Επιστολή στον Υπουργό Υγείας αλλά και καταγγελίες στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης έστειλαν ασθενείς βοηθώντας στην αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου με τις συνταγογραφήσεις στην Περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, όπως αναφέρει ο Διοικητής του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Αδαμίδης, σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ Κομοτηνής.

«Yπάρχουν και καταγγελίες ασθενών ότι τους επισκέφθηκαν ιατρικοί επισκέπτες στο σπίτι, με πρόσχημα την ενημέρωση και κάποιες προσφορές, με αποτέλεσμα να αποσπούν το βιβλιάριο και υπογραφές σε υπεύθυνες δηλώσεις, ώστε στη συνέχει να ξεκινήσει η συνταγογράφηση και να φτάνουν τα σκευάσματα στα σπίτια τους, ανέφερε.

Αρκετοί εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο με τα επιθέματα

Σε ότι αφορά στο σκάνδαλο των επιθεμάτων, όπως αναφέρει ο Διοικητής Δ. Αδαμίδης, μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής, εντοπίστηκε από γιατρούς σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, ότι είχαν συνταγογραφηθεί σε ασθενείς που δεν τα είχαν ανάγκη.

Επίσης αποκαλύφθηκαν ψευδείς διαγνώσεις για διαβήτη καθώς και πλαστές φωτογραφίες που αναρτούσαν οι γιατροί. Όπως αναφέρει ο Διοικητής του ΠΓΝ Έβρου,  ήδη είχε καθιερωθεί από τον ίδιο η ανάρτηση της ηλεκτρονικής φωτογραφίας και στο Νοσοκομείο με αποτέλεσμα να μειωθεί η συνταγογράφηση σε ποσοστό 90%. Παράλληλα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 2 γιατροί που πρωταγωνίστησαν ενώ ακολουθεί πειθαρχική δίωξη και για άλλους γιατρούς που εμπλέκονται με μικρότερα ποσοστά συνταγογράφησης.

Εκτός από τα πειθαρχικά μέτρα, πρόκειται να ασκηθούν και ποινικές διώξεις ενώ το Δημόσιο θα αξιώσει την επιστροφή των ποσών που έχουν υπεξαιρέσει με αυτό τον τρόπο.

Μεγάλο εύρος εμπλοκής σε γιατρούς ΕΣΥ και ιδιώτες στην ΑΜΘ

Οι ελεγκτές έφτασαν στα ίχνη των γιατρών, τόσο από τον ηλεκτρονικό έλεγχο που εντόπισε πρωτοφανή όγκο για όλη την Ευρώπη σε συγκεκριμένα σκευάσματα όσο και από τις καταγγελίες των ασθενών της περιοχής αναφέρει ο Δ. Αδαμίδης που σημειώνει ότι με τα σύγχρονα συστήματα που διαθέτει το Υπουργείο Υγείας και τον τρόπο ελέγχουν, αυτού του  είδους τα σκάνδαλα θα ελαχιστοποιηθούν.

Όπως ανέφερε,  το σκάνδαλο αφορά και άλλους γιατρούς του ΕΣΥ από την Περιφέρεια αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, επισημαίνοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου και των γιατρών του ΕΣΥ λειτουργούν τίμια με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών καλώντας τους πολίτες και τους εργαζόμενους στην Υγεία, να βοηθούν στην αποκάλυψη αυτών των υποθέσεων.