2o Θερινό Σχολείο «Αρχαίο Ελληνικό Δράμα 2017». Το αρχαίο ελληνικό δράμα ως παραστατική τέχνη .

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης διοργανώνει το 2ο Θερινό Σχολείο «Αρχαίο Δράμα 2017 – Το αρχαίο ελληνικό δράμα ως παραστατική τέχνη» με τη συνεργασία επιστημόνων (φιλολόγων, θεατρολόγων και σκηνοθετών).

Στο πλαίσιο του 2ου θερινού σχολείου θα λάβουν χώρα οι εξής εκδήλωσεις, στις οποίες καλούμε όλα τα Μ.Μ.Ε. να παρευρεθούν:

1) Τη Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 20.30 στη «Λέσχη Κομοτηναίων» θα πραγματοποιηθεί η κήρυξη της επίσημης έναρξης του θερινού σχολείου.

2) Την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 11.00 π.μ. στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης των εργασιών, στην οποία περιλαμβάνονται η επίσημη παρουσίαση εργασιών των φοιτητών, στρογγυλό τραπέζι: «Αποτίμηση του θερινού σχολείου 2017»και  η επίδοση βεβαιώσεων στους συμμετέχοντες.

Συνοπτική παρουσίαση του 2ου θερινού σχολείου

Αντικείμενο: Ήδη από την αρχαιότητα απώτερος στόχος των δραματουργών ήταν ο αντίκτυπος των έργων τους στο θεατρικό κοινό κατά την παράστασή τους, η παροχή «θεάματος» δια του μέλους, του λόγου, της ορχήσεως και της όψεως. Το δεύτερο θερινό σχολείο, εκτός από την εμβάθυνση των γνώσεων πάνω στο αρχαίο ελληνικό θέατρο και τη λεπτομερή ανάλυση επιλεγμένων κειμένων, προσφέρει μία εκτεταμένη πρακτική πρόσβαση στα δράματα ως σκηνική τέχνη. Υπό την καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων σε θέματα υποκριτικής και σκηνοθεσίας οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές τεχνικές της σκηνικής παράστασης και της από σκηνής επικοινωνίας, καθώς –χωρισμένοι σε ομάδες εργασίας– θα επεξεργαστούν παραστατικά επιλεγμένα αποσπάσματα αρχαίων δραμάτων, μετά την εξάσκησή τους στη θεατρική μετάφραση αρχαιοελληνικών δραμάτων. Παράλληλα, στο θεωρητικό μέρος οι φοιτητές θα ασχοληθούν διεξοδικά και με τις πτυχές του αρχαίου θεάτρου μέσω επιλεγμένων τραγικών και κωμικών έργων, όπως επίσης και με την πρόσληψη και επιβίωση του αρχαίου δράματος στη νεώτερη και σύγχρονη εποχή. Τέλος, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε μία πρώτη επαφή με το σημερινό θέατρο και τις επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρει σε κλασικούς φιλολόγους.

 

Πρόγραμμα (διάρκεια: 2 εβδομάδες)

– Ενότητες διδασκαλίας στον θεωρητικό τομέα : 10 × 3 ώρες διδασκαλίας (χώρος: Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής)

– Ενότητες διδασκαλίας στον πρακτικό τομέα: 10 × 3 ώρες διδασκαλίας (χώρος: ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής)

– 2 εκδρομές σε αρχαία θέατρα/αρχαιολογικούς χώρους:  α) Μαρώνεια και αρχοντικό Ταβανιώτη: ξενάγηση στον χώρο του αρχαίου θεάτρου, στην περιοχή της αρχαίας Μαρώνειας και στο αρχοντικό Ταβανιώτη στη Μαρώνεια από την προϊσταμένη της ΕΦ.Α. Ροδόπης, αρχαιολόγο κ. Χρ. Καραδήμα και β) Αρχαία Άβδηρα: Μουσείο Αβδήρων: Διάλεξη από την προϊσταμένη της ΕΦ.Α. Ξάνθης, αρχαιολόγο δρ. Κ. Καλλιντζή (αντικείμενο: τα αρχαία λιμάνια και ο ρόλος στην ιστορική πορεία της περιοχής) στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομίας (Ε.Η.Π.Κ.)- Περιήγηση στα αρχαία λιμάνια και στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων

Έξοδα συμμετοχής: δεν υπάρχουν.

Διαμονή:  Φιλοξενία στις εστίες του ΔΠΘ.

 

Διδάσκοντες:

Καθηγητές

  1. M. Seibel, σκηνοθέτης θεάτρου και όπερας και καθηγητής υποκριτικής και φωνητικής, καλλιτεχνικός διευθυντής του Opera Studio του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών, A. στη σκηνοθεσία θεάτρου και όπερας από το Middlesex University London.

Β. Βαϊόπουλος, Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, γνωστικό αντικείμενο: Λατινική Γλώσσα και Γραμματεία.

Ι. Παπαδοπούλου, Μόνιμη Επίκουρος Καθηγήτρια Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ., γνωστικό αντικείμενο: Κλασική Φιλολογία-Συνεργαζόμενο Επιστημονικό Προσωπικό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου στη Θεματική Ενότητα «Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο».

Γ. Τσομής, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ., γνωστικό αντικείμενο: Αρχαία Ελληνική Φιλολογία -Εντεταλμένος Υφηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Goethe, Frankfurt am Main.

Υποψ. Διδάκτορες

Μ. Αναστασιάδης, φιλόλογος-θεολόγος, καθηγητής β΄/βάθμιας εκπαίδευσης, M.Δ.Ε. στη Θεολογία, υποψ. Διδάκτωρ Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ., ειδίκευση: Ελληνιστική Ποίηση.

Χ. Ευστρατίου, φιλόλογος, Μ.Δ.Ε. στη Λατινική Φιλολογία, υποψ. Διδάκτωρ Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ., ειδίκευση: Αρχαίο Δράμα- θεατρικός παραγωγός.

Στο 2ο θερινό σχολείο συμμετέχουν κατόπιν επιλογής από την Επιστημονική Επιτροπή: 18 φοιτητές όλων των κύκλων σπουδών (προμεταπτυχιακού, μεταπτυχιακού και  υποψήφιοι διδάκτορες) από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Α.Π.Θ., το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Πατρών, το Τμήμα Φιλολολογίας του Παν/μίου Πατρών, το Πανεπιστήμιο Paris VIIΙ, τη Νομική Σχολή του ΔΠΘ και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ

Χορηγοί:  Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΔΗΠΕΘΕ, Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνης, Δήμος Κομοτηνής-ΔΚΕΠΠΑΚ, «Λέσχη Κομοτηναίων», Ξενοδοχείο «Ανατόλια», Φωτοτυπείο «Ο Πόντος»-Σαλπιγγίδης Χαράλαμπος, Δημοκρίτειο Travel, Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο-Δολιανίτης Δημήτριος.

Χορηγός Επικοινωνίας:  «Παρατηρητής της Θράκης»