Το xanthi2.gr, μετά το video με την εναρκτήρια ομιλία του Φίλιππου Αμοιρίδη, συνεχίζει την αναδρομή του στο παρελθόν των Γιορτών Παλιάς Πόλης με την κομβική συζήτηση και τους εμπνευστές του θεσμού των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Καθώς η απόσταση των 25 ετών είναι μικρή, είναι κρίσιμο, να αποτυπωθούν οι μαρτυρίες και τα περιστατικά.

Ο θεσμός των Γιορτών Παλιάς Πόλης ξεκινά το 1991. Τον Φ. Αμοιρίδη που αναζητούσε ένα πολιτιστικό θεσμό που θα προβάλει την Παλιά Πόλη βοηθά ο ζωγράφος Νικόστρατος Φωτέλης των «Φίλων» που έχει την ιδέα ενός θεσμού αναβίωσης ενώ στη διαμόρφωση διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο και οι  Κατασκηνωτές που πρότειναν τη δημιουργία μικρών «στεκιών» από τους συλλόγους.

Ο Γιάννης Χρηστίδης, μέλος των Κατασκηνωτών και δημοτικός σύμβουλος τότε, συμμετείχε στην περίφημη αυτή Οργανωτική Επιτροπή το ‘91 και περιγράφει την κομβική συζήτηση στην οποία συμμετείχαν ο Φίλιππος Αμοιρίδης, ο Νικόστρατος Φωτέλης εκ μέρους των Φίλων, ο Μιχάλης Βρεττός από τους Κατασκηνωτές και ο Γιώργος Ταβουλτσίδης του Συλλόγου Ποντίων. (Τραγική λεπτομέρεια ότι όλοι έφυγαν από τη ζωή αρκετά νέοι).

Η ιδέα για μια αναβίωση 

Η αρχική ιδέα του Φωτέλλη, όπως αναφέρει, ήταν  μια αναβίωση της μπελ επόκ του οικισμού με δρώμενα, παϊτόνια, κοστούμια εποχής και ένα φολκλορικό χρώμα, ώστε να γίνει ένας θεσμός αναπαράστασης (κάτι που επιμελήθηκαν στην πρώτη διοργάνωση οι Φίλοι) . Στην πρόταση αυτή παρεμβαίνουν οι Κατασκηνωτές που προτείνουν να ενθαρρυνθεί και συμμετοχή του κόσμου με τη φυσική τους παρουσία. Όπως αναφέρει ο Γιάννης Χρηστίδης, η οδός Ορφέως δεν είχε ούτε καν φωτισμό εκείνο τον καιρό και με την πρότασή τους ήθελαν να αναβιώσουν τα κουτούκια που υπήρχαν στο συγκεκριμένο δρόμο και πρωταγωνιστούσαν στη διασκέδαση για κάποιες δεκαετίες.

Έτσι στήθηκαν τα δύο πρώτα στέκια από τους Κατασκηνωτές (έξω από τον “Θόλο”, σημερινό Άνω-Κάτω) και από τους Φίλους, δηλαδή τους δύο μεγάλους καρναβαλικούς συλλόγους. Την επόμενη χρονιά τα στέκια διπλασιάστηκαν και όλα πήραν το δρόμο τους. Κάπως έτσι γεννήθηκε ένας θεσμός που άλλαξε την ιστορία της πόλης.

Και όπως λέει, ο Γιάννης Χρηστίδης, μέσα από τη συζήτηση εκείνη δόθηκε η απάντηση στην εμφανή αγωνία του Φίλιππου Αμοιρίδη να δημιουργηθεί ένας θεσμός που θα αναδείξει την Παλιά Πόλη και θα την κάνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα.

Αλλαγή ονόματος από Μ. Στυλιανίδη

Στην πορεία, μετά την ανάληψη της Δημαρχίας από το Μιχάλη Στυλιανίδη, είχε την άποψη ότι η ονομασία «Γιορτές Παλιάς Πόλης» απαντά στους κατοίκους της περιοχής και δημιουργεί ασάφειες στην πανελλαδική προβολή του θεσμού. Έτσι το 2008 μετονομάστηκαν σε Γιορτές Παλιάς Ξάνθης, όπως είναι η επίσημη ονομασία έκτοτε και απέκτησαν και το γνωστό λογότυπο. Στο Μ. Στυλιανίδη, που πιστώνεται και η μορφή που έχουν αποκτήσει οι Γιορτές στην περίοδο της ακμής τους.

 (Οι φωτογραφίες προέρχονται από την αναβίωση των Φίλων και από τις πρώτες χρονιές στο στέκι των Κατασκηνωτών, περίπου στο σημερινό σημείο, με επίκεντρο το κτίριο που στεγάσε αργότερα το Κοκόρι)

Περισσότερες φωτο ΕΔΩ