Καθώς πλησιάζει ο καιρός για τις φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης, το xanthi2.gr αναζήτησε αρχειακό υλικό για το δεύτερο μεγάλο θεσμό της Πόλης και τους θεμελιωτές του.

Φυσικά κυρίαρχος παράγοντας και φορέας του οράματος για την αξιοποίηση του θεσμού για την προβολή και ακτινοβολία του παραδοσιακοί οικισμού, παράλληλα με την επιχειρούμενη, τότε, αναστήλωσή του, ήταν ο τότε Δήμαρχος Φίλιππος Αμοιρίδης.

Στο video που δημοσιεύεται σήμερα, για πρώτη φορά στο διαδίκτυο, ο Φίλιππος Αμοιρίδης μιλά στην έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης το 1993. Αφού διαπιστώνει ότι στην τρίτη διοργάνωση έχει εδραιωθεί ως θεσμός, ξεδιπλώνει τις σκέψεις του και μάλιστα, αναφέρεται στο μέλλον του παραδοσιακού οικισμού με τρόπο απόλυτα προφητικά, που προκαλεί συγκίνηση. Περιγράφει με αφοπλιστική απλότητα το μέλλον που ακολουθούσε και τον τρόπο που ο οικισμός αναδείχτηκε στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, κάτι που τότε φάνταζε εξαιρετικά φιλόδοξο.

Κατά μια άλλη εκτίμηση εξάλλου, δείχνει ότι η πίστη σε αυτό το όραμα και η προσήλωση στο στόχο, κινητοποίησαν μια ολόκληρη κοινωνία, ανέδειξαν την πόλη της Ξάνθης με την γοητευτική της ιστορία και την κληρονομιά που κινείται γύρω από την Παλιά Πόλη και έδωσαν προοπτική σε μια ολόκληρη περιοχή.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ανέβηκε στη σκηνή χωρίς κείμενο ή έδρα, χωρίς μάλιστα να περιμένει την έλευση των επισήμων και κάνει ιδιαίτερη μνεία στα έργα που είχαν γίνει και αυτά που, κυρίως, ξεκινούσαν αλλά και στη στρατηγική του Δήμου να αγοράσει παλιά αρχοντικά που λειτουργούσαν ως Προξενεία για να τα αναπαλαιώσει και να δώσει το στίγμα του τρόπου ανάπτυξης.

H αντίληψη για την πόλη

Αξιοπρόσεκτη και δηλωτική της αντίληψής του είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί λέγοντας ότι τα δύο κτίρια που μόλις είχε αγοράσει ο Δήμος, «ανήκουν στους Ξανθιώτες» και συνδέονται με το παρελθόν τους ως προξενεία αλλά και με τον απελευθερωτικό αγώνα που συντονίστηκε μέσα από αυτά, όπως στο αρχοντικό του γιατρού Ασημίδη της πλατείας Ματσίνη , πρώην Αυστροουγγρικό προξενείο.

Άλλωστε, βασική επιδίωξη, όπως είχε τονίσει εξαρχής, τόσο για την Παλιά Πόλη όσο και τις Καπναποθήκες που ήταν ο επόμενος στόχος του, ήταν οι οικισμοί να είναι ζωντανοί, με καθημερινές λειτουργίες , κίνηση του κόσμου και  επίκεντρο της πολιτιστικής δημιουργίας που θα έλκει τους νέους και τους επισκέπτες.

Μετά από  ¼ αιώνα αποδεικνύεται ότι άνθρωποι με όραμα μπορούν να πετύχουν θαύματα και να αλλάξουν τη μοίρα του τόπου τους.

Συνεχίζεται η αναδρομή του X2

Η ιστορική αναδρομή του xanthi2.gr στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες με αφιερώματα στην ιστορία των Γιορτών