Οι Έντιμοι φέτος ξανα-αφηγούνται. Αλλά μιλάνε γαλλικά. Λίγα λόγια για το έργο που επέλεξε φέτος η ομάδα να μοιραστεί μαζί σας:

Βάζοντας στο στόχαστρο το απωθημένο της μεγαλοαστικής τάξης να αποκτήσει αριστοκρατικούς τίτλους, μια διαχρονική σάτιρα για τη μεγαλομανία και τον νεοπλουτισμό, αν και γράφτηκε αιώνες πριν, αντικατοπτρίζει πολλά ομοιότυπα της σύγχρονης πραγματικότητας.

Το έργο ανήκει σε ένα είδος ψυχαγωγίας, που συνδύαζε λόγο, μουσική, τραγούδια και χορό, και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ΄, κατά παραγγελία του οποίου γράφτηκε, το 1670. Μάλιστα, σε αυτά τα θεάματα, συνήθως, συμμετείχαν ο βασιλιάς και οι αυλικοί του. Ο «Αρχοντοχωριάτης» σατιρίζει με καυστικό τρόπο τον νεοπλουτισμό της αστικής τάξης, που προσπαθεί να μιμηθεί την υψηλή κοινωνία, μαϊμουδίζοντας συνήθειες, τρόπους και συμπεριφορές στα όρια του γελοίου.

Άλλωστε, προϋπόθεση για τον Μολιέρο (1622 – 1673) ήταν τα έργα του να αρέσουν στο κοινό, που συνήθιζε να πηγαίνει θέατρο για να διασκεδάσει, αλλά και για να εκτονωθεί από τα καθημερινά προβλήματα. Σε λιγότερο από είκοσι χρόνια, ο συγγραφέας οδήγησε το γαλλικό θέατρο της εποχής του στην κορυφή της πυραμίδας του ευρωπαϊκού θεάτρου και προσέφερε στις επερχόμενες γενιές έργα μοναδικά και αξεπέραστα.

Ήρωας του «Αρχοντοχωριάτη» είναι ο κύριος Ιορδάνης, ο οποίος θέλει να παραστήσει τον αριστοκράτη. Όσο περιορίζεται μόνο στο να φοράει αρχοντικά ρούχα, να χορεύει μενουέτο και να παίρνει μαθήματα ξιφασκίας ή φιλοσοφίας, η μανία του είναι ακίνδυνη και αφορά μόνο στον ίδιο. Όμως, αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη, από τη στιγμή που θέλει να ρυθμίζει σύμφωνα με αυτήν και τη ζωή των μελών της οικογένειάς του.

Σε διασκευή του Αλέξανδρου Πανταζίδη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όπως και πέρσυ έτσι και φέτος η εκπληκτική συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Βάτραχοι” συνεχίζεται. Γι’ αυτό παρέα θα συνεχίσουμε την επανάσταση του αυτονόητου.

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΥΠΑΘΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

#Ιστορία_Αρχοντιάς #Έντιμοι_Απατεώνες #25Αυγούστου

Στο Θερινό Αμφιθέατρο Ξάνθης

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ