Την ανησυχία των αρχών και των πολιτών δημιουργεί ο απολογισμός της φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην παραλία Αβδήρων. 

Όπως αναφέρουν οι αυτόπτες μάρτυρες δύο ήταν οι εστίες από τις οποίες ξεκίνησε ταυτόχρονα η πυρκαγιά τόσο ανάμεσα στις κατασκηνώσεις και τον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο όσο και στο Πολύστυλο και το αρχαίο λιμάνι, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό.

Μια άλλη πυρκαγιά ξέσπασε μια μέρα πριν στην ίδια περιοχή και κατασβέστηκε πολύ γρήγορα ενώ κάποιες μαρτυρίες κάνουν λόγο για άλλες φωτιές μερικές μέρες νωρίτερα. Όλα αυτά δημιουργούν βάσιμες υποψίες εμπρησμού, όμως αυτό θα διερευνηθεί από την Πυροσβεστική και τις αρμόδιες αρχές. Η φωτιά έκαψε δεκάδες στρέμματα πευκοδάσους και χαμηλής βλάστησης αλλά είναι σημαντικό ότι σε μεγάλο μέρος της έκτασης η πυρκαγιά κρατήθηκε χαμηλά και δεν έφτασε στην κορυφή των δέντρων, λόγω της άμεσης κινητοποίησης.

Ευχαριστίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων

Μετά την κατάσβεση της φωτιάς, άνδρες της Πυροσβεστικής, εθελοντές αλλά και προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων παρέμειναν τη νύχτα για επιφυλακή.  Από την πλευρά της η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ντίνα Καλλιντζή με ανάρτησή της ευχαρίστησε το προσωπικό της Υπηρεσίας, όπως και την Πυροσβεστική και το Δήμο Αβδήρων ενώ πρόσθεσε ότι τους προηγούμενους μήνες διατηρήθηκε ο χώρος καθαρός όπως και οι αντιπυρικές ζώνες, με αποτέλεσμα να αναχαιτιστεί η φωτιά πριν φτάσει στα αρχαία κτίσματα και τις εγκαταστάσεις του αρχαιολογικού χώρου.

Παράλληλα, διασκεδάζει τους φόβους όσων ανησυχούν ότι στην καμένη έκταση θα “φυτρώσουν” βίλες, σημειώνοντας ότι η όλη η περιοχή ανήκει στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, όπου απαγορεύεται ρητά κάθε οικοδομική δραστηριότητα.

Επίσκεψη Μητροπολίτη-Δήλωση Αμοιρίδη 

 Η πυρκαγιά των Αβδήρων δημιούργησε μεγάλη ανησυχία ενώ το απόγευμα επισκέφθηκε την περιοχή και ο Μητροπολίτης Παντελήμων. Από την πλευρά του ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης, βρέθηκε στο σημείο και εξέφρασε την ανάγκη να περιφρουρηθούν οι ομορφιές της περιοχής καθώς “οι φωτιές τόσο στο Νέστο όσο και στα Άβδηρα φαίνεται ότι ήταν δόλιες ενέργειες”.