Σκάνδαλο αποτελεί η είδηση που αφορά σε δύο γιατρούς, διευθυντές ΕΣΥ δύο νοσοκομείων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, οι οποίοι συνταγογράφησαν σκευάσματα 5 εκατ. ευρώ για ειδική διατροφή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι δύο διευθυντές φέρονται να έχουν υπογράψει το 2016 γνωματεύσεις για τη χορήγηση σκευασμάτων ειδικής διατροφής συνολικής αξίας περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 11% της ετήσιας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα συγκεκριμένα προϊόντα(46 εκατομμύρια)! Όπως αναφέρεται μάλιστα ο μέσος όρος δαπάνης ανά γιατρό ήταν 31.000 ευρώ!

Οι γιατροί -όπως αναφέρεται – στη συντριπτική τους πλειονότητα έγραφαν ως διάγνωση «φλεγμονή του εντέρου» –κυρίως– λόγω φαρμακευτικής αγωγής, ενώ φαίνεται να «επιμένουν» στη συνταγογράφηση συγκεκριμένου σκευάσματος.

Παρέμβαση Πολλάκη

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Αν. Υπουργού Υγείας ο οποίος, με ανάρτησή του στο Facebook επιτίθεται στο προηγούμενο καθεστώς στο χώρο της Υγείας και σημειώνει ότι τα ευρήματα προέκυψαν μόλις άλλαξε η διοίκηση στην Υπηρεσία Ελέγχων.

Αναφέρει:

Όσο και να κρύβεστε θα σας βρούμε…

Γι αυτό κάποιοι δεν ήθελαν να κάνει συμβάσεις ο ΕΟΠΥΥ με τους προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων, σκευασμάτων κλπ αλλά να έμενε σε ισχύ το προηγούμενο καθεστώς του μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δώσετε.

ΜΟΛΙΣ ΑΛΛΑΞΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΔΙΦΚΑ να τα πρώτα ΣΟΒΑΡΑ αποτελέσματα ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ …..(γιατί η προηγούμενη κυνήγαγε κάτι γιατρούς στην Άρτα που σε πέντε συνταγές στις 300 είχαν γράψει και χάπι γαστροπροστασίας!!!!)

Τι συνέβη με την υπόθεση

Σύμφωνα με την Καθημερινή, από τους ελέγχους, δεν προέκυψαν στοιχεία που να πιστοποιούν ότι οι ασφαλισμένοι όντως πάσχουν από την ασθένεια που αναφέρεται στις γνωματεύσεις. Μάλιστα οι ασθενείς δεν είχαν καν εξετασθεί στα νοσοκομεία που υπηρετούν οι γιατροί. Σε κάποιες δε περιπτώσεις οι γνωματεύσεις προστέθηκαν σε δεύτερο χρόνο από την αγορά του σκευάσματος προκειμένου να θεωρηθούν από ελεγκτές γιατρούς. Οι γιατροί αυτοί με την ολοκλήρωση των ελέγχων της ΥΠΕΔΥΦΚΑ απειλούνται με υψηλά χρηματικά πρόστιμα αλλά και διακοπή της δυνατότητας συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους. Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ πρόκειται να προχωρήσει και στην έκδοση συνταγογραφικών οδηγιών αλλά και στη θέσπιση ανώτατων «ορίων» δαπάνης συνταγογράφησης για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής στο πρότυπο που ισχύει για τα φάρμακα.

Οι παρεμβάσεις γίνονται σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού της δαπάνης για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Το 2016 η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής ανήλθε στα 46 εκατ. ευρώ. Τα σκευάσματα συνταγογράφησαν περίπου 1.500 γιατροί – διευθυντές κλινικών, κυρίως παθολόγοι, ακτινοθεραπευτές και γενικοί χειρουργοί, ενώ ο μέσος όρος δαπάνης ανά γιατρό ήταν 31.000 ευρώ.

Εξορθολογισμός δαπανών

Από τις αρχές του έτους ο ΕΟΠΥΥ έχει προχωρήσει σε σύμβαση με τις προμηθεύτριες εταιρείες των σκευασμάτων ειδικής διατροφής, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εξορθολογισμό της δαπάνης κατά 400.000 ευρώ τον μήνα. Οπως σχολίαζαν στελέχη της αγοράς, προφανώς υπήρχαν εταιρείες-υπόγεια, που προωθούσαν προϊόντα τα οποία πιθανόν να μην έφταναν ποτέ στους ασφαλισμένους.

Περαιτέρω μείωση αναμένεται και από τις νέες τιμές που όρισε τον περασμένο μήνα ο ΕΟΠΥΥ, κατόπιν έρευνας αγοράς στην Ε.Ε. Είναι ενδεικτικό ότι συμπλήρωμα διατροφής σε υγρή μορφή, που μέχρι πρόσφατα πωλούνταν στην τιμή των 11,93 ευρώ στην Ελλάδα, πλέον ύστερα από έρευνα για το τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ε.Ε. θα πωλείται στο 1,78 ευρώ. Αλλο σκεύασμα σε σκόνη (φακελάκια), με τιμή 230 ευρώ, πλέον θα πωλείται στα 34,02 ευρώ, ενώ σκεύασμα με την ίδια δραστική ουσία από τα 460,48 ευρώ «έπεσε» στα 51 ευρώ!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΟΠΥΥ, οι παρεμβάσεις στις τιμές των 20 πιο συχνά συνταγογραφούμενων σκευασμάτων ειδικής διατροφής αναμένεται να επιφέρουν εξοικονόμηση της τάξης των 22 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στοιχεία από documentonews.gr και kathimerini.gr