Σε κόντρα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περιοχή έχει αναχθεί η υπόθεση του Θ. Καραμπίνη, μετά και την αποπομπή του από τα καθήκοντά του.

Δήλωση Γιαννακίδη με αιχμές

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Ξάνθης Στάθης Γιαννακίδης, μετά την αποπομπή του τέως Πρύτανη αναφέρει:

Όσοι τόλμησαν να εκφέρουν δημοσίως και στα θεσμικά όργανα διαφορετική άποψη για τις αυθαιρεσίες της πρυτανικής αρχής οδηγήθηκαν με εντολές πρύτανη στους τοπικούς εισαγγελείς, οι οποίοι με τη σειρά τους προθύμως ξεκινούσαν έρευνες για υποτιθέμενες παρατυπίες.

Στο πλαίσιο της απόπειρας εξόντωσης των διαφωνούντων ακαδημαϊκών το τελευταίο διάστημα διατάχθηκαν αλλεπάλληλες ΕΔΕ, καθηγητές παραπέμπονται για φαιδρούς λόγους στο πειθαρχικό, χρηματικές ποινές και στερήσεις μισθών επιβάλλονται, ενώ με αποφάσεις του πρύτανη και της επιτροπής ερευνών ματαιώνονται ερευνητικά προγράμματα -εντελώς τυχαία- όσων ασκούν κριτική στη συγκεκριμένη διοίκηση.

Παράλληλα ο Αθ. Καραμπίνης επιχειρεί να πολιτικοποιήσει το θέμα, αναζητώντας στηρίγματα, ενώ βρίσκει γόνιμο έδαφος για να προβάλει ένα «πατριωτικό» προφίλ σε εφημερίδες όπως το «Πρώτο Θέμα», για να «εκφράσει τους φόβους του για υπόγειες διαδρομές στη Θράκη» και να παρουσιάσει το «εθνικό» του πρόσωπο, σχολιάζοντας τα μειονοτικά, δίγλωσσα σχολεία.

Η διγλωσσία όμως του ίδιου του πρύτανη, αφ’ ενός η δεξιά περί εθνικισμού προς τους αναγνώστες του «Πρώτου Θέματος» και αφ’ ετέρου η αριστερή περί αντιρατσισμού προς τους διωκόμενους φοιτητές που αντιτίθενται στη ρητορική ενός καθηγητή, μόνο απαρατήρητη δεν περνάει.

Συνάντηση Βουλευτών ΝΔ με τον τέως Πρύτανη

Σε ανακοίνωσή τους εξάλλου οι τρεις βουλευτές της ΝΔ στην ΑΜΘ αναφέρουν:

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθανάσιο Καραμπίνη, πραγματοποίησαν σήμερα (17/07) ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης , καθώς και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της  Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Ευάγγελος Λαμπάκης.

Ο Πρύτανης του ΔΠΘ τους ενημέρωσε διεξοδικά και τεκμηριωμένα για την άδικη και παράνομη απόφαση του Υπουργού Παιδείας να τον θέσει σε καθεστώς αποχής από την άσκηση των καθηκόντων του.

Και οι τρεις Βουλευτές, όπως και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους προς το ΔΠΘ και τα τμήματά του, που αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης και προόδου της Θράκης, αλλά και προς τον θεσμικό ρόλο που παίζει ο Πρύτανης, ο οποίος στοχοποιήθηκε από τον Υπουργό Παιδείας άδικα και με την ανώτερη πειθαρχική ποινή που προβλέπει ο Νόμος, αν και θα έπρεπε να παραπέμψει την υπόθεση στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης- ενημέρωσης  ο Βουλευτής Έβρου για λογαριασμό όλων των παρισταμένων και κατ’ εξουσιοδότηση αυτών προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση:

«Ο Υπουργός Παιδείας με την απόφασή του να θέσει τον Πρύτανη του ΔΠΘ σε καθεστώς αποχής από τα καθήκοντά του έβαλε για μια ακόμα φορά στο στόχαστρό του το Ίδρυμα. Πρόκειται για μια πολιτική δίωξη, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Ο Υπουργός αντί να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα που του είχαμε θέσει οι τρεις Βουλευτές μέσω της γραπτής Ερώτησης που καταθέσαμε στις 7 Ιουνίου προτίμησε να πάρει αυτήν την αστήρικτη και άδικη απόφαση και να μην απαντήσει, όπως όφειλε σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.

Είναι εμφανές ότι η Κυβέρνηση θέτει στο περιθώριο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, παραβλέποντας και υποτιμώντας το σπουδαίο ρόλο που επιτελεί στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.

Τα επόμενα βήματά μας θα είναι να προβούμε στις απαραίτητες κοινοβουλευτικές ενέργειες, όπως επιβάλλει ο κανονισμός της Βουλής, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η κοινωνία της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, μέσω των θεσμικών της παραγόντων, θα υπερασπιστεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και δεν πρόκειται να ανεχτεί οποιαδήποτε υποβάθμισή του καθώς και οποιαδήποτε αστήρικτη επίθεση κατά των λειτουργών του Ιδρύματος.

Παράλληλα ως Νέα Δημοκρατία διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα υπερασπιζόμαστε τα ελεύθερα και ανεξάρτητα πανεπιστημιακά ιδρύματα και δεν πρόκειται να αφήσουμε τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης και την εκδικητική μανία των στελεχών αυτής να τραυματίσουν την αυτονομία, την αυτοτέλεια και την πρόοδο των Πανεπιστημίων, καθώς και τους λειτουργούς και τους σπουδαστές αυτών».