Στην σκόνη της Σαχάρας που είχε κατακλύσει την περιοχή τις τελευταίες μέρες, οφείλεται η επιδρομή κεραυνών στην περιοχή της Ξάνθης, σύμφωνα με τον Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης Σπύρο Ραψομανίκη. 

Σε τηλεοπτική δήλωσή του ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος αναφέρει: “Τις τελευταίες μέρες είχαμε μεταφορά σκόνης της Σαχάρας στην περιοχή, κάτι που λόγω τριβής δημιούργησε στατικό ηλεκτρισμό, ο οποίος εκτονώνεται στην ατμόσφαιρα με κεραυνούς. Η λύση είναι η αντικεραυνική προστασία- ειδικά στα δημόσια κτίρια- και σοβαρή γείωση αναφέρει

Όλες οι νέες οικοδομές υπακούουν σε αυτούς τους κανόνες, αναφέρει ο Σ. Ραψμοναίκης και προσθέτει ότι ίσως θα έπρεπε να γίνει ένας έλεγχος στις παλιές κατασκευές.

Πλανητικό πρόβλημα, τοπικές επιπτώσεις

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Σ. Ραψομανίκη, όσο προχωρά η κλιματική αλλαγή, τόσο οι εποχές θα έχουν περίεργα φαινόμενα: “Και αυτό το καλοκαίρι είναι παράξενο. Η κλιματική αλλαγή είναι πλανητική αλλά σε αυτήν οφείλονται τα πρόσφατα φαινόμενα και στην περιοχή. Θα βλέπετε παράξενα καλοκαίρια και παράξενους χειμώνες” σημειώνει ερμηνεύοντας τη διαταραχή στο κλίμα.” Η σκέψη του ανθρώπου αντιμετωπίζει γραμμικά τις ενέργειες και τις επιπτώσεις όμως τα φαινόμενα είναι εξαιρετικά πολυσύνθετα.” καταλήγει.