Ένα βιωματικό θερινό Πανεπιστήμιο για τις επιστήμες της αγωγής και της ειδικής αγωγής στην εκπαίδευση, διοργανώνεται στις 18-20 Αυγούστου στην Ξάνθη, και πιο συγκεκριμένα, στο Ξενοδοχείο Νέμεσις στα Κομνηνά. 

Η διοργάνωση ανήκει στη Μητρόπολη Ξάνθης σε συνεργασία με το σχολικό σύμβουλο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σάββα Μελισσόπουλο, το Σύνδεσμο Θεολόγων Ξάνθης και την υποστήριξη της Του Υφυπουργείου Μακεδονίας Θράκης, της Περιφέρειας και άλλων φορέων, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στη βιβλιοθήκη της Μητρόπολης Ξάνθης ο Μητροπολίτης Παντελεήμων, ο Σάββας Μελισσόπουλος, ο Πρωτοσύγκελος της ΙΜ Σωφρόνιος Γκουτζίνης, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος, αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης και η υπεύθυνη της Οργανωτικής Επιτροπής Ελένη Δοξακάκη.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και τόνισε ότι μέχρι σήμερα, οι διοργανωτές έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία 3 σεμινάρια με τη συμμετοχή άνω των 1.000 γονέων και εκπαιδευτικών, κάτι που ενθάρρυνε τη διοργάνωση του θερινού  Πανεπιστημίου, πρώτο για Μητρόπολη της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Ο π. Απόστολος Καβαλιώτης ανέφερε ότι στόχος είναι η διάχυση της γνώσης και η μεγάλη συμμετοχή όχι μόνο εκπαιδευτικών αλλά επίσης γονέων και φοιτητών. Οι βιωματικές εισηγήσεις, τόνισε ότι θα αφορούν το σύνδρομο down, τον αυτισμό και τη νοητική υστέρηση με στόχο την ένταξη και την ενσωμάτωση.

Σ. Μελισσόπουλος: Πρωτοποριακό το εγχείρημα

Από την πλευρά του ο σχολικός σύμβουλος Σάββας Μελισσόπουλος τόνισε ότι είναι ένα πρωτοποριακό εγχείρημα για την εκπαιδευτική κοινότητα, ίσως και παρακινδυνευμένο σε μια νεκρή καλοκαιρινή περίοδο, παρότι αποτελεί διαδεδομένη πρακτική στην Ευρώπη. “Δεν είναι μια εκπαιδευτική πρακτική και λειτουργία ευρέως διαδεδομένη και το αποτέλεσμα, εφόσον είναι θετικό, θα μας δικαιώσει και η επιτυχία του θα το μετατρέψει σε θεσμό” είπε. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Μητροπολίτη, λέγοντας ότι πάντοτε είναι ανοιχτός σε κάθε καινοτομία ενώ πρόσθεσε ότι τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν ένα συλλογικό τόμο, χρήσιμο για όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες καθώς ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι να διαχέει τη γνώση στην κοινωνία.

Όπως σημείωσε η Ε. Δοξακάκη και συντονιστής π. Σωφρονιος Γκουτζίνης, οι αιτήσεις είναι ήδη πάρα πολλες, οι συμμετέχοντες δεν έχουν καμία επιβάρυνση για μετακινήσεις, συμμετοχή ή διατροφή, παρά μόνο αν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στο ξενοδοχείο. Εισηγητές του Summer School θα είναι οι καθηγήτριες Πανεπιστημίου κυρίες Γαβριηλίδου, Ταρατόρη και Δημάση καθώς και ο π. Απόστολος Καβαλιώτης.