“Μήνυμα συντονισμένου αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο” τιτλοφορείται η ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Ξάνθης για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 8 Αυγούστου στην Πλατεία. 

Αναλυτικά:

Βήμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και πολέμων αποτέλεσε η συγκέντρωση της Επιτροπής Ειρήνης Ξάνθης μέλος της ΕΕΔΥΕ στην Πλατεία Δημοκρατίας στις 8 Αυγούστου 2017, με την οποία τιμήθηκαν τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, 72 χρόνια μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας απ’ τις ΗΠΑ.

Συναντήθηκαν η αποφασιστικότητα των απλών ανθρώπων να φράξουν το δρόμο στον πόλεμο που έχει επικίνδυνα ζυγώσει την περιοχή μας με τις χαρούμενες φωνές των παιδιών που αντηχούσαν σε κάθε σπιθαμή της πλατείας.

Αντάμωσαν η ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου με τον χαιρετισμό στο γείτονα λαό που τόσα υποφέρει. Ο φιλόλογος – ποιητής Θανάσης Μουσόπουλος απάγγειλε δικούς του στίχους για τον Αμέτ από τη συλλογή Οιακισμοί, καθώς και για τη γη μας.

Συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης η αφιέρωση ενός τραγουδιού της Αρλέτας που έφυγε σήμερα στα 72 της, αφού γεννήθηκε την ίδια χρονιά με το έγκλημα της ρίψης των ατομικών βομβών, από τον Βαγγέλη Τσακίρη. Με μουσικές που μιλούν για το ρόλο του παιδιού στον αυριανό κόσμο, όπως αυτή του Παύλου Σιδηρόπουλου που τραγούδαγε «έχε το νου σου στο παιδί, γιατί αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα…», ή για τα μικρά παιδιά, τα μικρά παιδιά που κρατούνε στο χέρι τους σαν το μύλο το χάρτινο τις ελπίδες μας (1967 πρώτο τραγούδι της Αρλέτας).

Τα τραγούδια του Βαγγέλη Τσακίρη, ακόμη κι αυτά με τον ξενόγλωσσο στίχο που μας καλούσε να διαλέξουμε με ποια πλευρά θα πάμε παρασύρθηκαν σ’ όλο το χώρο από το ελαφρό αεράκι που έκανε τη χάρη στους ανθρώπους της Ειρήνης να απολαύσουν ένα διάλειμμα στον καύσωνα.

Στην ομιλία του για τη σημασία της ημέρας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ξάνθης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, Γιώργος Κολλάρος  τόνισε την ανάγκη να μην υπάρξει καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν, να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα, για να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων, όπου συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα και να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές. Οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων καταδεικνύονται περίτρανα και από το γεγονός ότι μαζί με τις ΗΠΑ η χώρα μας δαπανά το υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ της για εξοπλισμούς. Επισήμανε ακόμη τη θέση του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος για το άμεσο σταμάτημα των πολέμων, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα εκατομμυρίων ξεριζωμένων προσφύγων.

Με πολύ ενδιαφέρον, τέλος, παρακολούθησαν οι παραβρισκόμενοι ένα ερασιτεχνικό βίντεο διάρκειας μίας περίπου ώρας που ετοίμασαν τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Ξάνθης για τις αιτίες των πολέμων μέχρι και τις μέρες μας και τις συνέπειές τους με ζωντανό παράδειγμα τις πόλεις της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.