Η τροπολογία που επηρεάζει το θέμα της πρώην “ΤΕΞ” θα τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας και θα χυθεί αρκετό μελάνι στη Θράκη. Είτε κάποιος συμφωνεί είτε διαφωνεί, το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι η Ελλάδα αρνείται να εφαρμόσει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει δεχθεί επανειλημμένες πιέσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης ενώ έχει δεσμευτεί ενώπιον του ΟΗΕ.

Ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του άποψη για το ζήτημα. Ο προβληματισμός προκύπτει από το γεγονός ότι δεν μπορεί κάποιος να αρνείται απόφαση του ΕΔΑΑ ή να τις εφαρμόζει α la carte ενώ παρουσιάζει τη χώρα ως υπέρμαχο της διεθνούς νομιμότητας. Μάλιστα, αντίστοιχη τροπολογία είχε κατατεθεί και από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και επίσης είχε αποσυρθεί .  Άρα κάποιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί πριν εκτεθούν με τη θέση που θα εκφράσουν.

Πολλές οι αντεγκλήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το περιβάλλον και αιχμή το θέμα των Σκουριών. Ευτυχώς για την περιοχή, το μέτωπο ενάντια στο χρυσό και την Eldorado στη Θράκη είναι υπερκομματικό, αρραγές και χωρίς δεύτερες σκέψεις. Και αυτό είναι μια κατάκτηση της τοπικής κοινωνίας που δεν έχει πληγεί από πολιτικές σκοπιμότητες, όπως έχει αποδείξει έμπρακτα η θαρραλέα στάση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης και άλλων παραγόντων. Και είναι μήνυμα προς όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις.

Δυστυχώς στη Χαλκιδική, η υπόθεση είχε ήδη ξεκινήσει πολύ άσχημα από τη δεκαετία του ’90. Η ιδιοτέλεια και η συνδιαλλαγή κάποιων πολιτικών παραγόντων, που η συλλογική μνήμη έχει κατατάξει στους πλέον διαπλεκόμενους, είχε ήδη ανοίξει το δρόμο στους χρυσοθήρες δια της ασφαλούς μεθόδου της δηλητηρίασης της τοπικής κοινωνίας. Όμως δεν αφορά μόνο την πολιτική αλλά και τα ΜΜΕ και κάποιους φορείς ή συλλογικότητες, που κατά περίπτωση αναλαμβάνουν εργολαβικά την υπεράσπιση των χρυσοθήρων.

Την έντονη αντίδραση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η φημολογία ότι τα στελέχη του απουσίασαν από τις εκδηλώσεις για τη μικρασιατική καταστροφή. Ο βουλευτής Γ. Στογιαννίδης δημοσίευσε στο προφίλ του στο FB φωτογραφίες από την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Προσφυγικού Ελληνισμού και σχολίασε δηκτικά ότι “η λάσπη και τα ψεύδη” αφορούν όσους δεν τον είδαν στην εκδήλωση.

Ένας ξανθιώτης φωτορεπόρτερ του Reuters, ο Γιάννης Κούρτογλου, διακρίθηκε διεθνώς για τις φωτογραφίες του με πρόσφυγες στην Κύπρο. Ένας επαγγελματίας που αποδεικνύει ότι όποιος πιστεύει στο όνειρό του και αφοσιώνεται στη δουλειά του, πετυχαίνει. Και το ίδιο ισχύει και για τον Τριαντάφυλλο Βαίτση ο οποίος εξέθεσε το Σ/Κ τη νέα του συλλογή στο Λονδίνο.

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, είναι δεδομένο ότι αν κάποιος αναλώνεται με τη μεμψιμοιρία και τη μιζέρια που, μοιραία, υπάρχει τότε αδικεί τον εαυτό του και ναρκοθετεί την προσωπική του εξέλιξη. Όποια και αν είναι τα προσόντα το καθενός ή οι προοπτικές, πρέπει να κοιτάει μπροστά και όχι πίσω. Τα παραδείγματα πολλά…

4 χρόνια πέρασαν από τη δολοφονία του Φύσσα και είναι εξοργιστικό ότι η Δίκη των δολοφόνων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίκη των πρωταιτίων της Χούντας και του Πολυτεχνείου κράτησαν μερικούς μήνες ενώ των “σπόρων” τους κρατά χρόνια.

Η δολοφονία ήταν μια τραγική διάψευση της αδιέξοδης και μετεμφυλιακής αντίληψης κάποιων ότι μια συμμορία νεοναζί μπράβων που μαχαιρώνει στους δρόμους μπορεί να είναι χρήσιμη σε κάποιους. Και όποιος νομίζει ότι οι κίνδυνοι έχουν εκλείψει, μετά την απομόνωση των νεοναζί, είναι βαθιά νυχτωμένος ή εθελοτυφλεί.

Δύο βόλτες στη Διεθνή Έκθεση στο πλαίσιο των δύο επισκέψεων των πολιτικών αρχηγών, ήταν αρκετές για να μας επιβεβαιώσουν απόλυτα ότι η ΔΕΘ “επέστρεψε” και οι υπεύθυνοι κατάφεραν να αναβιώσουν τις χρυσές μέρες της. Όλη η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα ένιωσε πολύ ευχάριστα για την εντυπωσιακή της επιτυχία.

Η επιτυχία δεν πιστώνεται κάπου κομματικά αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιος/οι τεχνοκράτες και ειδικοί στη δουλειά τους, αφέθηκαν απερίσπαστοι να κάνουν αυτό που γνωρίζουν και δικαίωσαν όσους τους εμπιστεύθηκαν εκτιμώντας την επάρκειά τους. Άλλωστε, η επιτυχία που διαπιστώσαμε από κοντά, εξήγησε και όσα είχαμε ακούσει το προηγούμενο διάστημα για την ενόχληση κάποιων παραγόντων για τη Διοίκηση της ΔΕΘ. Πολύ προφανές γιατί…