«Να μην εισπράξει ο τόπος μας από τις καταστροφικές για το περιβάλλον και την ανάπτυξη εξορύξεις, μόνο θάνατο»

Έκτακτη συνάντηση της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου κατά του χρυσού πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το βράδυ της Πέμπτης 14 Σεπτεμβρίου, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και την μητρική της Eldorado Gold, που κατέχει μέσω της πρώτης τα δικαιώματα εξόρυξης τόσο στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα στη Χαλκιδική, όσο και στις Σάπες και το Πέραμα του Έβρου στη Θράκη.

Στην συγκέντρωση παρευρέθηκαν τόσο ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης όσο και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ενώ κατά την συνεδρίαση κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Σαμψών Σταφυλίδη, μέλος της Επιτροπής που έφυγε πριν από λίγους μήνες από τη ζωή και ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του αγώνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφ. Παρατηρητής:

Συνεχίζεται ο αγώνας της Διανομαρχιακής 

Όπως σημείωσε το μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής κ. Σούλα Δραγουμάνη, η συνεδρίαση, η πρώτη μετά από αρκετό καιρό μιας και το θέμα του χρυσού είχε ατονήσει, είχε ως αφορμή την εξαγγελία της Eldorado ότι θα αποχωρήσει από την Ελλάδα αν δεν πάρει τις άδειες στην Χαλκιδική, όπου γινόταν αναφορά και στα κοιτάσματα σε Σάπες και Πέραμα.

Επειδή λοιπόν το θέμα της εξόρυξης χρυσού επανέρχεται στην επικαιρότητα, πραγματοποιήθηκε και η συνεδρίαση ώστε να αναλυθεί τόσο η παρούσα κατάσταση, όσο και το τι μέλλει γενέσθαι.

Η κ. Δραγουμάνη επισήμανε πως η ανακοίνωση της εταιρείας φαίνεται πως αποδεικνύεται πυροτέχνημα, για να καταφέρει με τον εκβιασμό να αποσπάσει από την Κυβέρνηση καινούριες άδειες και να επισπεύσει τις διαδικασίες, κάτι που φάνηκε από τον συντονισμό της όλης υπόθεσης.

Στη συνεδρίαση λοιπόν συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Θράκη, αλλά και αξιολογήθηκαν οι κινήσεις της εταιρείας και της κυβέρνησης, και πώς επηρεάζουν την τοπική περιοχή.

Η εταιρεία τόνισε η κ. Δραγουμάνη, παρόλο που δεν έχει ιδιαίτερη δραστηριότητα στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα, δεν έχει πάψει να αναζητά τρόπους για να ξεκινήσει ξανά την εξόρυξη, και αν συνεχιστεί και γίνει το έργο στις Σκουριές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει και στην περιοχή μας. Για αυτό και, όπως εξήγησε, συμπαραστέκονται, όλα αυτά τα χρόνια, στους αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής, για να μην προχωρήσει το έργο εκεί. Όπως επίσης συνεχίζουν τον πολύπλευρο αγώνα τους, με έμφαση και στην αλλαγή του απαρχαιωμένου μεταλλευτικού κώδικα, γιατί ούτως ή άλλως δεν έχει αλλάξει η μέθοδος, το μετάλλευμα οι επιπτώσεις στο νερό και το περιβάλλον, τη χρήση γης και την αξία των χωραφιών.

«Εμείς προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να ζούμε σε ένα τόπο που αξίζει να ζει κανείς, και όχι σε ένα τόπο που να είναι υποβαθμισμένος και να μην σου προσφέρει τίποτα» σημείωσε, παραδεχόμενη πως είχε υπάρξει το προηγούμενο διάστημα μια χαλάρωση της ετοιμότητας στη Θράκη, γιατί δεν υπήρχε καμία κινητικότητα και το πρόβλημα ήταν εστιασμένο στις Σκουριές.

Όμως υπενθύμισε τις διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις και συνελεύσεις που είχαν γίνει, το 2012-13, που είχε χτυπήσει το καμπανάκι η εταιρεία για το Πέραμα, για αυτό και από εδώ και πέρα θα προσπαθήσουν με ενημέρωση τόσο των φορέων όσο και των πολιτών και των θεσμικών, ώστε να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Όσο για τη στάση της κυβέρνησης, που έδωσε τις άδειες στην Ολυμπιάδα και προχωράει σε διαιτησία για τις Σκουριές, σημείωσε πως δείχνει πως ο εκβιασμός της εταιρείας περνάει. Ειδικά για την διαιτησία, σημείωσε πως δεν είναι καθόλου απλό το θέμα, και η σύμβαση του 2003 και αν ελεγχθεί σε βάθος θα φανεί πως δεν τηρούνται όσα είχε υπογράψει η εταιρεία, για να μένουν τα χρήματα στον τόπο, και όχι να παίρνουν το μετάλλευμα, να αφήνουν πληγές στο έδαφος, επικίνδυνη σκόνη στην ατμόσφαιρα, μόλυνση στο νερό και αυτό που εξορύσσει να επεξεργάζεται στην Κίνα.Προμηνύονται δυσάρεστες εξελίξεις 

Στην εισήγησή του στην συνεδρίαση ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης προειδοποίησε πως από την στιγμή που η εταιρεία μπορεί να βασίζει τα δικαιώματά της στον απαρχαιωμένο μεταλλευτικό κώδικα, θα έχουν για 100 χρόνια την δυνατότητα να επανέρχονται, δοκιμάζοντας κάθε φορά τις αντοχές των κυβερνήσεων, του λαού και των θεσμικών εκπροσώπων, που θα πρέπει να αντισταθούν.

Ο κ. Λαμπάκης υπενθύμισε τη θέση της ΠΕΔ ΑΜΘ για παραίτηση όλων των Δημάρχων σε περίπτωση που ξεκινήσει η εξόρυξη στην περιοχή μας, ως τελευταίο μέσο ανατροπής της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Προειδοποίησε δε πως αν ξεκινήσει η εξόρυξη στις Σκουριές, τότε αυτό θα σημάνει δυσάρεστες εξελίξεις και στη Θράκη, γιατί θα αποτελέσει την αρχή και για τα υπόλοιπα κοιτάσματα.Ανάγκη να πάρουν όλοι θέση 

Την προειδοποίηση πως παρά τα όσα φαίνονται, το ενδιαφέρον της εταιρείας παραμένει σταθερό, και περιμένει την κατάλληλη συγκυρία, εξέφρασε ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης συμπληρώνοντας πως παρόλο που με την παρούσα κυβέρνηση υπήρχε μια διαφοροποίηση από τις προηγούμενες, με μη διάθεση στήριξης της εταιρείας, τελικά ακόμα και έτσι προχώρησε η εταιρεία.

Ευτυχώς σε θεσμικό επίπεδο, τόσο στον Έβρο όσο και τη Ροδόπη, διευκρίνισε υπάρχει ομοψυχία και σύμπνοια σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζουν την υπόθεση, όμως σε αυτή πλέον, και σε θεσμικό επίπεδο, υπάρχουν ρωγμές, που θα πρέπει να αδρανοποιηθούν, κάτι που θα γίνει με την πίεση σε όλους τους θεσμικούς της περιοχής για ξεκάθαρη θέση επάνω στο θέμα.

Το ψήφισμα της Διανομαρχιακής

Το ψήφισμα που εξέδωσαν τα μέλη της Διανομαρχιακής μετά τη συνάντησή τους έχει ως εξής:

Με αφορμή τις εξελίξεις στις Σκουριές και την ανακοίνωση της δήθεν αποχώρησης των χρυσοθήρων και από το Πέραμα και τις Σάπες η διανομαρχιακή επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού δηλώνει ότι:

«Δεν άλλαξε ο μεταλλευτικός κώδικας και συνεπώς δεν εξαλείφθηκαν τα μεταλλευτικά δικαιώματα των χρυσοθήρων, που δεν συνάδουν με την επιθυμία μας για βιώσιμη ανάπτυξη.

Επομένως παραμένουμε πιστοί στον ακομμάτιστο κοινωνικό μας αγώνα πιο δυνατά παρά ποτέ, για να μην εισπράξει ο τόπος μας από τις καταστροφικές για το περιβάλλον και την ανάπτυξη εξορύξεις, μόνο θάνατο».