Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τη 1 μ.μ. της Τετάρτης κοντά στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων και είναι σε εξέλιξη. 

Η φωτιά ξεκίνησε από το αλσύλλιο που βρίσκεται δίπλα στις Μαθητικές Κατασκηνώσεις και εξαιτίας των ανέμων εξαπλώθηκε προς το Αρχαίο Πολύστυλο και το αρχαίο λιμάνι των Αβδήρων. Οι άνεμοι ήταν πολύ ισχυροί και οι κίνδυνοι για την επέκταση στην πευκόφυτη περιοχή ήταν μεγάλοι.

Επί τόπου βρέθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης σε λίγα λεπτά ενώ ακολούθως κατέφθασαν και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο αρκετές ώρες μετά. Κατασβέστηκε αργά τη νύχτα ενώ στο σημείο παρέμειναν δυνάμεις επιφυλακής.

Συνολικά επιχειίρησαν 6 οχήματα της ΠΥ Ξάνθης, 1 βυτιοφόρο του Δήμου Αβδήρων και ένα χωματουργικό μηχάνημα, δύο σκάφη PZL από τη βάση της Χρυσούπολης και 30 άτομα. Το έργο της κατάσβεσης επέβλεψαν ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ κ. Ρήγας και ο Διοικητής της ΠΥ Ξάνθης κος Ρούτσιας, επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού Τομέα Νίκος Εφραιμίδης, στελέχη του Δήμου Αβδήρων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων καθώς και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

Παραθεριστές καταγγέλλουν ότι μια μέρα πριν εντοπίστηκε εστία φωτιάς στο ίδιο σημείο ενώ φωτιά είχε ξεσπάσει το 2014 και το 2015. Η παροχή του ρεύματος διεκόπη λίγο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς ενώ οι κατασκηνώσεις – που δεν φιλοξενούν παιδιά αυτό το διάστημα- δεν κινδυνεύουν.

Το σημείο από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, στο άλσος δίπλα στην Κατασκήνωση. Φωτο: Β. Καρακάσης

Φωτο: Χ. Ιωαννίδης