Άγνωστο και αχαρτογράφητο φαίνεται να είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται στο Δήμο Ξάνθης μετά τις διαδοχικές παραιτήσεις Ξυνίδη, Βασιλούδη και Μπένη. Δεν είναι και συνηθισμένο να αποχωρούν σε λίγες μέρες οι επικεφαλής του δεύτερου και του τρίτου, σε δύναμη, συνδυασμών στο δημοτικό συμβούλιο. Η πρώτη σκέψη είναι πως αν είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους πριν τις εκλογές, θα είχαν κερδίσει κιόλας αλλά αυτά είναι αρκετά μακρινά πια.

Στο συνδυασμό Κοινωνία Δημοτών μένει πίσω, μαζί με τη «νέα γενιά» ο Μανώλης Φανουράκης ως επικεφαλής, παρότι φέρεται να δηλώνει ότι δεν έχει αρχηγικές τάσεις και βρίσκεται αρκετά κοντά στον Σάββα Μελισσόπουλο ενώ η απουσία Βασιλούδη είναι ένα επιπρόσθετο πρόβλημα για τις επιτροπές και το Κέντρο Πολιτισμού όπου μετείχε. Το ίδιο ισχύει φυσικά για το Δημήτρη Μπένη, που θα αφήσει ένα αντιπολιτευτικό κενό και είναι άγνωστες και οι εξελίξεις στο συνδυασμό του, στο μέλλον.

Το μέτωπο των 3 ή 4 της αντιπολίτευσης φαίνεται να αποσυντίθεται και παραμένουν αυτόνομοι και δυναμικοί οι Ι. Καμαρίδης και Ν. Ανταμπούφης, ο καθένας στον τομέα του (και με προφανείς ιδεολογικές διαφορές). Η παράταξη Τσιακίρογλου, έτσι κι αλλιώς ήταν ωσεί παρούσα και μάλλον ως προσάρτημα της πλειοψηφίας έμοιαζε παρά ως αντιπολίτευση. Τέλος, ο Γιώργος Κολλάρος θα απαλλαγεί από την κριτική, που κατά καιρούς εισέπραττε, προσωπικά, από τους Ξυνίδη και Μπένη.

Το ερώτημα όλων είναι τι μένει μετά τις αποχωρήσεις και αν πέρα από ανανέωση, υποσημειώνει και μια στρατηγική για το μέλλον, όπως μπορεί κανείς να διακρίνει στο «μανιφέστο» Ξυνίδη. Βέβαια και μόνο η διάθεση ανανέωσης και παράδοσης της σκυτάλης, χωρίς βλέψεις για διεκδίκηση (παρότι του προτάθηκε αμέτρητες φορές πριν και μετά το Χ. Πούλιο) είναι για τον Θ. Ξυνίδη αλλά και όλους τους συμβούλους της παράταξης που άνοιξαν χώρο για τους επόμενους, κάτι πρωτόγνωρο και αξιέπαινο.

Ή Δημοτική Αρχή προφανώς και έχει λόγο να είναι ικανοποιημένη καθώς  η θητεία που διανύουμε ήταν η πλέον δυναμική από άποψη αντιπολίτευσης παρότι ο Θ. Ξυνίδης, έχει διευκρινίσει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις στη δικαιοσύνη, στις οποίες έχει εμπλέξει το Δήμο ή το Δήμαρχο με πρωτοβουλία του.

Γενικότερα η περίοδος Πούλιου-Ξυνίδη υπήρξε η πλέον σκληρή αντιπολιτευτικά στο Δήμο Ξάνθης αν και, όσοι γνωρίζουν τον Θ. Ξυνίδη καταλαβαίνουν ότι με την εμπειρία και τις νομικές του γνώσεις, συχνά δρούσε πιο υποστηρικτικά και από την ίδια τη συμπολίτευση, όταν επρόκειτο για τα συμφέροντα του Δήμου. Μετά από 23 χρόνια άλλωστε, υπήρξαν Δήμαρχοι που κοιτούσαν την παράταξή τους αλλά κοιτούσαν και προς την πλευρά του, πριν εκφράσουν θέση…

Μια μέρα μετά την αποχώρηση ο Θανάσης Ξυνίδης φωτογράφισε τον Ηλία Βασιλούδη να πίνει  καφέ στο κάμπινγκ της Χρυσής Αμμουδιάς, όπου παραθερίζουν για δεκαετίες με τις οικογένειές τους, και το “πόσταρε” με την υποσημείωση «Επιτέλους χαλάρωσε»… Δεν χάρηκαν πάντως το Σαββατοκύριακο γιατί το νησί επλήγη από τη «Μέδουσα»