Μετά την ολοκλήρωση του 18ου Συνεδρίου των Λυκείων Ελληνίδων στην Ξάνθη, το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης εξέδωσε ανακοίνωση για τα αποτελέσματα.

Αναλυτικά αναφέρει:

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Λυκείου των Ελληνίδων, που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη από τις 21 – 24 Σεπτεμβρίου 2017, στο Αμφιθέατρο «Καραθεοδωρή» του Δ.Π.Θ.  και οργανώθηκε από το Λύκειον των Ελληνίδων, Παράρτημα Ξάνθης. Τις τελετές έναρξης και λήξης, καθώς επίσης και το συνέδριο παρακολούθησαν 250 σύνεδροι τόσο από την Ελλάδα, όσο κι από την Αυστραλία.

Το συνέδριο με τις επιστημονικές και καινοτόμες εισηγήσεις των Καθηγητών από το Δ.Π.Θ. και το Ε.Κ.Π.Α. αποσαφήνισε το διαπολιτισμικό μωσαϊκό της Θράκης, προσέφερε γνώση για την λαογραφία του τόπου και έδωσε όραμα  και  πνοή στο έργο των Λυκείων.

Οι τελετές έναρξης και λήξης, την Πέμπτη 21 και Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 αντίστοιχα στέφτηκαν με επιτυχία και ενθουσίασαν τους παρισταμένους. Οι αδελφές Βουγιουκλή, Σουζάνα και Ελένη, εντυπωσίασαν το κοινό με το ρεπερτόριο τους και τις υπέροχες φωνές τους.  Στην τελετή λήξης παρουσιάστηκε μια εντυπωσιακή παράσταση με τίτλο «Θράκη, η μεγάλη γη των Θεών», μια θεατρο-χορευτική παράσταση με 150 χορευτές της παραδοσιακής σκηνής σε σκηνοθεσία και έμπνευση του χοροδιδάσκαλου του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης Κυριάκου Αθανασιάδη, σε κείμενα του φιλολόγου/συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλου. Η πανδαισία των παραδοσιακών φορεσιών,  η παρουσίαση των Θρακιώτικων εθίμων, οι μουσικοί, οι τραγουδιστές και ο ηθοποιός Απόστολος Μπαχαρίδης  κατέπληξαν και συγκίνησαν το ενθουσιώδες κοινό.  Η παρουσίαση έγινε από την επικοινωνιολόγο Βίκυ Μπαφατάκη και τον δ/ντή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, Τηλέμαχο Αρναούτογλου. Την σκηνοθετική επιμέλεια του συνεδρίου ανέλαβε ο σκηνοθέτης Τάσος Μπιρσίμ και την γενική επιμέλεια η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης, Ευτέρπη Στάντσιου, η οποία δήλωσε «Είμαι ευτυχής διότι ανταποκριθήκαμε στις προσδοκίες των συνέδρων και των φιλοξενουμένων. Η λαϊκή παράδοση εμπνέει μικρούς και μεγάλους και είναι εφαλτήριο για την γνώση της ιστορίας και της πολιτιστικής διαδρομής κάθε τόπου. Ευχαριστώ θερμά όλους για την αφιλοκερδή τους συμμετοχή».

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δια του Πρύτανη, Αθανασίου Καραμπίνη τίμησε τον σκηνοθέτη Τάσο Μπιρσίμ για το έργο του στα τηλεοπτικά δρώμενα και στον πολιτισμό, όπως έπραξε και το Λύκειον των Ελληνίδων για την αφιλοκερδή συμμετοχή του και τον συμβουλευτικό του ρόλο στην υλοποίηση του Συνεδρίου. Στην τελετή έναρξης,  το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης βράβευσε το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης για την προσφορά του στον τόπο.

Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθωρίου κ. Παντελεήμονας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κ. Κώστας Ζαγναφέρης, ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ο εκπρόσωπος του Δ.Π.Θ. Αντιπρύτανης κ. Παντελής Μπότσαρης, ο  Αντιπρύτανης κ. Χρήστος Κουκουρλής, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ., Καθηγητής Εμμανουήλ Βαρβούνης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Εκπρόσωπος του Στρατηγού του Δ’ Σώματος Στρατού,  Δημοτικοί σύμβουλοι, Πρόεδροι Πολιτιστικών Σωματείων της Ξάνθης και άνθρωποι της επιστήμης και του πολιτισμού.

Οι σύνεδροι περιηγήθηκαν και  ξεναγήθηκαν στην Παλιά Ξάνθη, στο Μουσείο Αβδήρων και στα αξιοθέατα του τόπου.

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης ευχαριστεί θερμά όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση του συνεδρίου και συνέβαλαν στην επιτυχία του. Συγκεκριμένα: την Περιφέρεια Α.Μ.Θ.,  την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, το Δήμο Ξάνθης, ως συνδιοργανωτές, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και  το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) για την αιγίδα και την ευγενική υποστήριξη, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την αιγίδα, τα Διεθνή Βραβεία Sciacca, την ΕΡΤ3, ΕΡΤ Κομοτηνής και Ορεστιάδας για την χορηγία επικοινωνίας, τον τοπικό τύπο, τις Βιομηχανίες, επιχειρήσεις, καταστήματα, μέλη και φίλους του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Ξάνθης.

Επίσης ευχαριστεί, όλους τους δασκάλους χορού και τους χορευτές του, που πέρα από τη συμμετοχή τους στην παράσταση της τελετής λήξης, διεκπεραίωσαν με τον καλύτερο τρόπο ό,τι ανέλαβαν και στήριξαν το συνέδριο.

Εύχεται κάθε επιτυχία στο Λύκειον των Ελληνίδων, Παράρτημα Βόλου που του ανατέθηκε η διοργάνωση του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου, το 2019.