Σοβαρές πιθανότητες να μπεί τελικά στον κατάλογο των λεγόμενων Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκτά το έργο του πλωτού σταθμού της Αλεξανδρούπολης, μετά την προ ημερών συνεδρίαση στις Βρυξέλλες των Περιφερειακών Ομάδων Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύσει το energypress, έχει δοθεί ισχυρή πολιτική ώθηση, και δημιουργείται ένας δεύτερος μικρός κατάλογος έργων, τα οποία ναι μεν δεν «βαθμολογήθηκαν» ικανοποιητικά για να μπούν στα PCI, ωστόσο θεωρούνται σημαντικά από τις κυβερνήσεις για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού, γεωπολιτικής ισορροπίας κ.λπ.

Ο δεύτερος αυτός κατάλογος, στον οποίο θα περιληφθεί και το FSRU της Αλεξανδρούπολης, θα είναι κατά κάποιο τρόπο ο κατάλογος των έργων ειδικής αντιμετώπισης που εκτιμάται ότι στο τέλος θα περιληφθούν κανονικά στα PCI.

Ειδικά για το έργο της Αλεξανδρούπολης εκτιμάται ότι όταν θεωρηθεί δεδομένη η κατασκευή του αγωγού IGB θα ανέβει «βαθμολογικά» και η επίδοση του FSRU, οπότε θα περιληφθεί αυτοδίκαια στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει αναφερθεί στο energypress, στον πρώτο – αλλά όχι τελικό – κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμορφώθηκε στις 30 Ιουνίου περιλαμβάνεται και πάλι (είχε αφαιρεθεί στην προ διετίας αναθεώρηση) η δημιουργία της Υπόγειας Αποθήκης φυσικού αερίου στο εξαντλημένο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας, έργο για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να κινήσει εκ νέου τις διαδικασίες υλοποίησης.

Την ίδια στιγμή αφαιρέθηκε από τον κατάλογο το έργο της δημιουργίας πλωτού σταθμού αεριοποίησης LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη από την εταιρεία Gastrade.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, στον αναθεωρημένο κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος παραμένουν όλα τα υπόλοιπα έργα που ενδιαφέρουν τη χώρα μας. Ειδικότερα:

Παραμένει ο αγωγός αερίου Poseidon από την Ελλάδα προς την Ιταλία, γεγονός που δείχνει ότι το project αυτό «παίζει» πλέον σοβαρά για τη μεταφορά Ρωσικού αερίου (Turkish Stream), αλλά και αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο (East Med).

Παραμένει επίσης το project του υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου Euro Asia  Interconnector, που θα συνδέει τα ελληνικά, τα κυπριακά και τα ισραηλινά δίκτυα μεταφοράς και αυτό της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed  για τη μεταφορά των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ στην ηπειρωτική Ελλάδα μέσω Κρήτης.

Διατηρείται προφανώς στον κατάλογο ως ώριμο έργο ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός διασύνδεσης IGB, η τελική επενδυτική απόφαση για τον οποίον αναμένεται σύντομα.

Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι ο αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Αυστρία, γνωστός και ως Tesla, περιλαμβάνεται στην ενημερωμένη λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) της Κομισιόν.

Ο κατάλογος των έργων κοινού ενδιαφέροντος  επικαιροποιείται ανά διετία, ώστε να προστίθενται έργα που καλύπτουν νέες ανάγκες και να διαγράφονται τα παρωχημένα.

Ένας από τους λόγους που προτάθηκε ο κανονισμός σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές (κατευθυντήριες γραμμές TEN-E/ΔΕΔ-Ε) το 2011 ήταν η τεράστια ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές ενέργειας. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές χαράσσουν το στρατηγικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ενεργειακές υποδομές, ενώ παράλληλα εισάγουν την έννοια των έργων κοινού ενδιαφέροντος. Ορίζουν εννέα στρατηγικούς άξονες προτεραιότητας όσον αφορά τις υποδομές στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, καθώς και τρία πανευρωπαϊκά πεδία προτεραιότητας όσον αφορά τις αρτηρίες ηλεκτρικής ενέργειας, τα έξυπνα δίκτυα και τα δίκτυα μεταφοράς διοξειδίου του άνθρακα

από το energypress.gr