Με εντυπωσιακή συμμετοχή και ιδιαίτερα θερμό και συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο ξενοδοχείο Le Chalet, η παρουσίαση του βιβλίου Μια αγάπη-Δυο Θεοί του Π. Συριάνογλου. 

Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε ο γνωστός Ξανθιώτης δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασαπόπουλος, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του Συλλόγου Εμπόρων Αυτοκινήτων Ξάνθης που διοργάνωσε την εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού του Πολιούχου της πόλης αλλά και της ανάδειξης της πολιτιστικής προσφοράς ενός επαγγελματικού σωματείου.

Για το βιβλίο, εκτός του συγγραφέα μίλησαν ο Πρόεδρος του Σωματείου Γιάννης Αθανασιάδης που διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Σμύρνη και την ελληνορθόδοξη κοινότητα της πόλης, ο Μητροπολίτης Σμύρνης Κύριλλος, η συγγραφέας Ιωάννα Καρακασίδου, ο Ρεθυμνιώτης Ανδρέας Γιακουμάκης.

Η ιστορία του βιβλίου

Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία μιας ρωμιάς που εγκλωβίστηκε στη Σμύρνη μετά την καταστροφή, αγάπησε ένα Τούρκο και έκανε οικογένεια μαζί του αλλά δεν ξέχασε ποτέ την ταυτότητά της, περιγράφοντας την ιστορία της στο συγγραφέα λίγο πριν πεθάνει, στα 95 της χρόνια.

Όπως τόνισε και ο Μητροπολίτης της Σμύρνης, πολλοί ήταν αυτοί που έμειναν εγκλωβισμένοι και προσπάθησαν να διατηρήσουν την πίστη και την ταυτότητά τους ενώ στην παρουσίαση που είχε γίνει στη Σμύρνη, είχε παραβρεθεί ο γιος της ηρωίδας αλλά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Συμφιλιωτική λογική και ευχαριστίες

Οι συγγραφέας στις δηλώσεις του τόνισε ότι η εκδήλωση των συγκίνησε ιδιαίτερα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τους διοργανωτές και τους Ξανθιώτες που γέμισαν την αίθουσα ασφυκτικά.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η λογική του βιβλίου και του ίδιου είναι να πάψει να αναπαράγεται η ένταση μεταξύ των δύο θρησκειών στις δύο πλευρές του Αιγαίου, χωρίς όμως να διαγράφεται η ιστορική μνήμη του ξεριζωμού ενώ τόνισε ότι αυτή η συμφιλιωτική λογική έχει ιδιαίτερα σημασία όταν η εκδήλωση γίνεται στη Θράκη.

Τιμητικές διακρίσεις στο περιθώριο της εκδήλωσης

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Σωματείου Γιάννης Αθανασιάδης απένειμε τιμητικές στον πρωτεργάτη του σωματείου Νίκο Επιτρόπου για την προσφορά του, όπως και τον αείμνηστο Θανάση Κοντόλια, που παρέλαβε η εγγονή του. Τέλος με πλακέτα τίμησε και τον συγγραφέα για την παρουσία του στην Ξάνθη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης και Αρχιμανδρίτης του Πατριαρχικού Θρόνου Σωφρόνιος Γκουτζίνης, η Αντιδήμαρχος Ξάνθης Θεοδώρα Γιαννώτα, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι αρχών και φορέων, πολιτευτές, εκπαιδευτικοί και αρκετός κόσμος.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν η χορωδία του Συλλόγου Ρεθυμνιωτών Μικρασιατών Κρήτης και τα χορευτικά συγκροτήματα Μικρασιατών και Κρητών Ξάνθης.