Πραγματοποιήθηκαν για 6η συνεχή χρονιά, επιλεκτικές δακτυλιώσεις νεοσσών Λευκών Πελαργών σε οικισμούς της ΠΕ Ξάνθης, σε συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, με ειδική δακτυλιώτρια νεοσσών Λευκών Πελαργών και υπαλλήλου του ΦΔ, Σάσα Μιχαηλίδου. Στο φετινό εγχείρημα συμμετείχαν ο ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης, ο Δήμος Αβδήρων, η εταιρεία εναλλακτικού τουρισμού Riverland και προσωπικό του ΦΔ.

Εντός τριών ημερών (21-22-23/06) καλύφθηκαν συνολικά 11 οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου, με δακτυλιώσεις και ελέγχους σε 27 φωλιές Πελαργών και συνολικό αριθμό δακτυλιωμένων νεοσσών τα 78 μικρά πελαργάκια.

Στην περιοχή ευθύνης του Δήμου Αβδήρων πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις στον Πετεινό, τη Φελώνη, τα Βαφέϊκα, το Κουτσό, τη Νέα Κεσσάνη, το Πόρτο Λάγος, τη Γενισσέα και το Αυξέντιο, ενώ στην χωρική αρμοδιότητα του Δήμου Τοπείρου έγιναν επεμβάσεις στα Μάγγανα, το Νέο Εράσμιο και τους Τοξότες.

Κατά την διαδικασία της δακτυλίωσης λαμβάνονται συγκεκριμένες μορφομετρικές μετρήσεις για τον κάθε νεοσσό, ο οποίος ταυτοποιείται με ένα μοναδικό κωδικό για την περεταίρω αναγνώρισή του. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί των φωλιών από διάφορα επικίνδυνα υλικά όπως πλαστικά σακιά, πετονιές, σχοινιά κλπ, τα οποία δημιουργούν στις περισσότερες των περιπτώσεων μη αναστρέψιμες βλάβες στους νεοσσούς.

Οι φετινές δακτυλιώσεις των μικρών πελαργών στην περιοχή μας, αποτελούν πολύ σημαντική επιτυχία, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δακτυλιώθηκαν νεοσσοί πελαργοί για τους οποίους έχουμε στοιχεία από την δακτυλίωση των γονέων τους. Συγκεκριμένα, από τις 24 φετινές επανευρέσεις δακτυλιωμένων πελαργών που παρατηρήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή μελέτης, 13 αφορούν σε αναπαραγόμενα ζευγάρια στην 1η κ 2η αναπαραγωγική τους προσπάθεια. Οχτώ ζευγάρια εξ αυτών των δακτυλιωμένων πελαργών, κατάφεραν τελικά να πτερώσουν 16 συνολικά νεοσσούς από τους οποίους τελικά δακτυλιώθηκαν οι 13, καθώς αποτελούσαν τον πρωταρχικό στόχο για τις φετινές δακτυλιώσεις.

Για την υλοποίηση του ανωτέρω εγχειρήματος, καταλυτικής σημασίας ήταν η συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης και ειδικότερα του Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Βασίλη Σαρρή, του Προϊστάμενου Τομέα Δικτύων κ. Νίκου Τσιτσέλη και των Τεχνικών Υπαλλήλων κ. Κυριάκου Παπαδόπουλου-Αρχιτεχνίτη και κ. Ραήφ Ισεήν-Τεχνίτη, για την ενεργό συμμετοχή τους σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και του Δήμου Αβδήρων, με την μεσολάβηση της Αντιδημάρχου κας Ντίνας Ζουρνατζίδου για την παραχώρηση καλαθοφόρου οχήματος και την συμμετοχή των χειριστών κ. Ανέστη Νεοφυτίδη-Ηλεκτρολόγου και κ. Ζήση Λαφτσή-βοηθού Ηλεκτρολόγου.

Ο Φορεάς διαχείρισης, στην ανακοίνωσή του,  ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν στην συγκεκριμένη δράση και κυρίως τους κατοίκους των οικισμών οι οποίοι συμβιώνουν με τους πελαργούς και καλοδέχονται και εμάς κάθε φορά που βρισκόμαστε κοντά τους.