Η αναρρίχηση είναι μια δραστηριότητα εξαιρετικά δημοφιλής σε όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Μάλιστα από τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες θα συμπεριλαμβάνεται στο αγωνιστικό πρόγραμμα.

Τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα γίνεται σοβαρή προσπάθεια για την καλλιέργεια και ανάπτυξη της Αγωνιστικής Αναρρίχησης μέσω της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.) και των Ορειβατικών Συλλόγων της χώρας. Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (Ε.Ο.Σ.) Ξάνθης συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των δέκα καλύτερων Συλλόγων που προσπαθούν να την αναπτύξουν.
Ο Ε.Ο.Σ. Ξάνθης διαθέτει ένα πολύ αξιόλογο προπονητικό κέντρο Αναρρίχησης από το οποίο έχουν βγει εξαιρετικοί αθλητές με κορυφαίο τον Μάνθο Βαλσαμίδη ο οποίος είναι εδώ και τρία χρόνια μέλος της Εθνικής Ομάδας με συμμετοχές σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Ο Ε.Ο.Σ. Ξάνθης καλεί αγόρια και κορίτσια κάθε ηλικίας να γνωρίσουν την αναρρίχηση με την βοήθεια του έμπειρου προπονητή και παλαιού Πρωταθλητή Ελλάδος, Στέλιου Δασκαλόπουλου.