73 χρόνια συμπληρώνονται από τη Σφαγή του Καρυοφύτου, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1944.  Με την διατύπωση αυτή έχει γίνει γνωστή και έχει καταγραφεί η δολοφονία τουλάχιστον 38 αθώων και άοπλων κατοίκων του χωριού, ανάμεσά τους και ένα βρέφος καθώς και τον Βούλγαρο Πρόεδρο που αντιστάθηκε,  από τις δυνάμεις των Βουλγάρων κατακτητών, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1944 και λίγο πριν την αποχώρησή τους.

Από το αρχείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυοφύτου ο Τάσος Τεφρωνίδης έχει αναδείξει τη φωτογραφία που διασώζεται από την τρομερή σφαγή. Επίσης και μια φωτογραφία του Πολυχρόνη Μακρίδη, η ιστορία του οποίου παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Ο Πολυχρόνης Μακρίδης η Ουζούνογλου (φωτο παρακάτω) από το Καρά Τεπέ Νικομήδειας Μικράς Ασίας , όταν ο Ελληνικός στρατός αποβιβάστηκε στην Σμύρνη κατετάγη εθελοντής και παρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου και φωτογραφήθηκε .Το 1923 με την ανταλλαγή βρέθηκε με την οικογένεια του στο Καρυόφυτο της Ξάνθης . Στης 9 Σεπτεμβρίου 1944 εκτελέστηκε από τους Βούλγαρους. Γλίτωσε από τον πόλεμο και τα πεδία των μαχών και πέθανε ως άμαχος στο χωριό του…

Το ιστορικό της σφαγής

Το πρωΐ της 9ης Σεπτεμβρίου του 1944 και έξω από το Καρυόφυτο, ομάδα Ελλήνων ανταρτών υπό τον Καπετάν-Μάρκο προσέβαλλε μια εμπροσθοφυλακή βουλγαρικού τμήματος, σκοτώνοντας αρκετούς από τους άνδρες του. Σύντομα όμως ο εχθρός ανασυγκροτήθηκε με ενισχύσεις που κατέφθασαν από τις γύρω περιοχές (Σταυρούπολη, Νεοχώρι, Λεκάνη αλλά και Ξάνθη) με αποτέλεσμα την υποχώρηση των ελλήνων μαχητών.

Σαν αντίποινα για την επίθεση αυτή ισχυρές βουλγαρικές δυνάμεις κύκλωσαν το χωριό και στη συνέχεια επιδόθηκαν σε μια ανελέητη σφαγή όσων αμάχων δεν είχαν προλάβει ή θελήσει να καταφύγουν στα βουνά. Αφού συγκέντρωσαν τους κατοίκους σε ομάδες, αρχικά λεηλάτησαν και εν συνεχεία πυρπόλησαν όλα τα σπίτια. Κατόπιν οδήγησαν τους κρατούμενους (κυρίως άνδρες) πολίτες σε διάφορα σημεία του χωριού (στο σχολείο, στην εκκλησία, στο “καραγάτσι“, στην “αχλαδιά του Κασαπάκη“) όπου τους εκτέλεσαν ομαδικά. Παράλληλα νεαρές γυναίκες βιάσθηκαν και δολοφονήθηκαν άγρια ακόμη και βρέφη λίγων μηνών δεν γλύτωσαν. Αναφέρονται δε περιπτώσεις που κάποιους άνδρες τους έκαψαν ζωντανούς ενώ άλλους τους έσφαξαν. Επιπλέον οι επιδρομείς τουφέκισαν και τον διορισμένο (κατοχικό) πρόεδρο του χωριού Βασίλιε Καίσεφ, ο οποίος τους εκλιπαρούσε να μην πειράξουν τους αμάχους.

Την επομένη ημέρα το χωριό παρουσίαζε την εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής. Συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, η πλειονότητα των κατοικιών και μαγαζιών του είχε μεταβληθεί σε ερείπια. Ο συνολικός απολογισμός της θηριωδίας των βουλγάρων στρατιωτών ήταν 38 δολοφονημένοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά και πολλοί γέροντες. Οι δολοφόνοι και οι ντόπιοι συνεργοί τους εντούτοις παρέμειναν, μέχρις σήμερα, ατιμώρητοι.

Πηγή: Ομιλία του πρωτοπρεσβύτερου-διδασκάλου κ. Βασιλείου Βερβερίδη.

Τα ονοματεπώνυμα των σφαγιασθέντων και η ηλικία τους:

 

Αρβανιτίδης Δημήτριος 20
Βουλιάκης Παναγ 72
Βερβερίδης Αντώνιος 25
Βερβερίδης Χρήστος 65
Βουδούρης Γεώργιος 65
Βουδούρη Ευανθία 60
Γιαβρίδου Βαρβάρα 22
Γιαντζουράκης Βασίλειος 50
Ζαχαρόπουλος Ξανθούλης 70
Ζαχαροπούλου Αικατερίνη 68
Καραβασόπουλος Γεώργιος 50
Καραβασοπούλου Αναστασία 45
Καραβασοπούλου Ευτέρπη 17
Καραβασοπούλου Κυριακή 13
Καραβασοπούλου Ειρήνη 12
Καραμπατζάκης Θεόφιλος 75
Μακρίδης Πολυχρόνης 50
Μανιάκης Ανδρέας 25
Μούρθος Ιωάννης 65
Μούρθου Μαρία 60
Νεοχωρίτου Ευανθία 42
Νεοχωρίτου Σύρμω 14
Νεοχωρίτου Κατίνα 12
Νεοχωρίτου Ανθούλα 11
Πασχάλη Αναστασία 50
Πασχάλης Ιορδάνης 70
Πασχάλη Ευανθία 68
Πασχάλη Φωτεινή 25
Πασχάλη Δέσποινα 20
Πρωτοψάλτη Σουλτάνα 35
Σταθελόπουλος Χρήστος 60
Σταθελοπούλου Θεοδώρα 58
Τσικόπουλος Ιωάννης 33
Τσικοπούλου Αννούλα 1
Καΐσωφ Βασίλειος 50