Μια πρωτόγνωρη υπόθεση φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Ο Στρατός διακόπτει την παραχώρηση του φυλακίου “Ακρίτας” στην ορεινή Ροδόπη προς τον αμφιλεγόμενο φορέα «Κιβωτός της Δόμνας Βισβίζη», για επιχειρησιακούς λόγους, αλλά οι υπεύθυνοι αρνούνται να το επιστρέψουν.

Τον Απρίλιο του 2013 ο στρατός είχε παραχωρήσει για 5 χρόνια στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρία της πολυσυζητημένης Χαράς Νικοπούλου  το εν λόγω φυλάκιο για να το χρησιμοποιήσει ως «Κέντρο Εναλλακτικής Διαβίωσης», όπως αναφέρεται στη σχετική αλληλογραφία και το αίτημα. Στη συνέχεια όμως, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, εκεί δημιουργήθηκε μια «Στέγη Αποκατάστασης και Αρωγής Ανηλίκων» σε αναντιστοιχία με το αίτημα της παραχώρησης.

Αλλαγή στάσης από την Πολιτεία μετά το 2015

Λίγο μετά την έναρξη της λειτουργίας του, τον Αύγουστο του 2016  η Αν. Υπουργός  Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου έβαλε «λουκέτο» ανακαλώντας την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του Κέντρου, διαπιστώνοντας σωρεία παραβάσεων στα παιδιά που φιλοξενήθηκαν.

Πρόσφατα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η 29η Ταξιαρχία Πεζικού διέκοψαν την παραχώρηση, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το φυλάκιο για τις επιχειρησιακές ανάγκες του Στρατού.

Όμως η μη κερδοσκοπική εταιρία με εξώδικό της ζητά από την 29η Ταξιαρχία να ανακαλέσει την απόφασή της (!) και διαμαρτύρεται, προβάλλοντας μια σειρά από αιτιάσεις για να μην αποδώσει το φυλάκιο. Μάλιστα, στο εξώδικο απειλεί με νομικές ενέργειες τόσο την Ταξιαρχία όσο και το Διοικητή της, προσωπικά .

«Ηρωίδα και Χρυσή Αυγή»

Παρότι κάποιοι κύκλοι στη Θράκη έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν την αμφιλεγόμενη δασκάλα ως «ηρωίδα», η έλευση και η δράση της έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και έχει κατηγορηθεί για επικίνδυνο ακροδεξιό εξτρεμισμό στην πολυπολιτισμική κοινωνία της Θράκης. Η στήριξη αυτή αποτυπώθηκε στις διευκολύνσεις που της παρείχε η κυβέρνηση Σαμαρά με αποκορύφωμα την παραχώρηση του Φυλακίου.

Πλέον όμως έχουν εκλείψει και οι τελευταίοι δημόσιοι υποστηρικτές μετά την αποκάλυψη ότι η συγκεκριμένη δασκάλα έχει αποσπαστεί στο γραφείο βουλευτή της Χρυσής Αυγής, επιβεβαιώνοντας τις κατηγορίες που είχαν εκτοξευτεί .  Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η ίδια απάντησε μια σχόλια στο facebook, όπου κατηγορεί διάφορους και κυρίως τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο, εκτοξεύοντας απειλές εναντίον του.

Απάντηση της “Κιβωτού” στο Xanthi2.gr

Στις 20/09/17, σε επιστολή της η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία”Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη” απαντά:

Σάς απαντώ στο ανακριβές περιεχόμενο του άρθρου,υπό τον τίτλο «Ο Στρατός ζητά πίσω το φυλάκιο“Ακρίτας” και η Νικοπούλου δεν το δίνει!», ευελπιστώντας στην αποκατάσταση της αλήθειας.
 

Υπάρχουν δύο τουλάχιστον ψευδέστατες προτάσεις, οι οποίες αλλοιώνουν πλήρως το αληθές, ως ακολούθως:

1. «…Στη συνέχεια όμως, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, εκεί δημιουργήθηκε μια “Στέγη Αποκατάστασης και Αρωγής Ανηλίκων”, σε αναντιστοιχία με το αίτημα της παραχώρησης…»

Σχόλιο: Απολύτως ψευδές. Καμμία αναντιστοιχία δεν υπήρξε  με το αίτημα παραχώρησης, καθώς σε σχετικό ερώτημα που απηύθυνε η 29η Ταξιαρχία Κομοτηνής προς την «Κιβωτό της Δόμνας Βιζβίζη», μετά από ανακριβή ερμηνεία του Δ΄ Σώματος Στρατού στο περιεχόμενο του αιτήματος, πραγματοποιήθηκε η αναγκαία γραπτή διευκρίνηση εκ μέρους μας, η οποία ουδέποτε αμφισβητήθηκε από την Στρατιωτική Υπηρεσία. Σάς επισυνάπτω το σχετικό έγγραφο. (1ο κατά σειρά)

 2. «…Λίγο μετά την έναρξη της λειτουργίας του, τον Αύγουστο του 2016,  η Αν. Υπουργός  Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου έβαλε “λουκέτο”, ανακαλώντας την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του Κέντρου, διαπιστώνοντας σωρεία παραβάσεων στα παιδιά που φιλοξενήθηκαν…»
 
Σχόλιο: Απολύτως ψευδές: Αφ’ ενός δεν έγινε καμμία ανάκληση της αδείας ίδρυσης και λειτουργίας από την κ. Φωτίου, παρά μόνο ζητήθηκε από την Δ/νση Κοινωνικών Πολιτικών του Δήμου Κομοτηνής ο επανέλεγχος των προϋποθέσεων λειτουργίας της Στέγης, κατόπιν λανθασμένης έως δογματικής (και ενδεχομένως υποκινούμενης από συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα) ερμηνείας των διατάξεων του σχετικού νομικού πλαισίου από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας. Αφ’ ετέρου, η Δ/νση Κοινωνικών Πολιτικών του Δήμου Κομοτηνής, σε συνεργασία με την Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης, απάντησαν αρμοδίως στο ανωτέρω έγγραφο, αντικρούοντας το περί «σωρείας παραβάσεων» και τεκμηριώνοντας την ορθή – και πλήρως εναρμονισμένη με το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο – λειτουργία της Στέγης. Σάς επισυνάπτω το σχετικό έγγραφο (2ο κατά σειρά). Διευκρινίζω δε, πως ο εν λόγω ισχυρισμός («σωρεία παραβάσεων») συναντάται σε άλλο έγγραφο, υπογεγραμμένο από την ίδια την Υπουργό, ως απάντησή της σε ανυπόστατη καταγγελία αντιδίκων μας(παρεμπιπτόντως δικάζονται αύριο για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, ενώ έχουν ήδη εδώ και ένα έτος επιδικαστεί ασφαλιστικά μέτρα εις βάρος τους για το ίδιο αδίκημα). Για τον ψευδέστατο έως και συκοφαντικό αυτό ισχυρισμό θα κληθούν σύντομα να απολογηθούν οι συντάκτες της συγκεκριμένης επιστολής και προφανώς και η ίδια η κ. Φωτίου.
 
Επίσης, σας επισυνάπτονται:
Η πρώτη (Δήμος Κομοτηνής) και η ισχύουσα (Δήμος Αρριανών) άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της Οικογενειακής Στέγης Αγωγής και Αποκατάστασης Ανηλίκων «Ακρίτας», η οποία, άλλωστε, τεκμηριώνει το γεγονός αφ’ ενός ότι η Στέγη βρίσκεται εν λειτουργία, αφ’ ετέρου ότι ουδέποτε αμφισβητήθηκαν οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας, οι οποίες έχουν τηρηθεί καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας στο έπακρον. (3ο και 4ο κατά σειρά)
Η Έκθεση Αξιολόγησης της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, στην οποία τεκμηριώνεται η άψογη λειτουργία της Στέγης, όπως π.χ.: «η διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής διαβίωσης των παιδιών», «η δημιουργία ευχάριστου οικογενειακού κλίματος, σε ένα φυσικό και προστατευόμενο περιβάλλον για την εξασφάλιση και βελτίωση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας» κ.λ.π. (5ο κατά σειρά)

Η τελευταία χρονολογικά επιστολή μας προς την 29η Ταξιαρχία Κομοτηνής, στην οποία αναπτύσσεται αναλυτικώς ο σχεδιασμός ανάπλασης των εγκαταστάσεων του Ε.Φ. Ακρίτας έως και το 2020, γεγονός το οποίο τεκμηριώνει πως η Στρατιωτική Υπηρεσία είχε λάβει πλήρη γνώση για την ανάπτυξη της δραστηριότητας του «Κέντρου Εναλλακτικής Διαβίωσης – Ακρίτας» στις εν λόγω εγκαταστάσεις. (6ο κατά σειρά

 

Κλείνοντας, σας τονίζω πως έχουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα να αμφισβητούμε ως καταχρηστικό, απολύτως αντισυμβατικό και νομικά αβάσιμο το περιεχόμενο της εντολής ανάκλησης της παραχώρησης χρήσης του Ε.Φ. Ακρίτας, κάτι το οποίο θα έπραττε κάθε νομοταγής και ευσυνείδητος πολίτης ή φορέας, ειδικά σε μία περίπτωση που βάλλεται αδικαιολόγητα ένα τόσο υψηλής κοινωνικής και ανθρωπιστικής ωφέλειας έργο, όπως είναι αυτό που επιτελεί πλήρως τεκμηριωμένα την τελευταία πενταετία «Η Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη».


Σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον και είμαστε βέβαιοι πως θα επιτελέσετε άψογα τις δημοσιογραφικές σας αρμοδιότητες.
Τα έγγραφα που αναφέρονται στο άρθρο