Ισχυρός σεισμός 6,4 ρίχτερ σημειώθηκε στη 1:30 το βράδυ της Πέμπτης περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Κω. ‘Ενας Τούρκος 39 ετών και ένας Σουηδός, 27 ετών έχασαν την ζωή τους από κατάρρευση τoιχίου, ενώ διασκέδαζαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μπαρ, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές από τον σεισμό.

Τους εκατό έφτασαν οι πολίτες που προσήλθαν στο νοσοκομείο του νησιού όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής Διοικητής του Νεκτάριος Γεωργαντής.

Πέντε τραυματίες εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά μεταφέρονται με ελικόπτερο Σινούκ από την Κω στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη. Είκοσι δύο παραμένουν για νοσηλεία, χωρίς να είναι σοβαρά τραυματισμένοι, ενώ οι υπόλοιποι 78 ελαφρά τραυματίες έφυγαν αφού έλαβαν τις πρώτες βοήθειες.

Κλειστό παραμένει το λιμάνι
, καθώς υπέστη μεγάλες ζημιές με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros. Το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο,Τήλο, Σύμη Ρόδο και Καστελόριζο.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός αναφερόμενος στο πρόβλημα τόνισε πως έως ότου ελεγχθεί η κατάσταση του λιμανιού καθίσταται προσωρινά ανενεργό. Πρόσθεσε επίσης ότι κάποιοι επιβάτες φορτηγά και δίκυκλα που επιβιβάστηκαν στη Νίσυρο και στην Κάλυμνο από τη μη προσέγισση πλοίου στο νησί θα μεταφερθούν με πλοίο ανοιχτού τύπου στην Κώ στο Μαστηχάρι και στην Καρδάμαινα.

Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο. Σοβαρές είναι οι υλικές ζημιές κυρίως σε παλαιά κτίσματα.

Η δόνηση ταρακούνησε τη Ρόδο και άλλα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, καθώς και τα τουρκικά παράλια – όπου υπάρχουν επίσης αναφορές για ζημιές – ενώ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό σεισμολογικό κέντρο, προκλήθηκε μικρό τσουνάμι.

Στην Κω με αεροσκάφος C-130 έφθασαν το πρωί οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό. Στο νησί καταφθάνει δύναμη από την 1η ΕΜΑΚ με 15 άτομα και δύο σκύλους καθώς και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Ν. Τόσκας, αναφέρθηκε στους δύο θανάτους από τον σεισμό και στους τραυματίες και τόνισε πως η κατάσταση είναι απολύτως διαχειρίσιμη. Όπως είπε, το λιμάνι έχει λίγες ζημιές, ενώ το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά. «Αποκαθίσταται πλήρως η κανονικότητα στο νησί. Δεν υπάρχει καθόλου πανικός» σημείωσε ο υπουργός. «Ήρθαμε στο νησί γιατί εμείς έπρεπε να πάρουμε τα μέτρα μας».

Τέσσερις σεισμοί στα Δωδεκάνησα σε μισή ώρα!

Το επίκεντρο του σεισμού των 6,4 Ρίχτερ εντοπίζεται σε θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Κω, ανοιχτά του Μπόντρουμ, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα. Λίγο βορειότερα, στη 1.38 π.μ., σημειώθηκε δόνηση 5,1 Ρίχτερ, με το επίκεντρό της να εντοπίζεται 27 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάτμου, ανάμεσα στους Λειψούς και το Φαρμακονήσι.

Τους δύο σεισμούς ακολούθησε δόνηση 4,6 Ρίχτερ 41 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καλύμνου, κοντά στο Φαρμακονήσι, στη 01.44, καθώς και δόνηση 4,4 Ρίχτερ 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Κω, στη 01.52.

* Φωτογραφίες από την τοπική ιστοσελίδα Kosnews24