Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΝΔ Αναστάσιου Δημοσχάκη, έδωσε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι «η κατάσταση της ακτοπλοΐας στο Αιγαίο άλλαξε, γι’ αυτό και ακούτε τους περιφερειάρχες να λένε ότι τα πράγματα άλλαξαν στο Αιγαίο. Γι’ αυτό δεν ακούτε δημάρχους να διαμαρτύρονται. Χθες ήταν ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης στο γραφείο μου και με ευχαριστούσε για ότι έχει γίνει».

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι τρία πλοία, καθημερινά, κάνουν δύο δρομολόγια την ημέρα στη Σαμοθράκη, γιατί το Υπουργείο Ναυτιλίας αντιδρά με ταχύτητα του φωτός σε τέτοιες περιπτώσεις, κατανοώντας πλήρως τι σημαίνει αποκλεισμός. Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει καταστρώσει σχέδιο, και έχει αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις οικονομικές δυνατότητες που υπήρχαν. «Έτσι μπορέσαμε πραγματικά να κλείσουμε πληγές και να συνδέσουμε τα νησιά, ιδιαίτερα τα μικρά νησιά, με γραμμές που τους έδωσαν ζωή. Αυτά, ως βουλευτής, οφείλετε να τα ξέρετε και να τα παρακολουθείτε. Κι αν θέλετε, πάμε μαζί στη Σαμοθράκη, να δούμε τι θα πουν σε εσάς και τι θα πουν σε μένα οι άνθρωποι …», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ακόμα, ότι μετά από απόφαση του πρωθυπουργού, συνδέθηκε το Λαύριο με τη Σαμοθράκη και την Αλεξανδρούπολη. Επιπλέον, είπε, εξετάζεται αυτές τις μέρες και η δρομολόγηση τέταρτου πλοίου στη γραμμή Σαμοθράκης. «Η Σαμοθράκη εκεί που ήταν ένα εγκαταλειμμένο νησί όλα αυτά τα χρόνια, σήμερα αποκτά πρόσωπο και αποκτά τη δυνατότητα της επικοινωνίας. Της άνετης, γρήγορης και άμεσης επικοινωνίας με την Αλεξανδρούπολη. Και αυτό το ενδιαφέρον θα συνεχιστεί».

Σχετικά με την πρόταση να γίνει η Σαμοθράκη το ελληνικό νησί με φορολογική ατέλεια, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι είναι υπό εξέταση. Είπε ακόμα ότι άλλαξε η πολιτική και η κατανομή των κονδυλίων για να ενισχυθούν οι άγονες γραμμές των νησιών. «Τα χρήματα εξυπηρετούσαν τους εφοπλιστές κάποτε. Τώρα εξυπηρετούν την κοινωνία. Άλλαξαν τα πράγματα», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε ότι ακόμα ένα σχέδιο που εξετάζεται είναι η σύνδεση της Μυτιλήνης, της Λήμνου, της Σαμοθράκης και της Αλεξανδρούπολης. «Μπορεί πραγματικά να αποδειχτεί πολύ πιο αναπτυξιακού χαρακτήρα μια τέτοια επιλογή και σε ένα τέτοιο πνεύμα θα συνεννοηθούμε και θα συνεργαστούμε όλοι μαζί, γιατί καταλαβαίνουμε ότι όλοι έχουν την ίδια αγωνία γι’ αυτή την περιοχή. Το ίδιο ενδιαφέρον εισέπραξα και από τους βουλευτές της περιοχής όλων των κομμάτων, οι οποίοι πραγματικά έχουν και αυτοί την ίδια αγωνία να υπάρξουν καλύτερες συγκοινωνίες για τα νησιά της περιοχής», κατέληξε ο κ. Κουρουμπλή