Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν δυναμικά και ήταν άλλη μια καλή χρονιά για το θεσμό από άποψη προσέλευσης, ενώ το καλλιτεχνικό μέρος κινήθηκε σε ασφαλείς επιλογές, στο ύφος του θεσμού. Η γεωγραφία των Συλλόγων έχει κάθε χρόνο προσθαφαιρέσεις ενώ οι νεανικοί Σύλλογοι κινούνται πιο ζωηρά και αυξάνουν την επιρροή τους την ώρα που κάποιοι άλλοι απουσίασαν είτε λόγω κόπωσης, είτε λόγω φορολογίας.
Να μην ξεχνάνε όμως ότι αν δεν εμπλουτιστούν και με νέες γενιές θα έρθει η βιολογική γήρανση και θα επηρεάσει το Σύλλογο όση ζωντάνια και όρεξη και αν έχουν τα μέλη του. Παραδείγματα υπάρχουν θετικά και αρνητικά γιατί όλοι οι Σύλλογοι ως νεανικοί ξεκίνησαν κάποτε αλλά δεν ανανεώθηκαν πάντοτε. Οι ιδρυτές μπορεί να είναι εικοσάρηδες ή τριαντάρηδες αλλά μέσα στους θεσμούς θα φτάσουν στα πενήντα ή τα εξήντα τους. Αυτή είναι και η ομορφιά μιας παράδοσης.
Οι έλεγχοι πάντως ήταν συχνοί από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εκτός από την Εφορία που ελέγχει την έκδοση στοιχείων και τις τελωνειακές αρχές που ελέγχουν τυχόν διακίνηση λαθραίων ποτών, έλεγχοι υπάρχουν και για εργασιακά θέματα, κυρίως για τις ορχήστρες και τις συμβάσεις των μουσικών.
Για τις γιορτές υπάρχουν και τα παράπονα των κατοίκων, που κανείς δεν πρέπει να αγνοήσει. Ας είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις οι Σύλλογοι και ας περιφρουρήσουν και τα στέκια τους. Συνολικά όλοι, Κάτοικοι-Δήμος-Σύλλογοι, πρέπει να καταλήγουν σε κοινά πλάνα και να μην ξεχνάνε ποτέ ότι ο παραδοσιακός οικισμός δεν είναι μόνο εξαιρετικό αξιοθέατο αλλά ατμομηχανή της ευρύτερης ανάπτυξης της περιοχής. Γι’αυτό αναζητείται η “χρυσή τομή” είτε πρόκειται για τις Γιορτές, είτε για τον υπόλοιπο χρόνο.
Σφοδρή είναι η κόντρα των συνδικαλιστών της ΠΟΕΔΗΝ με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Έβρου τόσο για το Διδυμότειχο όσο και για άλλα θέματα, με τον Δ. Αδαμίδη να απαντά διαρκώς καταλογίζοντας ψεύδη στους συνδικαλιστές. Ο καθένας έχει τις απόψεις του και βγάζει τα συμπεράσματά του σε αυτή την κόντρα και κυρίως οι χρήστες των υποδομών της υγείας.
Αλλά κάνει εντύπωση η σφοδρότητα της κριτικής από την ΠΟΕΔΗΝ, σε σύγκριση με τα χρόνια που διαλυόταν η Υγεία και τα νοσοκομεία, όταν περιοριζόταν σε τυπικές ανακοινώσεις. Βέβαια, η επιθετική ρητορική Πολλάκη, προφανώς τους προκαλεί αλλά εφόσον ο Αν. Υπουργός συνεχίζει και η κυβέρνηση δεν τον έχει “εγκαλέσει” για τις δημόσιες τοποθετήσεις του, σημαίνει ότι είναι μέρος μιας στρατηγικής τους. Και ίσως έτσι να εγκλωβίζει ένα συνδικαλιστικό φορέα σε μια πόλωση που τον απαξιώνει. (Στην περίπτωση που τα κίνητρα δεν είναι κομματικά)
Σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος αναφέρει ότι θα απαγορεύσει την τέλεση μυστηρίων σε ξωκκλήσια και τις υπερβολικές φωτογραφικές καλύψεις που θεωρεί ότι συχνά έχουν χαρακτήρα επίδειξης και υπερβολής. Το πρόβλημα είναι όμως ότι ήδη τα μυστήρια έχουν εκκοσμικευθεί αρκετά και όσα τα περιβάλλουν απλώς ακολουθούν την εξέλιξη της τεχνολογίας.
Άλλωστε και ή ίδια η εκκλησία αναγκαστικά χρησιμοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία και ακολουθεί τις επιθυμίες των νέων ζευγαριών ή της μόδας και η μέση οδός είναι δύσκολο να βρεθεί. Ότι τα μυστήρια είναι πολλές φορές μέσο υπερβολικής κοσμικής επίδειξης για κάποιους, είναι αδιαμφισβήτητο, όσο και αν προσπαθεί για το αντίθετο η Εκκλησία. Άρα ο προβληματισμός πρέπει να είναι γενικότερος και όχι μόνο για την παρουσία ενός drone ή όχι.