ότι απαιτείται συντονισμένη και πολύπλευρη πλέον συστράτευση, κατέθεσα στην Επιτροπή Ανάπτυξης ΠΣ της ΠΑΜΘ σχετική εισήγηση, προκειμένου να συζητηθεί, να τύχει επεξεργασίας και κατόπιν, εφόσον κριθεί, να προωθηθεί ως εισήγηση της επιτροπής στα αρμόδια Περιφερειακά όργανα για λήψη σχετικής απόφασης ανάληψης δράσης. Πρέπει να ανατραπεί το αρνητικό στοιχείο: η ΠΑΜΘ να είναι στις 20 φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης με υψηλότατη ανεργία να τη μαστίζει.
Σας παραθέτω περίληψη καθώς και τη συνολική εισήγηση που βασίζεται σε 3 άξονες: α) Μόχλευση ανάληψης δράσεων από το ανθρώπινο δυναμικό και την τοπική κοινωνία, β) Στήριξη υφιστάμενης οικονομικής δραστηριότητας, γ) Προσέλκυση νέων επενδύσεων.
H περίληψη της εισήγησης Αμοιρίδη
Η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης και με προβλήματα ανάπτυξης. Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική κινητοποίηση με επιθετική πολιτική για αναστροφή αυτού του κλίματος. Σε αυτό πρέπει η Περιφέρεια να πάρει πρωτοβουλία.
Εδώ και δεκαετίες, έχουμε υποστεί πλήγμα, εξαιτίας των γεωπολιτικών συνθηκών που επιβληθήκαν από τις σύγχρονες αυτοκρατορίες. Αυτό πέρασε αλλά συνεχίζουμε να ζούμε υπό άνισες οικονομικές παραμέτρους, διότι ενταγμένοι στην ΕΕ και γειτνιάζοντας με χώρες που έχουν πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες φορολόγησης και κόστους σε συνδυασμό με την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, καθιστούν και πάλι μειονεκτική την τοπική ανάπτυξη. Το κέντρο διαχρονικά δεν αντιλήφθηκε το μεγάλο αυτό ζήτημα που υπάρχει μόνο στην ΑΜΘ και κατά συνέπεια δεν προσπάθησε ποτέ να το λύσει και να το εξηγήσει και στους ευρωπαίους εταίρους. Συνεπώς από τη δεκαετία του 1950, το κατά επίφαση μεγάλο πλεονέκτημα της ΑΜΘ, η γεωπολιτική της θέση, όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε αλλά στην πράξη είναι ακόμη και σήμερα μεγάλο μειονέκτημα. Αποτέλεσμα η ανεργία να καλπάζει.
Απαιτούνται ισχυρές ενέργειες προς κινητοποίηση των τοπικών οικονομικών δυνάμεων για να ξεκολλήσουμε από το τέλμα. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν φαίνονται να σχεδιάζονται κεντρικά στο βαθμό και την ταχύτητα που χρειάζονται και θα πρέπει εμείς ως Περιφέρεια να προτείνουμε, να διεκδικήσουμε, να υλοποιήσουμε. Δεν μπορεί να περιμένει άλλο η περιοχή και οι άνθρωποι της.
Μόχλευση Δράσεων για Ανάταξη των Αρνητικών Δεδομένων
«Για κάθε εμπόδιο στην ανάπτυξη υπάρχει μια απάντηση που περιλαμβάνει μέσα της πολιτικής συνοχής», δήλωσε σχετικά η επίτροπος αρμόδια για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, προσθέτοντας ότι «προσαρμοσμένες στρατηγικές περιφερειακής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις για επιτυχείς επενδύσεις, μπορούν να καταστήσουν τις εν λόγω περιοχές ελκυστικές για τους κατοίκους, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις».
Συνεπώς στο πρόβλημα υπάρχει δυνατότητα λύσης αρκεί να δουλέψουμε συγκροτημένα, με πρόγραμμα, σε συνεργασία με τη διοίκηση όλων των βαθμιδών, την κοινωνία και τους επιχειρηματικούς φορείς, διεκδικώντας τους πόρους από τα προγράμματα πολιτικής συνοχής. Με σαφή στόχευση, σχέδιο υλοποίησης, χρονοδιάγραμμα επίτευξης στόχων και το κυριότερο τηρώντας συστηματικά όλα τα παραπάνω χωρίς παρεκκλίσεις.
Η ΠΑΜΘ είναι περιοχή που βασίζεται στην αγροτική οικονομία, έχει δυναμικές βιομηχανικές μονάδες, τουριστική ανάπτυξη με περαιτέρω δυνατότητες και ελπιδοφόρο επιστημονικό δυναμικό για παροχή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και ποιοτικών υπηρεσιών. Εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων που μπορούν να υποστηρίξουν έρευνα, τεχνολογία, εκπαίδευση δεξιοτήτων. Παράλληλα η ενέργεια και η θαλάσσια οικονομία ( BLUE ECONOMY) με έμφαση στην αλιεία αλλά και στην σύγχρονη ναυτιλία αποτελούν τομείς περαιτέρω επένδυσης για το μέλλον. Η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας είναι ακόμη ένα τεράστιο πλεονέκτημα της περιοχής μας. Οι υποδομές χρήζουν βελτίωσης, σιδηροδρομική σύνδεση, λιμάνια, μαρίνες, οδικοί άξονες συνοριακοί σταθμοί με όμορες χώρες.
Η βελτίωση των δεδομένων πρέπει να ξεκινήσει από την στήριξη των υφιστάμενων δομών και δράσεων στον οικονομικό τομέα και να επεκταθούν στην βελτίωση των παραμέτρων που θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις από εγχώριους και αλλοδαπούς επενδυτές, έτσι θα ενισχύσουμε τη διατήρηση και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας που τόσο έχουμε ανάγκη.
Πρόταση Στήριξης Υφιστάμενης Επιχειρηματικότητας
Η ραχοκοκαλιά της οικονομικής ζωής είναι οι υφιστάμενες δραστηριότητες, αυτές που έδωσαν και δίνουν πνοή στην ΑΜΘ, που άντεξαν εν μέσω κρίσης και αυτό πρέπει να το εκτιμήσουμε. Πρέπει να είναι η βάση, το θεμέλιο στο οποίο θα πατήσουμε για να προχωρήσουμε ανοδικά. Η στήριξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά σημαντική.
Πρόταση Προώθησης Επενδυτικού Ενδιαφέροντος από Εξωτερικό και Ελλάδα
Είναι απαραίτητο και ίσως επιβεβλημένο περισσότερο από ποτέ να προσπαθήσουμε να τονώσουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον Αλλοδαπών και Ελλήνων επιχειρηματιών για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Πρέπει να αναδείξουμε και να υπενθυμίσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Τίθεται η πρόταση, να οργανώσουμε ομάδα για την παρουσίαση και ενημέρωση των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Να υπενθυμίσουμε σε Ξένους και Έλληνες ότι παρά την κρίση υπάρχουν δυνατότητες που προσφέρουν όφελος και πρέπει να αξιοποιηθούν.
Προϋπόθεση για να επιτύχουμε είναι να αποφασίσουμε εάν το πιστεύουμε
Θα πρέπει να υπάρξει απόφαση με ισχυρή συναίνεση των Περιφερειακών οργάνων μας, συνεννόηση και πρωτοβουλίες που θα χρηματοδοτηθούν ισχυρά από τον προϋπολογισμό μας με παράλληλη αναζήτηση κονδυλίων ευρωπαϊκών από το ταμείο συνοχής και αλλού για χρηματοδότηση δράσεων ουσίας. Σαφώς με προσδιορισμό στόχων, χρονοδιαγράμματος επίτευξης και έλεγχο της απόδοσης κάνοντας διορθωτικές κινήσεις όπου είναι απαραίτητο. Πρέπει να καλέσουμε τον ιδιωτικό τομέα να τον πείσουμε να γίνει σύμμαχος και οδηγός στην προσπάθεια. Να τον εμπλέξουμε αποφασιστικά στο σχεδιασμό και την εφαρμογή αυτής της προσπάθειας.
Η ΑΜΘ έχει τις δυνατότητες πρέπει επιτέλους να πάρει αυτό που της αξίζει. Το έχει ανάγκη ο τόπος μας, το έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας, το έχουν ανάγκη τα παιδιά μας και δεν υπάρχει πλέον χρόνος για άλλες καθυστερήσεις ή αρνήσεις. Πρέπει να γίνει σωστά. Πρέπει η ΑΜΘ να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη και να γίνει το παράδειγμα για όλους σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Μ. ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ