Πέντε ερασιτέχνες μετεωρολόγοι που ζουν στην Κομοτηνή κατάφεραν και κέρδισαν το στοίχημα της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης του κοινού για τον καιρό στην Θράκη. Δημιούργησαν μια κλειστή ομάδα στο facebook και ανά πάσα στιγμή ενημερώνουν τα 2500 μέλη τους για τον καιρό στην περιοχή. Είναι τα “καιρικά νέα Θράκης” και οι πέντε διαχειριστές και ερασιτέχνες μετεωρολόγοι είναι, ένας καθηγητής πληροφορικής, ένας στρατιωτικός, ένας αστυνομικός, ένας πυροσβέστης κι ένας λιμενικός.

Οι μετεωρολόγοι της Θράκης συμβουλεύονται σαφώς και τους επαγγελματίες μετεωρολόγους ωστόσο τις περισσότερες φορές οι προβλέψεις τους είναι πιο έγκυρες από μεγάλα αθηναϊκά sites, καθώς γνωρίζουν και τα τοπικά χαρακτηριστικά του καιρού.

Ενημερώνουν με διαρκείς αναρτήσεις στη διάρκεια της μέρας τόσο για βραχυπρόθεσμα φαινόμενα όσο και για μεγαλύτερα διαστήματα ενώ, όπως αναφέρουν, για την περιοχή της Θράκης, τα τελευταία μπάνια θα είναι αυτά του Αυγούστου καθώς ο Σεπτέμβρης κρύβει εκπλήξεις.

Πιο ακριβείς από τους επαγγελματίες, συχνά

Για παράδειγμα όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ένας εκ των 5 διαχειριστών της ομάδας  Αβραάμ Σαχπαζίδης, στη Ροδόπη δεν έχει τόσες βροχές και τόσα χιόνια όπως στον Έβρο γιατί η οροσειρά στης Ροδόπης εμποδίζει τα σύννεφα βροχής να αναπτυχθούν στην Ροδόπη, ενώ στον Έβρο δεν υπάρχουν φυσικά σύνορα που να εμποδίζουν την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο χειμώνα ενώ όλα τα αθηναϊκά sites μιλούσαν για ακραία καιρικά φαινόμενα πολύ επικίνδυνα “ τα καιρικά νέα Θράκης” προέβλεψαν ότι τα φαινόμενα στην Θράκη θα είναι πιο ήπια και επιβεβαιώθηκαν.