Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες  στο Μουσείο

ΤΙΣ ΠΕΜΠΤΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2017  [21.00] ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ.  Η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης  & της ΦΕΞ  οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο. Με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β΄θμιας Εκπαίδευσης.    Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες  πληροφορίες  στο  http://elmexanthis.blogspot.gr/  και στα τηλ 25410 25421- 6932451755

Κλασικό βρετανικό μαύρο χιούμορ στην προβολή της Πέμπτης 3/8 με την ταινία «Keeping mum» (2007) του Niall Johnson (παίχθηκε στην Ελλάδα με τον ανεξήγητο τίτλο «Μην το πεις ούτε του παπά»). Στην προβληματική οικογένεια ενός παπά (Rowan Atkinson χωρίς ούτε μια γκριμάτσα) φτάνει η καινούργια οικονόμος (Maggie Smith σε «κόντρα» ρόλο) και όλα τα προβλήματα στο δρόμο της οικογένειας εξαφανίζονται δια μαγείας, από τους ενοχλητικούς γείτονες έως τον επικίνδυνο και ανάξιο εραστή της παπαδιάς. Ποιο σκοτεινό μυστικό όμως κρύβει η συμπαθητική ηλικιωμένη οικονόμος στο μπαούλο της;

Κοφτερή, μαύρη κωμωδία, πιστή στη Βρετανική παράδοση, πατάει γερά από την πρώτη στιγμή και με συνεχείς ανατροπές απογειώνεται. Οι ηθοποιοί αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο τους καλογραμμένους χαρακτήρες: τους Rowan Atkinson, σε πολύ καλή στιγμή, μακριά από τον τηλεοπτικό Mr Been, και την πάντα υπέροχη Maggie Smith συμπληρώνουν η εκφραστική Kristin Scott Thomas και ο Patric Swayze.

Κήπος Λαογραφικού Μουσείου, στις 9μμ.

Είσοδος ελεύθερη

 

ΙΙΣυναυλία: «Inside out dialogues»

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

[21.00] στην αυλή με τα Χαμάμ στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Ευγένιος Βούλγαρης – τοξωτό ταμπούρ  / Κατερίνα Παπαδοπούλου – τραγούδι / Σωκράτης Σινόπουλος – λύρα

 

Το πρότζεκτ Inside Out Dialogues είναι ένα διαλογικό ηχητικό ταξίδι με σταθμούς έργα παλαιά και σύγχρονα  βασισμένα στις λόγιες παραδόσεις τις ανατολής και ενδιάμεσες ενωτικές διαδρομές τα αυτοσχεδιαστικά σχεδιάσματα – ταξίμια στους κώδικες των μουσικών δρόμων – μακάμ. Σκοπός του ταξιδιού, ο συντονισμός στην διαλογιστική δύναμη των συγκεκριμένων μουσικών παραδόσεων και η μετουσίωση τους σε μια κοινή συναισθηματική προβολή των μουσικών που συνδιαλέγονται επί σκηνής. “Τα εντός, έξω”.

 

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας ο Ευγένιος Βούλγαρης και ο Σωκράτης Σινόπουλος αυτοσχεδιάζουν και συνομιλούν με αφορμή μουσικά έργα συνθετών της λόγιας μουσικής της Πόλης καθώς και δικές τους συνθέσεις.

Στο δεύτερο μέρος, οι δύο μουσικοί υποδέχονται στη σκηνή την Κατερίνα Παπαδοπούλου παρουσιάζοντας τραγούδια από τις παραδόσεις της Μικράς Ασίας με τα πολύ ιδιαίτερα ηχοχρώματα που δημιουργεί ο συνδυασμός της φωνής της Κατερίνας Παπαδοπούλου με τα δύο τοξωτά όργανα, την λύρα και το τοξωτό ταμπούρ του Σωκράτης Σινόπουλου και του Ευγένιου Βούλγαρη.

Είσοδος 10€ οικονομική ενίσχυση του Μουσείου

 

Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων:   ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ & ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ  Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421

 

 

 

Λαογραφικό &  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης (φωτο. Το χαμάμ)

Στο λαογραφικό &  ιστορικό μουσείο της Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου.

Η αρχιτεκτονική συμμετρία και ο εξωτερικός διάκοσμος του κτιρίου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, το καθιστούν κόσμημα.

Παρουσιάζονται εδώ στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα.  Οι εκθέσεις του Ισογείου και του Ορόφου αναφέρονται στην ιστορία της Θράκης, στη νεότερη ιστορία της πόλης και στη ζωή της άρχουσας αστικής τάξης. Η παρουσίαση του Υπογείου στοιχειοθετεί την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Ξάνθης. Ενώ στο δεύτερο τμήμα του, προβάλλεται η θεματική ενότητα «Επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη στις αρχές του 20ου αιώνα – Επαγγελματίες- Εργατική τάξη». Στην αυλή τέλος, βρίσκονται τα δύο Χαμάμ και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων.