Σε ανακοίνωσή του το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης αναφέρει:

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης ανέλαβε τη διοργάνωση του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Λυκείου των Ελληνίδων, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας από τις 21 – 24 Σεπτεμβρίου 2017. Συμμετέχουν μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Ελλάδας και Εξωτερικού και ήδη οι συμμετοχές ανέρχονται στις 250, συνέδρων και συνοδών.

 Τίτλος του συνεδρίου  είναι « Ο Λαϊκός Πολιτισμός γεφύρι που μας ενώνει» και σκοπός του η αναγνώριση της συμβολής του πολιτισμού στην ισορροπημένη συμβίωση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα, καταγωγή και θρησκεία, η ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θράκης, η γνωριμία των συνέδρων με τον τόπο μας, την ιστορία του , το φυσικό του κάλλος, τους ανθρώπους του, αλλά και η οικονομική τόνωση της περιοχής.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιείται, την Πέμπτη, 21/9/17 και ώρα 18:30, όπως και η τελετή λήξης, το Σάββατο, 23/9/2017 και ώρα 18:30    στην αίθουσα « ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, στα Κιμμέρια Ξάνθης. Η τελετή έναρξης εκτός των άλλων περιλαμβάνει και συναυλία με τις Σουζάνα και Ελένη Βουγιουκλή με τίτλο « Από τη Γη του Ορφέα σ΄όλο τον κόσμο», ενώ η τελετή λήξης περιλαμβάνει μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο « ΘΡΑΚΗ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΗ ΤΩΝ ΘΕΩΝ», στην οποία αναβιώνουν τα σημαντικότερα έθιμα σχεδόν απ΄όλη την Θράκη, πλαισιωμένα με χορούς και τραγούδια και με την συμμετοχή 150 ενήλικων, κυρίως χορευτών του Σωματείου μας και πολυμελή ορχήστρα ενισχυμένη με ένδεκα τραγουδιστές.

Την Παρασκευή, 22/9/2017 θα πραγματοποιηθεί το συνεδριακό μέρος, στην αίθουσα «ΞΕΝΙΑ», του ξενοδοχείου «Elisso», με τη συμμετοχή δώδεκα εξαίρετων εισηγητών, κυρίως καθηγητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αλλά και του Αριστοτελείου και Καποδιστριακού και οι οποίοι θα αναπτύξουν διάφορα θέματα, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το Σάββατο, 23/9/2017, το πρωί, οι σύνεδροι θα ξεναγηθούν στην πόλη της Ξάνθης (Παλιά Ξάνθη, Παζάρι, Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης, Λύκειο των Ελληνίδων) και την Κυριακή, 24/9/2107, θα επισκεφτούν το Μουσείο Αβδήρων, το Πόρτο-Λάγος, το Μετόχι του Αγ. Νικολάου , τη Λίμνη Βιστωνίδα και τον Νέστο.

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης ευχαριστεί θερμά τους συνδιοργανωτές του συνεδρίου, την Περιφέρεια ΑΜΘ – Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, τον Δήμο Ξάνθης, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) και το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), που έθεσαν υπό την αιγίδα τους και την ευγενική υποστήριξή τους την παραπάνω διοργάνωση, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται το συνέδριο, την ΕΡΤ3, την ΕΡΤ Κομοτηνής και ΕΡΤ Ορεστιάδας, για τη χορηγία επικοινωνίας, τις Βιομηχανίες του Νομού, επιχειρήσεις, καταστήματα και φίλους του Λυκείου για τις χορηγίες τους.