Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 80 ετών τη Δευτέρα, ο άνθρωπος που διέσωσε τον παραδοσιακό οικισμό της Ξάνθης, ο πρώην Νομάρχης για δύο θητείες, Κωνσταντίνος Θανόπουλος. 

Ο Κ Θανόπουλος κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Νομάρχης από το 1975 μέχρι το 1979 ήταν αυτός που είχε πρωτοστατήσει στην κήρυξη του οικισμού ως διατηρητέου, γεγονός που διέσωσε την Παλιά Πόλη από την πολυκατοικιοποίηση και την αντιπαροχή ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρωτοβουλίες του τότε είχαν αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη εχθρότητα από το τοπικό πολιτικό και ευρύτερο κατεστημένο.

Στην πορεία των ετών ο Κ. Θανόπουλος και η Ξάνθη μέχρι και σήμερα οφείλει τη φήμη της στη διάσωση του παραδοσιακού της οικισμού. Η πόλη δεν απέδωσε ποτέ την οφειλόμενη τιμή στον πρωτεργάτη της πόλης και μόνο ατομικά πολίτες της πόλης αλλά και ΠΑΚΕΘΡΑ, φρόντισαν για την παρακαταθήκη του. Λίγες εβδομάδες πριν, με ανάρτησή του ο δικηγόρος Κώστας Γούναρης είχε προτείνει στις αρχές της πόλης, “αντί να αντιπαρατίθενται για ανδριάντες, να τιμήσουν τον Κ. Θανόπουλο”.

Τον τελευταίο χρόνο ο πρώην Νομάρχης Ξάνθης αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αποχαιρετισμός Μουσόπουλου

Το δικό του αποχαιρετισμό, έστειλε με κείμενό του ο συγγραφέας και φίλος του εκλιπόντος Θανάσης Μουσόπουλος

Έφυγε ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος

  Αποχαιρετώ με συγκίνηση και αγάπη έναν προσωπικό φίλο, έναν συμπαραστάτη, ένα δημόσιο πρόσωπο που είχε δική του αξία την οποία διοχέτευε στα έργα του.

  Με το κείμενό μου αυτό δεν απευθύνω χαιρετισμό αποχωρισμού, αποδίδω έπαινο ευγνωμοσύνης. Στους οικείους του στέλλω τα θερμά μου συλλυπητήρια και τη διαβεβαίωση ότι στη γη του Δημόκριτου και του Ορφέα δεν υπάρχει χώρος λήθης.

  Ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος έχει συνδέσει το όνομά του με την Ξάνθη. Συνήθως τον μνημονεύουμε όταν αναφερόμαστε στη διάσωση και ανάδειξη του παραδοσιακού οικισμού της Ξάνθης. Θεωρώ ότι το έργο του αυτό ήταν σημαντικό και άξιο διαρκούς ευγνωμοσύνης – για πολλούς λόγους.

  Πιστεύω όμως ότι οφείλουμε να τον ευγνωμονούμε για όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε για μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής μας – οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά. Όντας ο ίδιος φορέας της ολοκληρωμένης ανάπτυξης, επιδίωξε το ίδιο στην κοινωνική / πολιτική παρουσία και προσφορά.   

  Αγαπητέ Ντίνο, σε ευχαριστώ για ό,τι πρόσφερες – το φως του γραφείου σου, το φως της ψυχής του ήταν πάντοτε ανοιχτό νύχτα μέρα…

Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 1937. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως δικηγόρος Παρ΄ Αρ. Πάγω και ΣτΕ. μέχρι πρόσφατα. Αποσύρθηκε πό την ενεργό δικηγορία ως επίτιμος δικηγόρος.

Διορίσθηκε Νομάρχης Ξάνθης και εργάστηκε στην Ξάνθη από τον Φεβρουάριο του1975 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1979 και από τον Σεπτέμβριο του 1989 μέχρι τον Μάιο του 1990 καθώς και στην Αιτωλοακαρνανία από τον Δεκέμβριο του 1979 μέχρι τον Μάρτιο του 1982. Εξελέγη επίσης, μεταξύ των δύο νομαρχιακών θητειών του, Νομαρχιακός και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής.

Το 2005 εκδόθηκε από το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ) το βιβλίο του Κωνσταντίνου Θανόπουλου «Πορεία Αντίθετα» που αποτυπώνει τους αγώνες του για τη διάσωση της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης.