Με απόφαση του Δ’ τμήμα του ΣτΕ, οι δήμοι δεν μπορούν πλέον να αναστέλλουν την έκδοση αδειών λειτουργίας  καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Για οριστική επίλυση η υπόθεση παραπέμφθηκε στην 7μελή σύνθεση του ίδιου τμήματος του ΣτΕ.

Ειδικότερα η 5μελής σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, (ΣτΕ) με την υπ΄ αριθμ. 1725/2017 απόφασή της, έκρινε ότι οι δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν πράξεις με τις οποίες να αναστέλλουν την έκδοση αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες, κ.λπ.), ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που ορισμένες περιοχές είναι κορεσμένες λόγω των πολλών όμοιων καταστημάτων που ήδη λειτουργούν.

Παρ’ όλα αυτά, λόγω της σπουδαιότητας των νομικών ζητημάτων που τίθενται, παραπέμφθηκε η υπόθεση προς οριστική επίλυση στην 7μελή σύνθεση του ίδιου τμήματος του ΣτΕ.

Το θέμα ξεκίνησε από μια απόφαση  του δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, από το 2011 με συνεχείς αποφάσεις του, αναστέλλει την έκδοση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας νέων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε συγκεκριμένες περιοχές που χαρακτηρίστηκαν από το δημοτικό συμβούλιο «ως κορεσμένες περιοχές, λόγω διαπιστωθείσας υπερσυγκέντρωσης τέτοιων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που τις καθιστά ιδιαίτερα βεβαρημένες και μη επιδεχόμενες περαιτέρω επιβάρυνση», εναντίον της οποίας προσέφυγε ιδιοκτήτρια εταιρία εμπορικού κέντρου.