Οι εμπλεκόμενοι με τα μεγάλα πολιτικά σκάνδαλα και δωροδοκίες αλλά και τα ΜΜΕ παραπλανούν συστηματικά την κοινή γνώμη γύρω από την ποινική τους μεταχείριση. Υποκρύπτουν ότι πιθανή παύση της δίωξής τους οφείλεται στο διαβόητο «Νόμο περί ευθύνης Υπουργών»  και όχι επειδή κάποιο δικαστήριο τους απάλλαξε στην ουσία. Και για να επιτύχουν παραγραφή κάποιοι δεν δίστασαν κάποτε να κλείσουν και τη Βουλή, κάτι που το  παλιό πολιτικό σύστημα -το «όλον»- δεν θέλει να θυμάται. 

Σε αρκετές περιπτώσεις η δίωξη των πολιτικών που πήραν μίζες κατέστη δυνατή, πλαγίως, για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, όπως συνέβη με τον Άκη, που προκλητικά μετά την αποφυλάκισή του δίνει συνεντεύξεις για να ισχυριστεί (ο καταδικασμένος και ελεύθερος υπό όρους λόγω υγείας) ότι δεν πήρε τις δυσθεώρητες μίζες !

Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι ενός ακόμη Υπουργού του Σημίτη, του Τάσου Μαντέλη, που καταδικάστηκε για το ίδιο αδίκημα και δεν διώχθηκε για το βασικό αδίκημα της δωροδοκίας λόγω της ιδιότητας του Υπουργού. Η απόφαση υπενθυμίζει επίσης ότι ενώ οι μίζες έχουν αποδειχθεί στο δικαστήριο, το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος δεν εμπίπτει στις επιβαρυντικές διατάξεις για τους καταχραστές του δημοσίου και έτσι γλιτώνουν πολυετείς καθείρξεις και ισόβια ενώ ένα «βαποράκι» με κάνναβη, μπορεί να μείνει «μέσα» για τη μισή του ζωή !

Αλλά ακόμη και αυτές οι μικρότερες ποινές, έχουν πολύ ηπιότερη επίπτωση γιατί τα δικαστήρια στους πολιτικούς εξαντλούν τις δικονομικές πρόνοιες, αναγνωρίζοντας ελαφρυντικές περιστάσεις «προτέρου εντίμου βίου» σε ανθρώπους που τσέπωσαν εκατομμύρια ευρώ και ικανοποιούν όλα τα αιτήματα για αναστολές.  Έτσι η Ηριάννα, για παράδειγμα, συνεχίζεται να βρίσκεται φυλακισμένη χωρίς στοιχεία ενώ  οι πολιτικοί που πήραν μίζες εκατομμυρίων κάνουν μπάνια σε club των Βορείων Προαστίων…

Η ανάδειξη του θέματος της φιέστας “όλοι μαζί τρέχουμε για ένα πιάτο φαΐ” από ΣΚΑΙ και ΚΕΔΕ, που επιχειρήσαμε φαίνεται ότι άγγιξε την τοπική κοινωνία σε όλο της το εύρος χωρίς πολιτικές παρωπίδες. Δεν είναι θέμα κομματικό, ούτε θέμα συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Πρόκειται για μια παραφωνία ενός Μέσου Ενημέρωσης και της ηγεσίας της ΚΕΔΕ που προσβάλει την αλληλεγγύη και την ευαισθησία των τοπικών κοινωνιών, ειδική της δικής μας. Και από αυτό το πρίσμα φαίνεται το αντιλήφθηκαν οι Ξανθιώτες.

H στήλη για τον Αύγουστο, θα πάρει την καθιερωμένη της άδεια και θα επανέλθει δυναμικά το Σεπτέμβριο.