Στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια Υγεία, τοποθετήθηκαν οι βουλευτές Χ. Ζεϊμπέκ και Γ. Στογιαννίδης την Τετάρτη. 

Στογιαννίδης: Το 2013 ο Α. Γεωργιάδης ήθελε να κλείσει κλινικές στην Ξάνθη

Ο βουλευτής Ξάνθης που τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας “ένα σημαντικό βήμα προς το κοινωνικό κράτος”. Ο Βουλευτής υποστήριξε ότι το 2013 ο τότε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σχεδίαζε να κλείσει την Καρδιολογική και την Παθολογική Κλινική  του Νοσοκομείου Ξάνθης και να το μετατρέψει σε Κέντρο Υγείας ενώ σύγκρινε την περίοδο εκείνη με τη σημερινή κάνοντας λόγο για ενίσχυση σε προσωπικό και ομαλοποίηση της κατάστασης.

“Οι ίδιοι βουλευτές που θεωρούν αχρείαστες τις Τοπικές Μονάδες Υγείας κατηγορούν την κυβέρνηση ότι νομοθετεί  μόνο για το 30%” ήταν η άποψη που εξέφρασε, αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια υγεία ενώ συνέχισε την κριτική απέναντι στην αντιπολίτευση αναφερόμενος στην ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους γιατρούς που ζήτησε το κόμμα της ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι 700.000 Έλληνες παίρνουν κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης.

Τοποθέτηση Ζεϊμπέκ με βολές για το σκάνδαλο των γιατρών στην ΑΜΘ

Στη δική ομιλία ο Χ. Ζεϊμπέκ έκανε λόγο για την υλοποίηση μιας δέσμευσης του κόμματός του για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας, άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάσταση στην υγεία ενώ αναφέρθηκε και στο πρόσφατο σκάνδαλο με τις συνταγογραφήσεις, που αποκαλύφθηκε στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Το 2015 όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας, ένας από τους βασικότερους στόχους μας ήταν και συνεχίζει να είναι η αποκατάσταση του χώρου της υγείας, μετά την καταστροφή που έφεραν σε αυτόν τα μνημόνια και οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Παρά την εκτεταμένη ζημιά στο εθνικό σύστημα υγείας, ζημιά που εσείς προκαλέσατε, ερχόμαστε τώρα, 2 χρόνια μετά και νομοθετούμε το επιστέγασμα μιας μεγάλης μεταρρύθμισης στον χώρο της υγείας. Η προσπάθειά σας να υποβαθμίσετε την δημόσια υγεία στα μάτια των πολιτών, με περικοπές, υποχρηματοδότηση, κενά, ελλείψεις, διαφθορά και διαπλοκή κατά την περίοδο της διακυβέρνησής σας, αλλά ακόμα και σήμερα η προσπάθειά να ευτελίσετε την Δημόσια Υγεία σε αγαστή συνεργασία με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ευτυχώς δεν θα πετύχει. Δεν θα πετύχει γιατί αυτή  η πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας βασίζεται στην πεποίθησή μας ότι η υγεία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Με τον ν. 4368 του 2016, όπου έγινε πράξη η πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας, στο άρθρο 73 του παρόντος νόμου διαγράφονται και οι οφειλές στην εφορία των ανασφάλιστων πολιτών που προέρχονταν από τη νοσηλεία τους σε δημόσιες δομές υγείας. Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί την αποκατάσταση της αδικίας του κράτους προς τους ανασφάλιστους πολίτες γιατί, ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και κοινωνικά ευαίσθητο κράτος οφείλει να διασφαλίζει σε όλους την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς κυρώσεις.

Θα ήθελα να αναφερθώ, φυσικά, στις γενικές αρχές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών όπως οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία και τα Τοπικά Ιατρεία, τα οποία δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο οργάνωσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Βασικός τους στόχος είναι η πρόληψη των νοσημάτων, η προαγωγή της υγείας, η διάγνωση, η θεραπεία, η αποκατάσταση και η ολοκληρωμένη φροντίδα του πληθυσμού με βάση τις αρχές της δωρεάν, καθολικής και ισότιμης πρόσβασης.

Ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού, που στις άλλες χώρες θεωρείται ο θεμέλιος λίθος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το νέο πλαίσιο επαναπροσδιορίζεται.  Στην Ελλάδα, ευελπιστούμε ο άγνωστος αυτός θεσμός να αποτελέσει το σημείο της πρώτης ιατρικής επαφής με το σύστημα φροντίδας υγείας και να έχει το πρώτο λόγο στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο κάθε ασθενής. Επίσης, ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας του πολίτη εξασφαλίζει την κατάλληλη θεραπεία και την επαρκή υγειονομική φροντίδα του για την παραπομπή του στα άλλα επίπεδα του συστήματος υγείας.

Η στήριξη όλων των παραπάνω δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποσκοπεί στην σημαντική αποσυμφόρηση των επιβαρυμένων νοσοκομείων μας και «νοικοκυρεύει» τις βαθμίδες υγείας. Με εξαίρεση τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τα οποία γίνονται αυτοτελή και ενισχύονται με επιπλέον 465 θέσεις ειδικευμένων ιατρών, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την υγεία αποδεικνύει έμπρακτα ότι για μας η ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι τεράστιας σημασίας. Για μας η πρωτοβάθμια υγεία δεν σημαίνει ιδιώτης γιατρός και ιδιωτικά νοσοκομεία, ούτε ελεύθερη επιλογή με τους κανόνες της αγοράς, εμείς θεωρούμε ότι η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει το δικαίωμα στην υγεία.

Εμείς, σε αντίθεση με εσάς δεν θεωρούμε ότι η Υγεία μπορεί να είναι εμπορεύσιμο αγαθό, ούτε τα νοσοκομεία μας είναι είδη προς πώληση, ώστε να γίνονται και αντικείμενο μεθοδεύσεων, όπως στην περίπτωση του Ερρίκος Ντυνάν. Η διαφορετική μας πολιτική φαίνεται με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Ένα νοσοκομείο, που το είχατε φτάσει στα όρια της κατάρρευσης και τώρα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις του, αφού στο τέλος του 2016 είχε εξοφλήσει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Επίσης, ενισχύεται μήνα με το μήνα με νέες ειδικότητες, επικουρικό προσωπικό και ΕΣΠΑ 2,2 εκατομμυρίων ευρώ. Εξαιρετικά σημαντική είναι η κίνησή του να αποχωρήσουν οι εργολάβοι όπως και σε πολλά άλλα νοσοκομεία της χώρας, και η διενέργεια δημοσίων διαγωνισμών για όλα τα υλικά του νοσοκομείου, βάζοντας τέλος σε όλες τις απευθείας αναθέσεις. Έχει, μάλιστα, προκηρύξει ήδη τις αντίστοιχες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ για απευθείας συμβάσεις με τους εργαζομένους στην καθαριότητα, την φύλαξη και την σίτιση. Τέλος, ένας πολύ σημαντικός του στόχος είναι η αναβάθμιση του ΚΕΦΙΑΠ και της εσωτερικής πισίνας για τα άτομα με αναπηρία. Πρόκειται για εγκαταστάσεις που προϋπήρχαν αλλά οι προηγούμενες διοικήσεις που δεν είχαν σχέδιο και τις άφησαν να σαπίζουν. Ως αποτέλεσμα, οι Ξανθιώτες με αναπηρίες αναγκάζονται να πηγαίνουν στις άλλες πόλεις για να τους παρέχουν την φροντίδα που χρειάζονται.

Για την κατάσταση του νοσοκομείου μας είμαστε εξαιρετικά περήφανοι και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την περαιτέρω βελτίωση του.

Ενδεικτικά της διαπλοκής που επικρατεί στον χώρο του φαρμάκου, επίσης,  είναι και τα δημοσιεύματα για υπερβολικές συνταγογραφήσεις σκευασμάτων διατροφής στην περιφέρειά μας. Μετά τους ελέγχους της ΥΠΕΔΥΦΚΑ αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και σίγουρα δεν είναι το μόνο. Αποδεικνύει την λογική που καλλιεργήσατε τόσα χρόνια για την συνταγογράφηση και τα συμφέροντα γύρω από αυτή. Για κακή σας τύχη, όμως, επί δικής μας κυβερνήσεως όλα αυτά θα μπουν σε μια τάξη και οι ένοχοι θα τιμωρηθούν.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σταθώ στο εξής παρά τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που επικρατούν στην χώρα την τελευταία μία δεκαετία, σχεδόν, παρά την προπαγάνδα και την παραφιλολογία, πάρα τις αντιλαϊκές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων και το ξεπούλημα νοσοκομείων, εμείς καταφέρνουμε και να αναστρέψουμε την καταστροφή που προκαλέσατε και να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος και να κάνουμε την πρόσβαση στην δημόσια υγεία ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΔΩΡΕΑΝ ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΗ