Με αποχωρήσεις και απουσίες παρατάξεων πραγματοποιήθηκε στις 2 μ.μ. της Τρίτης η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, που διήρκεσε 38 λεπτά.

Η παράταξη Κοινωνία Δημοτών αποχώρησε καταγγέλλοντας τη συνεδρίαση σε ημέρα γιορτής του Πολιούχου της πόλης. (ΕΔΩ η ανακοίνωση), όπως και η παράταξη Συμμετέχω από την οποία έφυγαν ο επικεφαλής Μπαντάκ Σιαμπάν και Μπεκήρογλου Σουά αλλά παρέμεινε ο Σ. Γουναρίδης.

Αποχώρησε επίσης η παράταξη “Πολίτες για την Ξάνθη” με το Νίκο Ανταμπούφη να αιτιολογεί λέγοντας ότι η συνεχιζόμενη πρακτική της δημοτικής αρχής να ορίζει συνεδριάσεις σε ώρες και μέρες που αδυνατούν να συμμετάσχουν αρκετοί σύμβουλοι συνιστά υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν παρέστη καθόλου στη συνεδρίαση η παράταξη Καμαρίδη.

Παρέμεινε ο Γιώργος Κολλάρος ενώ  η συνήθως απούσα παράταξη Τσιακίρογλου, πήρε μέρος κανονικά και ζήτησε αρκετές φορές το λόγο, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά.

Ο Μούρκας εκπρόσωπος στην Αναπτυξιακή Ροδόπης

Στη συνεδρίαση ορίστηκε ο Χρήστος Μούρκας εκπρόσωπος του Δήμου Ξάνθης στην Αναπτυξιακή Ροδόπης, όπου συμμετέχει μετά την αύξηση, για να διαχειριστεί το πρόγραμμα Leader. Αναπληρωματική εκπρόσωπος ορίστηκε η Δέσποινα Παρτσαλίδου.

Επίσης ορίστηκε η επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών με Πρόεδρο την Αλεξία Γκιρτζίκη και μέλος το Σωτήρη Τσιακίρογλου μετά από πρόταση του Δημάρχου Χ. Δημαρχόπουλου καθώς επίσης και τον Θανάση Καραγιάννη, εκ μέρους των δημοτών. Αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν οι Δέσποινα Παρτσαλίδου και Γιώργος Κολλάρος.

Οικονομικές ενισχύσεις

Στη συνεδρίαση αποσύρθηκε η συζήτηση του θέματος του ισολογισμού του Δήμου, από την οποία απουσίαζε η Έκθεση Ορκωτών Λογιστών ενώ εγκρίθηκε η ενίσχυση του Λυκείου Ελληνίδων με 3.000 ευρώ για τη διοργάνωση πανελλήνιου Συνεδρίου Λυκείων Ελληνίδων, της Ολυμπιακής Φλόγας με 1.000 ευρώ καθώς επίσης και του Σωματείου Εμπόρων Αυτοκινήτων με 1.000 ευρώ για τη διοργάνωση της εκδήλωσης με το συγγραφέα Π. Συριάνογλου.

Η ανακοίνωση της Κοινωνίας Δημοτών

Η αξία σεβασμού των ηθών, των εθίμων και του θρησκευτικού συναισθήματος των πολιτών μας μάλλον είναι ξένη προς τις «επείγουσες ανάγκες» ενός Δημάρχου ο οποίος ενώ είχε τον άπλετο χρόνο να χρησιμοποιήσει άλλες, τόσες και τόσες ημέρες του ημερολογιακού έτους για να ορίσει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκείνος επέλεξε διά του προέδρου να την πραγματοποιήσει – για πρώτη φορά στα χρονικά – την ημέρα εορτασμού του Πολιούχου της πόλης Τιμίου Προδρόμου, προκειμένου έτσι να ικανοποιήσει πέραν των άλλων και την εγωκεντρική του επιθυμία να επιδείξει ότι ασκεί «αυτοκρατορικά» την εξουσία του, η οποία απορρέει από το θεσμικό του ρόλο.…

Δεν κάμφθηκε ούτε από τις προφορικές αντιρρήσεις που εξέφρασε ο επικεφαλής της Παράταξής μας προς στον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού μας Συμβουλίου για το συγκεκριμένο ζήτημα.…

Δεν πειράζει…

Του ευχόμαστε να συνεχίσει με αυτές τις αντιλήψεις να προχωρά τις εργασίες του Δημοτικού μας Συμβουλίου και αφού έτσι αντιλαμβάνεται το ρόλο του, ας ορίσει στο μέλλον – εάν το επιθυμεί – συνεδρίαση και στις 4 Οκτώβρη, ημέρα του εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης μας …

Δεν το έχει και σε τίποτα βέβαια….

Εμείς και στις περιπτώσεις που θα διαπιστώνουμε ότι παραβιάζει με τέτοιο κυνισμό τους ηθικούς γραπτούς ή «άγραφους νόμους» της τοπικής μας κοινωνίας θα τον καταγγέλλουμε και θα τον αφήνουμε στην ατελείωτη μοναξιά του και στη διαπιστωμένη πια αποξένωση που έχει με όλο τον Ξανθιώτικο λαό.

Παρά το διαρκές ενδιαφέρον μας και για τα θέματα του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και την αυτονόητη υποχρέωσή μας να τοποθετηθούμε και παρέμβουμε για όποια από αυτά διαπιστώσουμε ότι δεν ελήφθησαν οι ανάλογες προς το Δημόσιο Συμφέρον αποφάσεις, με λύπη μας σας ανακοινώνουμε ότι αδυνατούμε σήμερα να παραμείνουμε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και αποχωρούμε από αυτήν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μη σεβασμό της Δημοτικής Αρχής στον υψηλό συμβολισμό της ημέρας.