Οι ερασιτέχνες νεαροί “Έντιμοι Απατεώνες” γέμισαν για άλλη μια χρονιά το θερινό αμφιθέατρο Ξάνθης με τον Αρχοντοχωριάτη του Μολιέρου. 

Σε διασκευή του Αλέξανδρου Πανταζίδη και αρκετό κέφι, μετέφεραν τη μάχη λογικής και νεοπλουτισμού της Γαλλικής Κοινωνίας του 17ου αιώνα, στο σήμερα. Το κοινό απόλαυσε και χειροκρότησε την παράσταση για άλλη μια χρονιά.

Στη διοργάνωση συνέδραμαν οι Βάτραχοι, η είσοδος ήταν ελεύθερη ενώ στην είσοδο συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και φάρμακα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Τι αναφέρουν για το έργο

Βάζοντας στο στόχαστρο το απωθημένο της μεγαλοαστικής τάξης να αποκτήσει αριστοκρατικούς τίτλους, μια διαχρονική σάτιρα για τη μεγαλομανία και τον νεοπλουτισμό, αν και γράφτηκε αιώνες πριν, αντικατοπτρίζει πολλά ομοιότυπα της σύγχρονης πραγματικότητας.

Το έργο ανήκει σε ένα είδος ψυχαγωγίας, που συνδύαζε λόγο, μουσική, τραγούδια και χορό, και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ΄, κατά παραγγελία του οποίου γράφτηκε, το 1670. Μάλιστα, σε αυτά τα θεάματα, συνήθως, συμμετείχαν ο βασιλιάς και οι αυλικοί του. Ο «Αρχοντοχωριάτης» σατιρίζει με καυστικό τρόπο τον νεοπλουτισμό της αστικής τάξης, που προσπαθεί να μιμηθεί την υψηλή κοινωνία, μαϊμουδίζοντας συνήθειες, τρόπους και συμπεριφορές στα όρια του γελοίου.

Άλλωστε, προϋπόθεση για τον Μολιέρο (1622 – 1673) ήταν τα έργα του να αρέσουν στο κοινό, που συνήθιζε να πηγαίνει θέατρο για να διασκεδάσει, αλλά και για να εκτονωθεί από τα καθημερινά προβλήματα. Σε λιγότερο από είκοσι χρόνια, ο συγγραφέας οδήγησε το γαλλικό θέατρο της εποχής του στην κορυφή της πυραμίδας του ευρωπαϊκού θεάτρου και προσέφερε στις επερχόμενες γενιές έργα μοναδικά και αξεπέραστα.

Ήρωας του «Αρχοντοχωριάτη» είναι ο κύριος Ιορδάνης, ο οποίος θέλει να παραστήσει τον αριστοκράτη. Όσο περιορίζεται μόνο στο να φοράει αρχοντικά ρούχα, να χορεύει μενουέτο και να παίρνει μαθήματα ξιφασκίας ή φιλοσοφίας, η μανία του είναι ακίνδυνη και αφορά μόνο στον ίδιο. Όμως, αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη, από τη στιγμή που θέλει να ρυθμίζει σύμφωνα με αυτήν και τη ζωή των μελών της οικογένειάς του.