Παρέμβαση για το θέμα της τροπολογίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που συμπεριλαμβάνει την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» έκανε η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Μαρία Γιαννακάκη, στην εκπομπή Επι Κοινωνία της ΕΡΤ3 με τη Δ. Αυγέρη και το Δ. Παπαγρηγορίου.

Η Γενική Γραμματέας τόνισε: «Ας είμαστε ξεκάθαροι και τίμιοι απέναντι στο λαό . Θέλουμε να είμαστε ισότιμα μέλη της διεθνούς κοινότητας, να σεβόμαστε τις υποχρεώσεις μας όπως απορρέουν από τους διεθνείς οργανισμούς; Διάβασε κανείς την τροπολογία; Η τροπολογία δεν μιλά για καμία αναγνώριση εθνικής μειονότητας αλλά δίνει τη δυνατότητα για τις αστικές υποθέσεις –όπως ισχύει για τα ποινικά και διοικητικά δικαστήρια- σε όποιον Έλληνα πολίτη δικαιώνεται από διεθνές δικαστήριο, να φέρνει μέσσω της εκούσιας διαδικασίας να την υπόθεση στα ελληνικά δικαστήρια.

«Σώζεται η χώρα από τον διασυρμό ενώπιον 48 Υπουργών Εξωτερικών στο Συμβούλιο της Ευρώπης και φέρνουμε την υπόθεση για να αποφασίσουν κυρίαρχα τα ελληνικά δικαστήρια” ανέφερε ενώ χαρακτήρισε επικίνδυνον τον επιλεκτικό σεβασμό στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όταν η χώρα, επικαλείται το ίδιο δικαστήριο για τις αποφάσεις του πως για τα θέματα των περιουσιών στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Επιτέθηκε σε ΔΗΣΥ και ΝΔ

Η Μ. Γιαννακάκη επιτέθηκε σε ΔΗΣΥ και ΝΔ, τους κατεξοχής εκφραστες του «Μένουμε Ευρώπη» για τη στάση τους στη Βουλή και πρότεινε «να τα πουν αυτά στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τα γέλια θα ακουστούν από το Στρασβούργο μέχρι την Ελλάδα», λέγοντας ότι δεν στέκει η θέση της ΔΗΣΥ ότι δικαιοπολιτικά συμφωνούν αλλά αρνούνται να ψηφίσουν.

Στη διάρκεια συζήτησης η Μ. Γιαννακάκη διευκρίνισε ότι η  τροπολογία αποσύρθηκε προκειμένου να υπάρξουν διαβουλεύσεις, θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα με το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα.

Θ. Θεοχαρόπουλος: Συμφωνούμε αλλά δεν ψηφίζουμε 

Παρέμβαση για το ίδιο θέμα έκανε στην εκπομπή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι η ΔΗΣΥ συμφωνεί με την τροπολογία επί της ουσίας και ζητεί να προσαρμοστεί η χώρα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και για τις Ενώσεις όπως η ΤΕΞ, κάτι που δεν αποτελεί θέση της ΝΔ, όπως είπε διαφοροποιούμενος.

Διευκρίνισε όμως ότι Η ΔΗΣΥ έχει ψηφίσει αρκετά νομοσχέδια του δικαιωματικού χώρου,  χωρίς να υπάρχει διαρκώς η κυβερνητική πλειοψηφία, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ιλχάν Αχμέτ: Δεν αποκαθιστά τους Συλλόγους

Διαφορετική θέση εξέφρασε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΔΗΣΥ Ιλχάν Αχμέτ. Σε άλλο μήκος κύματος , κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η τροπολογία δεν καθιστά της αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου για τους συλλόγους της Θράκης, αμετάκλητα εκτελεστές αλλά απλώς τους δίνει τη δυνατότητα να επανέλθουν στα ελληνικά δικαστήρια, και άρα θεωρεί ότι η τροπολογία δεν αποκαθιστά την ονομασία τους, όπως ανέφερε και στην ομιλία του στη Βουλή.