ΞΑΝΘΗ for ever!!!

Διαλέγετε τον προσδιορισμό της ΞΑΝΘΗΣ.

Ελληνικά ή φραγγολεβαντίνικα. Η ΞΑΝΘΗ παραμένει και μας περιμένει.

Απο κάθε γωνιά της πατρίδας μας, των γειτονικών μας χωρών στο αποκορύφωμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης το προσεχές Παρασκευοσάββατο 8 –

9 Αυγούστου 2017.

Απο το 1991 χρονολογούνται αυτές οι εκδηλώσεις.

Μαζί με τις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές αποτελούν δύναμη έκφρασης Πολιτισμού των Συλλόγων, του συνολικού ανθρώπινου δυναμικού κάθε μορφής δημιουργίας.

Η ακριτική μας πόλη αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα λόγια του Αθηναίου Σόλωνα, ενός απο τους 7 σοφούς του αρχαίου κόσμου : ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Στη ΞΑΝΘΗ βρεθήκαμε πάμπολλες φορές.

Θα πάμε πάλι.

Με τα παιδιά μας, φίλους, γνωστούς, συγγενείς, καλή παρέα.

Όχι μόνο για τη διασκέδαση, τα δρώμενα, τους καλλιτέχνες, το μωσαϊκό των σύνοικων στοιχείων.

Πρώτιστα να πάρουμε μια γεύση του πως κατάφεραν κάποιοι Συνέλληνες να κατακτήσουν την κορυφή, παραμένοντας εκεί.

Δεν θα είμαστε βιαστικοί.

Θα χρειαστούμε κάποιες ημέρες.

Η ΞΑΝΘΗ έχει απο εφέτος δορυφόρο στο διάστημα. Τον GR01DUTH – sat.

Kατασκευάστηκε απο υλικά της περιοχής σε διάστημα 3 χρόνων. Θα πάμε στην Πολυτεχνική να σφίξουμε το χέρι του καθηγητή Θεόδωρου Σαρρή και των φοιτητών του.

Η ΞΑΝΘΗ έχει να επιδείξει παρουσία 50 χρόνων στο Ελληνικό ποδόσφαιρο με μια ομάδα που είναι κοντά 30 χρόνια στη μεγάλη κατηγορία. Με το κορυφαίο αθλητικό, προπονητικό κέντρο στα Βαλκάνια, απο τα ελάχιστα στην Ευρώπη. Απο εφέτος 2 ομάδες στην τρίτη κατηγορία, ομάδα μπάσκετ πολλά υποσχόμενη, ποδηλάτες πανελλήνιας ακτινοβολίας, αθλητές διαπρέπείς σε όλα τα αθλήματα.

Η ΞΑΝΘΗ είναι η γενέτειρα του Άγγελου Παυλακάκη, κάτοχου για 20 χρόνια του πανελληνίου ρεκόρ ανδρών στα 100μ. με 10.11, του Βασίλη Τοροσίδη, αρχηγού της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, πλειάδας νέων που στελεχώνουν τα κλιμάκια των Εθνικών Ομάδων.

Στο δάσος της Χαϋντού, περιοχή επονομαζόμενη Εθνικός Δρυμός, πραγματοποιείται κάθε χρόνο αγώνας δρόμου 100 μιλλίων, απο δρομείς ΗΡΑΚΛΕΙΔΕΙΣ, αναβιωτές του μυθικού ήρωα.

Η ΞΑΝΘΗ έχει λαογραφικούς Συλλόγους άρτια οργανωμένους, με κατάρτιση πολλών δεκαετιών, με παρουσία και διακρίσεις απανταχού της Γης.

Οι ιματιοθήκες τους είναι ανεκτίμητης αξίας, η δράση τους ταυτίζεται με την αειφορία.

Η Φιλοπρόοδη Ένωση ΞΑΝΘΗΣ είναι σμικρογραφία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η ΞΑΝΘΗ έχει σαν brand name την ΚΑΡΙΟΚΑ, πλην με όχημα το θρυλικό γλυκό έχει αναβαθμίσει την γαστρονομία, οδηγόντας την σε ύψη στρατοσφαιρικά. Κουζίνα Πολίτικη, Πομακική, Ποντιακή, Αρμενική με πιάτα αριστουργήματα, ξηρούς καρπούς πρόκληση για σύγκριση, καφέ εφάμιλλο της Βραζιλίας, χαλβάδες, ταχίνια, λουκούμια, πετιμέζι απο ζαχαροκάλαμο για την τελείωση του οποίου 5 γυναίκες απο την Γενισέα έφτασαν στον Πόντο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Η ΞΑΝΘΗ έχει καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και οχι μόνο απο τα κορυφαία στην Ευρώπη.

Η ΞΑΝΘΗ έχει να επιδείξει αρμονική συμβίωση των σύνοικων στοιχείων.

Απαστράπτοντα μουσουλμανικά τεμένη και εκκλησίες, επισκέψιμο τον τεκέ του Κιουτουκλού Μπαμπά στη Συδινή, αλληλοσεβασμό, αλληλοεκτίμηση.

Η Ιερά Μητρόπολη ΞΑΝΘΗΣ και ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ σε συνεργασία με την ΜΟΥΦΤΕΙΑ κατέγραψαν τα μνημεία Χριστιανών και Μουσουλμάνων της Αντιπεριφερειακής Ενότητας σε επίτομο έργο με την ονομασία ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ.

Κάτι για το οποίο βραβεύθηκαν αμφότεροι απο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΞΑΝΘΗ έχει να επιδείξει Μοναστήρια Βυζαντινής εποχής.

Μουσειακοί χώροι στεγάζονται σε ορισμένα.

Επισκέπτη νάξερες τι χάνεις όταν προσπερνάς βιαστικός.

Η ΞΑΝΘΗ, τα ΑΒΔΗΡΑ χώρος παγκόσμιας συνείδησης έχουν να επιδείξουν μεταξύ άλλων φιλοσόφων, γιγάντων του στοχασμού, το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ.

Τον πρώτο υπερθεματιστή του μη κατακερματισμού του ατόμου.

Αυτού που θάπρεπε να παραμείνει ως κάτι ιερό και απαραβίαστο.

Ψιλά γράμματα για μας τους Νεοέλληνες.

Έστω τώρα, παραμονές του επικείμενου πυρηνικού ολοκαυτώματος που έχει θορυβήσει τον πλανήτη θα καταλάβουμε τι ήθελαν να πουν κάποιοι, κάπου, κάποτε; Η ΞΑΝΘΗ έχει την τιμή να είναι Ξανθιώτης ο πολυβραβευμένος απο την Ακαδημία Αθηνών Ιστορικός Πέτρος Γεωργαντζής με έργο απαράμιλλο, μοναδικό, ανεπανάληπτο. Ο φιλόλογος, ποιητής, συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος. Πέρα απο τη συγγραφή, κεφαλαιοποίησε μέσα απο το ΔΙΚΤΥΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗΣ όλο το έμψυχο υλικό με πνευματικές τάσεις δημιουργίας. Το ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ έργο των μελών του ΔΙΚΤΥΟΥ, σε μια διαδρομή 350 – 400 μέτρων μας δείχνει τους σταθμούς της ζωής του καθένα μας.

Η ΞΑΝΘΗ έχει το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας καπνού, την ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ. Ελάχιστες ημέρες πέρασαν απο τον εορτασμό των 70 χρόνων λειτουργίας του εργοστασίου, δημιουργία του ΑΘΑΝΑΤΟΥ συνεταιριστή ηγέτη ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ.

Η ΞΑΝΘΗ έχει βιότοπους όπου ενδημούν εκατοντάδες είδη φτερωτών επισκεπτών.

Επιγραμματικά κάποια ακόμα.

Πολυχώρος διανόησης – έκφρασης οικία Μάνου Χατζηδάκι.

Κατοικίες – αρχοντικά καπνεμπόρων.

Λαογραφικό μουσείο με τα…ούλα του.

Και άλλα ων ουκ έστη τέλος.

Δεν τα προλαβαίνουμε όλα.

Γλεντάμε, σφίγγουμε τα χέρια των ψητάδων, των πραματευτάδων, όλων εκείνων που…τραβάνε τον αραμπά.

Έτσι λέγονται οι κωπηλάτες σε κάθε Σύλλογο.

Για το λόγο αυτό θα έρθουμε ξανά και ξανά στην ΞΑΝΘΗ.

Την πόλη που ποτέ δεν συμβιβάστηκε με τη δεύτερη θέση.

Είναι η πόλη των ονείρων, της ψυχής μας, μια πόλη μαγική όπως την περιέγραψε, μελοποίησε ο Μάνος.

Καλώς να ορίσετε.

 

Στέλιος  Αρσενίου