Με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον ξεκίνησε στο ξενοδοχείο Νέμεσις στα Κομνηνά, το Τριήμερο Θερινό Πανεπιστήμιο-Βιωματικό Εργαστήριο στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση που διοργανώνεται από τη Μητρόπολη Ξάνθης σε συνεργασία με το σχολικό σύμβουλο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σάββα Μελισσόπουλο, το Σύνδεσμο Θεολόγων Ξάνθης και τον Πρόεδρό του Τάσο Βρένο. Με την υποστήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε την σημασία του Θερινού Πανεπιστημίου στην Ειδική Αγωγή ως μιάς προσφοράς της τοπικής Εκκλησίας στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό.

Χαιρετισμό επίσης απηύθηναν ο κ. Δουράκης, Εκπρόσωπος της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νικόλαος Εφραιμίδης, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου, η Αντιδήμαρχος Ξάνθης Θεοδώρα Γιαννώτα, εκ μέρους του Δημάρχου Ξάνθης Χαρ. Δημαρχόπουλου, ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Θερινού Πανεπιστημίου Αρχιμανδρίτης π. Απόστολος Καβαλιώτης,  ο Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης Σάββας Μελισσόπουλος, οι διδάσκοντες στο Θερινό Πανεπιστήμιο  Ομ. Καθηγήτρια ΔΠΘ κ. Ελένη Ταρατόρη, η Αναπλ. Καθηγήτρια ΔΠΘ κ. Μαρία Δημάση και η Αν. Καθηγήτρια του ΑΠΘ Σοφία Γαβριηλίδου.
Την πρώτη ημέρα οι εκατό συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρείς ομάδες βιωματικών εργαστηρίων. Οι εργασίες συνεχίζονται το Σάββατο 19 Αυγούστου και περατούνται την Κυριακή 20 Αυγούστου με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Κομνηνών Ξάνθης. Τον συντονισμό του Θερινού Πανεπιστημίου έχει ο  Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Ξάνθης και Περιθεωρίου και Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Σωφρόνιος Γκουτζίνης.

Οι εργασίες συνεχίζονται στους χώρους του ξενοδοχείου με εισηγητές καθηγητές Πανεπιστημίου και διδάκτορες σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα και επιστημονικά πεδία για το θέμα του Θερινού Πανεπιστημίου, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στη χώρα.