Aναστάτωση προκαλεί στην περιοχή της Σταυρούπολης η αδειοδότηση λατομικής εγκατάστασης στα όρια του Δήμου Νέστου αλλά σε έκταση που είναι ουσιαστικά δίπλα στον οικισμό της Σταυρούπολης. Ένα λατομείο στους πρόποδες του όρους Λεκάνη, στη δυτική όχθη του Νέστου, θα διαταράξει  το τοπίο της πλέον δημοφιλούς και γνωστής περιοχής στην κοιλάδα του Νέστου και εγείρει περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Για το λόγο αυτό κάτοικοι και Δήμος αντιδρούν έντονα και ζητούν να ανασταλούν οι άδειες που δόθηκαν. Ο Δήμος Ξάνθης λίγο μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη (δεν καλύπτεται λόγω απεργίας) εξέδωσε σχετική ανακοίνωση-ψήφισμα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης εκφράζοντας όχι μόνο τη βούληση και σύμφωνη γνώμη όλων των κάτοικων του οικισμού και της ευρύτερης περιοχής της Σταυρούπολης, άλλα και των φορέων και των πολιτών ολόκληρου του Δήμου και του Νομού, διατυπώνει ομόφωνα την αντίθεσή του στην προοπτική εγκατάστασης λατομείου στο βουνό – ΒΡΑΧΙΑ – που βρίσκεται απέναντι από τον οικισμό Σταυρούπολης, όπου ήδη ξεκίνησαν εργασίες μεταλλευτικών ερευνών για την εύρεση εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος μαρμάρου. 

Επειδή, το συγκεκριμένο βουνό, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον οικισμό Σταυρούπολης, μόλις μετά το φυσικό σύνορο, τον ποταμό Νέστο, μεταξύ του Δήμου Ξάνθης (ΔΕ Σταυρούπολης) και του Δήμου Νέστου, Νομού Ξάνθης και Νομού Καβάλας, σε απόσταση 500 μ. από το τελευταίο σπίτι της Σταυρούπολης ενώ ο κοντινότερος οικισμός του Δήμου Νέστου, Κεχρόκαμπος, απέχει τουλάχιστον 8 χιλιόμετρα.

Επειδή, η απόφαση αδειοδότησης δόθηκε ερήμην των κατοίκων και των τοπικών φορέων της περιοχής Σταυρούπολης, ερήμην του Δήμου Ξάνθης, ερήμην του Δασαρχείου Σταυρούπολης, που έχουν την άμεση επαφή με το σημείο, μόνο και μόνο επειδή για λίγα μέτρα ανήκει σε όμορο Δήμο, όμορο Νομό. 

Επειδή, το συγκεκριμένο βουνό, είναι ορατό εκτός από τους οικισμούς Σταυρούπολη και Δαφνώνα, από την περιφερειακή οδό Ξάνθης – Δράμας, από τους επιβάτες των τρένων που διασχίζουν τα τέμπη του Νέστου στη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης άλλα και από τους επισκέπτες – τουρίστες που δραστηριοποιούνται κάνοντας εναλλακτικές δραστηριότητες, κανό, ιππασία, flying fox, rappel κλπ.

Επειδή, το συγκεκριμένο βουνό, βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Νέστου που έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αποτελεί και προβάλλεται από το Δήμο Ξάνθης ως ένα από τα  ιδιαίτερα σημεία της κοιλάδας και τα είκοσι τελευταία χρόνια  φωτίζεται προκειμένου να αναδειχθεί η ιδιαίτερη αισθητική του.

Επειδή, το συγκεκριμένο βουνό, βρίσκεται στην περιοχή που συνδέει δύο πολύ σημαντικές προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας, τα ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ και το ΠΑΡΘΕΝΟ ΔΑΣΟΣ της Ροδόπης, και ο αγροτουρισμός αποτελεί μαζί με την αγροκτηνοτροφική παραγωγή τους δύο τομείς οικονομικής δραστηριότητας και εισοδήματος των κατοίκων.

Επειδή, στην περιοχή επενδύθηκαν από ιδιώτες και δημόσιους φορείς και συνεχίζονται να  σχεδιάζονται και υλοποιούνται αναπτυξιακά προγράμματα για την περαιτέρω ανάπτυξη του φυσιολατρικού, περιπατητικού, εναλλακτικού τουρισμού.

Επειδή, η δημιουργία λατομείου στο συγκεκριμένο σημείο, θα οδηγήσει στην αλλοίωση και επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος με επιπτώσεις στην χλωρίδα και πανίδα και στην υγεία των κατοίκων, στην υποβάθμιση του φυσικού τοπίου και γενικότερα θα προκαλέσει αρνητικές συνέπειες σε όλους τους οικονομικούς, αναπτυξιακούς, κοινωνικούς και τουριστικούς τομείς της γύρω περιοχής, απειλώντας παράλληλα την ευαίσθητη κοινωνική συνοχής της.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αδειοδότησης, την Περιφέρεια, τον Δήμο Νέστου και το Δασαρχείο Καβάλας να ανακαλέσουν άμεσα κάθε σχετική απόφαση έγκρισης που έχουν εκδώσει ή πρόκειται να εκδώσουν.

ΦΘΑΝΕΙ ΠΙΑ… σε μια ευνομούμενη πολιτεία, όσοι υπηρετούν θεσμικά τη Δημοκρατία οφείλουν να κάνουν τις δεσμεύσεις τους πράξη!