Μέχρι 27 Σεπτεμβρίου οι ωφελούμενοι γονείς που τα παιδιά τους έμειναν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ, λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλλουν εκ νέου ηλεκτρονικά αίτηση στην ΕΕΤΑΑ, προκειμένου να ενταχθούν στον νέο γύρο αναδιανομής των αδιάθετων vouchers.

Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε από την ΕΕΤΑΑ στο νέο γύρο μπορούν να συμμετέχουν ωφελούμενοι γονείς που ενώ είχαν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών και τις προϋποθέσεις δεν έλαβαν voucher λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού.

Ο αριθμός των αδιάθετων vouchers ξεκινά από τουλάχιστον 10.000, ωστόσο εκτιμάται  ότι ο τελικός αριθμός των παιδιών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της δωρεάν φιλοξενίας στους παιδικούς σταθμούς, μπορεί να φτάσει στις 14 έως 16 χιλιάδες. Και αυτό γιατί πρώτον, τα αδιάθετα vouchers, είναι τα «ακριβά», όπως αυτά αφορούν θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, και προέρχονται από περιοχές που είχαν έλλειψη αντίστοιχων θέσεων.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα παιδιά θα ενταχθούν στο πρόγραμμα από τον μήνα Οκτώβριο και όχι από τον Σεπτέμβριο, οπότε προκύπτουν και «αδιάθετοι» πόροι του προγράμματος ενός μήνα, οπότε προστίθενται στον προϋπολογισμό της δεύτερης κατανομής.

Σε κάθε περίπτωση ο τελικός αριθμός των επιπλέον  παιδιών που θα ενταχθούν φέτος στο πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής, δηλαδή στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η ΕΕΤΑΑ εκτιμά ότι με βάση τα περσινά δεδομένα, όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδιανομής, ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων παιδιών μπορεί να ξεπεράσει  τις 100.000, ενώ έχουν ήδη καλυφθεί όλοι οι αιτούντες που ήταν κάτω από το όριο της φτώχιας, καθώς και το 95% των ΑμΕΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΑΑ οι έγκυρες αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος  ήταν  132.982, έναντι 121.569 το 2016, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση κατά 9% συγκριτικά με πέρυσι. Κάτι που σημαίνει ότι, παρά την εξασφάλιση μεγαλύτερης χρηματοδότησης των τελευταίων ετών, (205 εκ. ευρώ), περίπου 30.000 παιδιά, αν και πληρούν τις προϋποθέσεις, θα μείνουν εκτός του προγράμματος δωρεάν φιλοξενίας.

 

Η υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης των ωφελούμενου γονέα γίνεται EΔΩ, έως τις  27 Σεπτεμβρίου και ώρα 24.000.

Ο κάθε υποψήφιος κατά την υποβολή της αίτησης είναι απαραίτητο να έχει την έγγραφη βεβαίωση του Φορέα, στην οποία βεβαιώνεται ότι έχει βρει θέση στο συγκεκριμένο φορέα/δομή, όπου θα αναφέρεται και η ανάλογη με την ηλικία του παιδιού, κατηγορία θέσης. Η βεβαίωση αυτή θα συνυποβληθεί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά κατά την εγγραφή του παιδιού..

Η αναδιανομή θα γίνει με βάση αυστηρά την μοριοδότηση που έλαβαν όλοι τον Ιούνιο, με την απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν εξασφαλίσει θέση σε παιδικό σταθμό δημόσιο ή ιδιωτικό.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμβουλευτούν την ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr).

localit.gr