Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ συνεδρίασε και ενέκρινε την ακόλουθη ανακοίνωση, όπως ενημερώνει το στέλεχός της Χρήστος Γκαρμπούνης:

Στην Δημοκρατική Αριστερά εργαζόμαστε συστηματικά για τη δημιουργία ενός ισχυρού φορέα της κεντροαριστεράς που θα ενώσει τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς.

Ακριβώς δύο χρόνια πριν, στις 30 Αυγούστου του 2015, η συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με τη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν το πρώτο μεγάλο αποφασιστικό βήμα.

Στο πρόσφατο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έγινε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα με προγραμματικό επαναπροσδιορισμό, νέο σύμβολο και χρονοδιάγραμμα ανασυγκρότησης. Για αυτό υπήρξε ευρύτερη απήχηση σηματοδοτώντας την ενότητα και ανοίγοντας μία νέα σελίδα με στόχο έναν ισχυρό φορέα εντός του 2017.

Για την μορφή του φορέα, ενιαίος ή πολυκομματικός, η ΔΗΜΑΡ έχει ξεκαθαρίσει την θέση της ότι άμεσα πρέπει να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας με υπέρβαση της ομοσπονδιακής δομής μέσα από το Ιδρυτικό Συνέδριο και εκλογή επικεφαλής του από την βάση εντός του 2017. Θεωρούμε ότι έχει πλέον κλείσει ο κύκλος της μεταβατικής φάσης του πολυκομματικού φορέα. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο.

Δημιουργία ενιαίου κόμματος όμως χωρίς υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων δεν μπορεί να υπάρξει. Θα οδηγήσει μετά την εκλογή επικεφαλής σε φυγόκεντρες τάσεις αντί για την απαραίτητη συσπείρωση.

H πρόταση μας είναι σταθερή: η βάση όλης της κεντροαριστεράς να αποφασίσει για την μορφή του φορέα, ενιαίος ή πολυκομματικός. Με διπλή κάλπη, μία για την εκλογή επικεφαλής και μία για την μορφή του νέου φορέα.

Ο χώρος για να πάει πέρα από αυτό που είναι σήμερα χρειάζεται ανανέωση και όχι αναπαλαίωση. Μακριά από τα στερεότυπα του παρελθόντος μπορούμε να σπάσουμε τους φραγμούς για να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα.

Η ύπαρξη υποψηφιοτήτων για την θέση του επικεφαλής είναι αδιαμφισβήτητα θετικό γεγονός στην πορεία ανασυγκρότησης του χώρου καθώς κινητοποιείται ο κόσμος της κεντροαριστεράς. Με δύο σημαντικές προϋποθέσεις, πρώτον να υπάρχουν σαφείς πολιτικές θέσεις και δεύτερον να αποσαφηνιστεί ο χαρακτήρας του φορέα. Αυτές είναι απαραίτητες προϋποθέσεις και εγγυήσεις ενότητας για την επόμενη ημέρα.

Οι επιθυμητές ανοιχτές διαδικασίες που επιδιώξαμε σταθερά όλη την προηγούμενη περίοδο δεν πρέπει να μετατραπούν σε πεδίο προσωπικών στρατηγικών και επιδιώξεων. Απαιτούνται δεσμεύσεις για τον σεβασμό της βούλησης των πολιτών από τις κάλπες, για την προσπάθεια συνθέσεων μέσα σε ένα ενιαίο κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες.

Τώρα είναι η ώρα για να πετύχουμε την υπέρβαση για να υπάρχει ενιαία έκφραση της κεντροαριστεράς. Με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα και σύγχρονο πολιτικό λόγο. Για έναν ισχυρό αυτόνομο πόλο απέναντι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην ΝΔ που θα πετύχει την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

Η ΔΗΜΑΡ είναι απόλυτα προσηλωμένη στην προοπτική ενός μεγάλου προοδευτικού σοσιαλδημοκρατικού φορέα απέναντι τόσο στις αδιέξοδες πολιτικές και στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στον συντηρητισμό της ΝΔ, για να σπάσουμε τους φραγμούς και να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα δίνοντας προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα της χώρας.

Οι διεργασίες στην κεντροαριστερά είναι στο χέρι μας να αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική εξέλιξη που θα συμβάλλει στην αλλαγή των συσχετισμών σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό.