Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
ΑΡΧΙΚΗ TOP NEWS Πέρασε από τα Περιβόλια η Ξάνθη, 2-0 τον Πλατανιά

Πέρασε από τα Περιβόλια η Ξάνθη, 2-0 τον Πλατανιά

Η Ξάνθη επικράτησε εκτός έδρας του Πλατανιά (0-2) χάρη στα γκολ των Μπρίτο και Γέντρισεκ για τη δεύτερη αγωνιστική της Super League και πανηγύρισε την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα.

Η Ξάνθη είχε να βάλει δύο γκολ εκτός έδρας στο πρώτο ημίχρονο από τις 2 Νοεμβρίου 2014, όταν ηττήθηκε από τον Παναιτωλικό με 5-2. Αυτή τη φορά το σενάριο ήταν διαφορετικό, καθώς οι “ακρίτες” έφυγαν με τη νίκη από τα Περιβόλια. Τα γκολ των Μπρίτο και Γέντρισεκ έδωσαν τη νίκη στην ομάδα της Θράκης, απέναντι σε έναν Πλατανιά που πελαγοδρομούσε στο πρώτο ημίχρονο και επιχείρησε ανορθόδοξα να απειλήσει στο δεύτερο.

Έτσι έπαιξαν οι δύο ομάδες

Από την πλευρά του γηπεδούχου, Πλατανιά, ο Γιώργος Παράσχος εγκατέλειψε την τριάδα στην άμυνα και παρέταξε τετράδα. Με τον Ομπερχάουζερ να υπερασπίζεται την εστία της ομάδας από την Κρήτη, τον Στάθη να φυλάττει το δεξί αμυντικό άκρο, τον Βάντερσον το αριστερό και τους Ντικαμονά και Καρυπίδη ανάμεσά τους ως κεντρικό “δίδυμο”. Η τριάδα στους χαφ αποτελείτο από τους Κρος, Αγγελόπουλο και Ντεβέσα, με τους Κοροβέση και Ενισκουλού να είναι σε θέση εξτρέμ και τον Γκζέλτσακ στην κορυφή της επίθεσης.

Η κεντρική τριάδα δεν λειτούργησε και ήταν σε μεγάλο βαθμό ο πυλώνας κατάρρευσης των γηπεδούχων στο πρώτο ημίχρονο. Γι’ αυτό και η πρώτη διορθωτική κίνηση του Γιώργου Παράσχου ήταν να περάσει τον Στανισάβλιεβιτς στη θέση του Κρος.

Inline Image

Στην ομάδα της Θράκης, ο Μίλαν Ράσταβατς επέλεξε ενισχυμένα άκρα. Ο Ζίβκοβιτς σταθερά στη θέση του γκολκίπερ, οι Μπαξεβανίδης και Κασάδο σε θέση δεξιού κι αριστερού μπακ (αντίστοιχα), οι Φλίσκας και Λισγάρας στο κέντρο της άμυνας. Καμαρά, Ντε Λούκας και Λουσέρο συνέθεσαν την κεντρική τριάδα (όλοι τους “παλιοί” στην ομάδα), οι Μπρίτο και Κίκε Μπουλά στα “φτερά”, ο Γέντρισεκ στην κορυφή. Το “μυστικό” ήταν στα άκρα με τους δύο Αφρικανούς να κάνουν ο,τι θέλουν και να διασπούν κατά βούληση την άμυνα των γηπεδούχων. Έτσι και ο Γέντρισεκ έβρισκε πεδίο δράσης.

Νίκη για την Ξάνθη των “άκρων”

Γήπεδο: Δημοτικό Στάδιο Περιβολίων

Διαιτητής: Αριστείδης Βάτσιος

Βοηθοί: Βασίλειος Λάμπρου, Παντελής Σπυρόπουλος

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γιώργος Παράσχος): Ομπερχάουζερ, Στάθης, Καρυπίδης, Ντικαμονά, Βάντερσον, Κρος (31′ Στανισάβλιεβιτς), Αγγελόπουλος (63′ Μπούτνικ), Ενσικουλού, Ντεβέσα (77′ Πατράλης), Κοροβέσης, Γκζέλτσακ.

ΞΑΝΘΗ (Μίλαν Ράσταβατς): Ζίβκοβιτς, Μπαξεβανίδης, Λισγάρας, Φλίσκας, Κασάδο, Καμαρά, Λουσέρο, Ντε Λούκας, Κίκε Μπουλά (61′ Τριάδης), Μπρίτο (83′ Κάστρο), Γέντρισεκ (76′ Μεχία).

Γκολ: 18′ Μπρίτο, 25′ Γέντρισεκ

Κάρτες: 40′ Ντικαμονά, 44′ Ντίντακ, 75′ Κοροβέσης, 90’+4′ Μπούτνικ / 4′ Καμαρά, 56′ Κασάδο, 59′ Κίκε Μπουλά, 62′ Ντε Λούκας, 78′ Μεχία

Θυμηθείτε εδώ το LIVE του αγώνα

Νωθρά ξεκίνησε η αναμέτρηση στο “Δημοτικό Στάδιο Περιβολίων”, χωρίς να σημειωθεί κάποια αξιόλογη ευκαιρία στο πρώτο τέταρτο του ματς. Στο 18ο λεπτό, η Ξάνθη άνοιξε το σκορ. Ο Μπρίτο παρέλαβε την μπάλα στο κέντρο, κινήθηκε στα αριστερά, απέφυγε όλα τα “ερυθρόλευκα” εμπόδια (Ντικαμονά και Καρυπίδη) και με εξαιρετικό σουτ νίκησε τον Ομπερχάουζερ, δίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα της Θράκης.

Το σου του Κίκε Μπουλά στο 25ο λεπτό δεν ανησύχησε τον Ομπερχάουζερ και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, η Ξάνθη διεύρυνε το προβάδισμά της. Ο Λουσέρο έδωσε στον Ντε Λούκας (ο οποίος ήταν σε θέση οφσάιντ και κακώς δεν σταμάτησε η φάση), ο Ισπανός με τακουνάκι στον Κασάδο στα αριστερά, ο οποίος έκανε τη σέντρα και ο Γέντρισεκ με προβολή από κοντά νίκησε τον Ομπερχάουζερ κάνοντας το 0-2.

Οι φιλοξενούμενοι έφθασαν κοντά στο 0-3 στο 38′, όταν Ντε Λούκας και Λουσέρο “έκρυψαν” την μπάλα, ο δεύτερος με κεφαλιά τροφοδότησε τον Γέντρισεκ, αλλά ο Ομπερχάουζερ μπλόκαρε το σουτ του τρίτου. Στο αμέσως επόμενο λεπτό (39′), οι γηπεδούχοι έχασαν σπουδαία ευκαιρία να μειώσουν, όταν ο Ζίβκοβιτς εξουδετέρωσε σουτ του Γκζέλτσακ.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Ντικαμονά έκανε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία του Ζίβκοβιτς. Ο γκολκίπερ της Ξάνθης αντέδρασε το ίδιο καλά και στο σουτ του Αγγελόπουλου (58′), ενώ η νέα κεφαλιά του Ντικαμονά πέρασε κι αυτή άουτ.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Πλατανιάς δεν μπόρεσε ουσιαστικά να απειλήσει την Ξάνθη στην τελευταία μισή ώρα διεξαγωγής της αναμέτρησης. Το παραδέχθηκε κι ο ίδιος ο βοηθός τεχνικού της ομάδας των Χανίων, ότι αυτή της Θράκης άξιζε τη νίκη, ούσα καλύτερη.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Αυτή του δεύτερου γκολ της Ξάνθης.Πρωτίστως για την οικονομία του ματς, γιατί έδωσε “αέρα” δύο γκολ στην Ξάνθη. “Αέρα” και στην ψυχολογία. Αλλά, το γκολ δεν έπρεπε να μετρήσει, γιατί η μπάλα έπρεπε να σταματήσει όταν ο Ντε Λούκας παρέλαβε την μπάλα από τον Λουσέρο ων σε θέση οφσάιντ. Στην κατηγορία αυτή διεκδικούν την ένταξή τους και δύο-τρεις σημαντικές αποκρούσεις του Ζίβκοβιτς.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Καλός ο Αριστείδης Βάτσιος. Σωστά ενήργησε με το “γράμμα του νόμου” στην πρώτη κίτρινη στον Καμαρά, σωστά ενήργησε με το “πνεύμα του νόμου” και δεν του έδειξε δεύτερη κίτρινη. Θα ήταν υπερβολικά αυστηρή τέτοια απόφαση και ο μέσος της Ξάνθης έλαβε την προειδοποίηση. Κακές υποδείξεις κι από τους δύο βοηθούς του (Βασίλειο Λάμπρου και Παντελή Σπυρόπουλο). Κακώς υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ ο Γκζέλτσακ, κακώς δεν υποδείχθηκε ο Ντε Λούκας την ώρα που έλαβε την πάσα από τον Λουσέρο και πριν τροφοδοτήσει με τακουνάκι τον Κασάδο στη φάση από την οποία εν συνεχεία προήλθε το δεύτερο γκολ της Ξάνθης και της αναμέτρησης. Δύσκολη η φάση του 68ου λεπτού με τους γηπεδούχους να διαμαρτύρονται για πέναλτι. Η πάσα του Γκζέλτσακ σταμάτησε στον αγκώνα του Φλίσκα. Προσπάθησε να προστατευτεί ο αμυντικός της Ξάνθης, ήταν και κοντά στην μπάλα το χέρι του. Δύσκολη φάση, δύσκολη απόφαση.

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ

Ο Μπρίτο ήταν ο κορυφαίος του γηπέδου. Ο εξτρέμ από το Πράσινο Ακρωτήρι ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ και το δρόμο για την επικράτηση της Ξάνθης. Ταχύς, δυναμικός, χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος “όργωνε” από τη δεξιά πλευρά. Ομοίως καλός ήταν και ο Κίκε Μπουλά για το διάστημα που αγωνίστηκε.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Οι Μπρίτο και Γέντρισεκ έκαναν (παραπάνω από καλά) τη μισή δουλειά που τους αναλογούσε, αλλά εάν δεν υπήρχε ο Ζίβκοβιτς θα πήγαινε… στράφι. Με την Ξάνθη να υποχωρεί σταδιακά στο δεύτερο ημίχρονο, οι γηπεδούχοι βρήκαν χώρο, αλλά και εμπόδιο πάνω στον Σέρβο τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων. Μεγάλο το μερίδιό του στο επιτυχές αποτέλεσμα της ομάδας του.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Η μεσαία γραμμή του Πλατανιά ήταν σε… άλλο γήπεδο. Ο κύριος λόγος κατάρρευσης του Πλατανιά στο πρώτο ημίχρονο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γιώργος Παράσχος μέσο άλλαξε στην πρώτη του διορθωτική κίνηση στο 31′. Επίσης η μετάβαση από αμυντική τριάδα σε… τετράδα δεν ήταν και τόσο ομαλή. Όπως αποδείχθηκε, τουλάχιστον. Πενιχρή η επιθετική παρουσία των Κρητικών, εάν εξαιρέσουμε τις απέλπιδες ατομικές προσπάθειες του… μόνου Κοροβέση. Οι κεφαλιές του Ντικαμονά ως μορφή απειλής μαρτυρούν την ανορθόδοξη ανάπτυξη.

 Από το sport24.gr