Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά στο Σκακιστικό Όμιλο Ξάνθης . 

Ο Σύλλογος θα είναι ανοικτός από τον Σεπτέμβριο καθημερινά, εκτός Σαββατοκύριακου, ώρες 18:00-20:00 για εγγραφές, δωρεάν εκμάθηση και ελεύθερο παιχνίδι.

Στις 2 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα. Τηλέφωνο επικοινωνίας  2541025690, αθλητικό κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης» από τη Θύρα 4.

Μπορεί ένα παιδί νηπιαγωγείου να μάθει σκάκι;

Υπάρχουν τμήματα σκάκι για παιδιά 5 ή 6 χρονών;
Έχει τις δυνατότητες ένα μικρό παιδί (νήπιο ή και προνήπιο) να κατανοήσει τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού;
Αυτές είναι κάποιες από τις συνηθισμένες ερωτήσεις που θέτουν γονείς που ενδιαφέρονται να μάθουν αν το παιδί τους είναι ικανό να μάθει από μικρό σκάκι.

Η απάντηση είναι σίγουρα ναι!
Ένα παιδί 5-6 χρονών έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει και να μάθει πλήρως τους βασικούς κανόνες του σκακιού και να παίξει μια φυσιολογική παρτίδα χωρίς λάθη αντικανονικών κινήσεων.

Τα παιδιά από τη μικρή ηλικία μαθαίνουν να βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις, να αποκτούν αίσθηση αυτογνωσίας, μαθαίνουν να σκέπτονται, να κρίνουν, να αξιολογούν και να σχεδιάζουν για να μπορέσουν να παίξουν μια παρτίδα.

Το σκάκι έχει πολλαπλά θετικά οφέλη με βάση επιστημονικές μελέτες, κυρίως για τις ηλικίες 6-12 ετών. Σε αρκετές έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι οι μαθητές που είχαν συστηματική ενασχόληση με το σκάκι για κάποιο διάστημα είχαν βελτίωση έως και 60% στην σχολική τους επίδοση, κυρίως στα μαθηματικά και στα γλωσσικά μαθήματα. Αυτές οι μελέτες έχουν οδηγήσει πολλές χώρες (Ρωσία, Κίνα, Αγγλία, Τουρκία, Γεωργία κ.α.) στην επίσημη ένταξη του σκακιού στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δημοτικών Σχολείων.

Το σκάκι έχει αποδειχθεί ότι:

Αυξάνει την ευφυΐα
Βελτιώνει τη μνήμη
Βοηθά στην ικανότητα για συγκέντρωση για μεγάλα χρονικά διαστήματα
Αναπτύσσει τη δημιουργικότητα και την αναλυτική σκέψη
Βελτιώνει τις μαθητικές επιδόσεις στο σχολείο
Αναπτύσσει την ικανότητα για σχεδιασμό και λήψη αποφάσεων
Βοηθά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών
και Προλαμβάνει τη νόσο του Αλτσχάιμερ (για τα μεγάλα ”παιδιά”)