Είναι γεγονός ότι υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το αφιέρωμα του X2, που είναι σε εξέλιξη, για το θεσμό των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Τόσο το προφητικό βίντεο του Φ. Αμοιρίδη από το 1993 όσο και η αναδρομή στη συζήτηση που “γέννησε” το θεσμό συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των χρηστών.  Φ. Αμοιρίδης-Ν. Φωτέλλης-Μ. Βρεττός-Γ. Ταβουλτσίδης και ο Γιάννης Χρηστίδης ήταν στην περίφημη οργανωτική.

Αν υπολογίσει κάποιος τις ηλικίες θα καταλάβει ότι -με εξαίρεση ίσως το Φωτέλλη- ήταν μια παρέα σαραντάρηδων που που έφτιαξαν το θεσμό. Ο Γιάννης Χρηστίδης ήταν ακόμη πιο νέος από αυτούς ενώ της ίδιας ηλικίας ήταν και αυτοί που “πήραν το θεσμό” στα χέρια τους. Τραγική λεπτομέρεια ότι όλοι σχεδόν έφυγαν από τη ζωή πολύ νέοι και δεν πρόλαβαν να προσφέρουν περισσότερα. Ο Γιάννης Χρηστίδης (γερός νά΄ναι) συνεχίζει ακούραστος δίπλα στους νέους των Κατασκηνωτών.

Για να καταλάβει κανείς πόσο σημαντικές είναι οι υποδομές για ένα Δήμο, αρκεί και μόνο να μετρήσει πόσες παραστάσεις παρακολούθησαν φέτος το καλοκαίρι οι Ξανθιώτες στο θερινό αμφιθέατρ και, αντίστοιχα, πόσες έχασαν το καλοκαίρι που το είχαν στερηθεί. Υπήρξαν εβδομάδες που το θέατρο είχε σχεδόν καθημερινά παράσταση και ήταν συνεχώς γεμάτο. (Δυστυχώς είναι αδύνατη, νομικά, η παρέμβαση για την ανακαίνισή του, παρότι είναι προφανές ότι χρειάζεται).

Μάλιστα,  όταν πολύ κοντά υπάρχει το θέατρο των Φιλίππων και το Φρούριο της Καβάλας, από όπου διέρχονται όλες οι μεγάλες παραστάσεις κάθε καλοκαιριού, η συμμετοχή των Ξανθιωτών είναι εντυπωσιακή. Από τη δική μας πλευρά προβάλουμε όλες τις σημαντικές παραστάσεις που περνάνε από την ευρύτερη περιοχή, με κριτήρια ποιοτικής στάθμης πάντα. Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι η στάση του κοινού της Ξάνθης στα έργα της αρχαίας δραματουργίας είναι η πρέπουσα σε αντίθεση με το κοινό άλλων περιοχών που αντιδρά πιο “τηλεοπτικά”.

Τα πολιτικά δεν συζητήθηκαν ιδιαίτερα τον Αύγουστο στην περιοχή και λόγω περιόδου. Η ατζέντα κινείται γύρω από το Δήμο, την Περιφέρεια αλλά και τις βουλευτικές εκλογές όταν γίνουν. Η σκληρή κόντρα Γιαννακίδη-Κοντού και αυτή μεταξύ Μέτιου-Αμοιρίδη “ξύπνησαν” λίγο το κοινό και μας υπενθύμισαν ότι σε λίγο ξεκινά ένας χειμώνας που θα οδηγήσει σε εξελίξεις.

Ανθρώπινη, ζεστή και συγκινητική ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εμπόρων Αυτοκινήτων στο Le Chalet το βράδυ της Τρίτης. Το κοινό έμεινε επί ώρες υπομονετικά στην αίθουσα, παρακολουθώντας την εκδήλωση και η προετοιμασία φάνηκε ότι ήταν επίμονη για αυτή την εκδήλωση που δικαίωσε τις προσδοκίες του Γιάννη Αθανασιάδη και όσων εργάστηκαν για την επιτυχία της.

Αξιοπρόσεκτη και η χειρονομία του Ιορδάνη Χασαπόπουλου να βρεθεί στην πατρίδα του για να παρουσιάσει την εκδήλωση. Όπως και των συλλόγων που συνέδραμαν στην επιτυχία της αλλά και σε όσους, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς την στήριξαν με κάθε τρόπο. Και φυσικά στον Επίσκοπο της Σμύρνης που ταξίδεψε μέχρι την Ξάνθη. Όπου, όπως και ο συγγραφέας, προέταξαν τον συμφιλιωτικό τόνο χωρίς να υποβαθμίζουν τα δεινά του ξεριζωμού και μιας μεγάλης τραγωδίας. Μια εξαιρετική προσέγγιση.