H Balkan Art Gallery παρουσιάζει την έκθεση Αντί-Ουτοπία, μια εικαστική συνομιλία των Χριστίνα Τζάνη και Χάρη Κοντοσφύρη από 30 Σεπτεμβρίου έως 27 Οκτωβρίου 2017.

Παιδικές μορφές μέσα από μια παραμυθένια κατάσταση μιας άλλης πραγματικότητας, σκηνοθετούν ένα φανταστικό κόσμο. Τα μυστικοπαθή αυτά πλάσματα συναντιούνται σε μια προσπάθεια διεκδίκησης της ατεύκτης ανθρώπινης ελευθερίας. Ο σκύλος Κέρβερος φυλάει τις πύλες της αντιουτοπίας που αποτελεί και το σημείο συνάντησης των μυστικοπαθών παιδιών. Αυτή ή πύλη που οδηγεί; Στην διαφυλάττουσα παιδική αθωότητα ή στην τελματωμένη πραγματικότητα των εγκλωβισμών και κατακλυσμιαίων πτώσεων της κοινωνίας.

Η έκθεση είναι μια εικαστική εγκατάσταση εξαίρετων πορτραίτων παιδιών ακουαρέλας σε συσχετισμό με μια γλυπτική τσιμεντένια σύνθεση στο χώρο ενός αναπαυτήριου σκύλων. Δίνεται η αίσθηση της απομόνωσης του αποκρουστικού και της εγκατάλειψης σε ένα κόσμο ανοίκειο και απρόσιτο αλλά συνάμα οικείου και άπιαστου. Η διπολική σχέση του παιδιού και του φύλακα σκύλου ασκεί την αποτελμάτωση των μικρών όντων, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση της παιδικής αθωότητας και της ελευθερίας από την μια πλευρά και της ενστικτώδους βίας από την άλλη.

Η εικαστικός Χριστίνα Τζανη πρόσφατα βραβεύτηκε με το βραβείο ‘Young Balkan Artist 2017’ από τους διεθνή οργανισμούς Osten και WAVA art μαζί με την βουλγάρικης καταγωγής Trayana Panayotova και την σέρβα Tijana Kojic. Θα ακολουθήσει μια σειρά εκθέσεων με τις βραβευμένες καλλιτέχνιδες παγκοσμίως.

Ο Χάρης Κοντοσφύρης είναι εικαστικός και αναπληρωτής καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας.

Εγκαίνια έκθεσης: 30 Σεπτεμβρίου 2017 8.30 μμ
Διάρκεια 30 Σεπτεμβρίου έως 27 Οκτωβρίου
Balkan Art Gallery, Βενιζέλου 6, Ξάνθη