Το «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου»  των Θάνου Μικρούτσικου-Νίκου Καββαδία, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, από την 5η Εποχή Τέχνης παρουσιάζεται στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων την  Παρασκευή 14 & Σάββατο 15 Ιουλίου, ώρα 21.30

Η παράσταση

Το «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου», η παράσταση που πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο Badminton τον Ιανουάριο του 2016 και χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα του 2016, έρχεται την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Ιουλίου στις 21.30 στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων, έχοντας στις αποσκευές του τα εγκωμιαστικά, γεμάτα συγκίνηση σχόλια κοινού και κριτικών.

Εμπνευσμένο και σκηνοθετημένο από τον Θέμη Μουμουλίδη, το «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» είναι ένα σύνθετο θέαμα, μια θεατρική συνάντηση του εμβληματικού έργου του Θάνου Μικρούτσικου με το ποιητικό σύμπαν του Νίκου Καββαδία.

Τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, έχοντας πλέον περάσει στο μουσικό μας DNA, αποκαλύπτουν και φωτίζουν τις πολλαπλές διαστάσεις του ποιητικού έργου του Νίκου Καββαδία, του ποιητή που «μίλησε για την ελευθερία, για την αξία της ανατροπής, για τη δύναμη της ζωής χωρίς συμβάσεις».

Βασισμένο σε ιστορικές αναφορές και μαρτυρίες, αλλά κυρίως στο ίδιο το έργο του Νίκου Καββαδία, το σενάριο της παράστασης – που υπογράφει ο σκηνοθέτης, με τη συμβολή των συνεργατών του Παναγιώτας Πανταζή, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου και Βίκης Παναγιωτοπούλου – ανασύρει και προβάλλει με συναρπαστικό τρόπο, μέσω της μουσικής, στιγμές από τη ζωή και τη σκέψη του ποιητή.

Η κινηματογραφικής σύλληψης αφήγηση της παράστασης ζωντανεύει με τις ερμηνείες των Στέλιου Μάινα, Σταύρου Ζαλμά, Ελισάβετ Μουτάφη, Νίκου Αρβανίτη, Μαριάννας Πολυχρονίδη, Ιωάννη Παπαζήση, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου, Κώστα Φαλελάκη και 20 ακόμη ηθοποιών, χορευτών και μουσικών.

Ένα εξαιρετικό μουσικό σύνολο επί σκηνής, συνοδεύει την Ρίτα Αντωνοπούλου τον Κώστα Θωμαΐδη και την Μαριάννα Πολυχρονίδη που, ως τραγουδιστές αλλά και ως δρώντα πρόσωπα, ερμηνεύουν τα κλασικά, αγαπημένα σε τρεις γενιές, τραγούδια, του Θάνου Μικρούτσικου.

Η σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, πολυσυλλεκτική στα μέσα της, αεικίνητη στην αναζήτησή της, επιχειρεί να μετουσιώσει τη σκηνική δράση σε εμπειρία για τον θεατή κάθε ηλικίας, παρουσιάζοντας μια ποιητική εκδοχή της ζωής αλλά και μια ζωντανή εκδοχή της ποίησης.

 

ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ – ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ

«Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου»

 

Σκηνοθεσία: ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Σενάριο: ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

 

Με τη συνεργασία των:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΝΤΑΖΗ, ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

Σκηνικό- κοστούμια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΣΑΣ

Χορογραφία: ΣΕΣΙΛ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ

Μουσική Επιμέλεια: ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Σχεδιασμός Ήχου: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτισμοί: ΣΑΚΗΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ

Video: NIKOΣ TΣΙΜΟΥΡΗΣ

Βοηθός σκηνοθέτης: ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Βοηθός σκηνοθέτη: ΒΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Οργάνωση παραγωγής: ΜΑΤΡΩΝΗ ΦΑΓΑ – ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Artwork: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΛΕΒΙΖΑΚΗ

Επικοινωνία: ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ

 

Παραγωγή: 5η Εποχή Τέχνης

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΪΝΑΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΑΛΜΑΣ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΟΥΤΑΦΗ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ, ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΦΑΛΕΛΑΚΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΑΦΙΔΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΟΥΡΖΟΥΛΙΔΗΣ, ΝΑΤΑΣΣΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ κ.α.

Τραγουδούν:

ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΩΣΤΑΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣ – ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ

 

 

https://youtu.be/0E-FyJ-0M5I

https://www.flickr.com/photos/151521016@N06

 

 

Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Παρασκευή 14 & Σάββατο 15 Ιουλίου, ώρα 21.30

Απαγορεύεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη των παραστάσεων.

 

 

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 18€ κανονικό, Μειωμένο: 14€

 

Προπώληση:

Καβάλα: Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, ενώ τις ημέρες των παραστάσεων θα γίνεται προπώληση στο ταμείο του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων από τις 19:30 το απόγευμα.

 

Κρηνίδες: Café «Προσκήνιο», Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, τηλ. 2510516090

 

Δράμα: «Granazi Store» 19ης Μαϊου 89, Τηλ. 2521045812

 

Ξάνθη: Βιβλιοπωλείο «ΔΥΟ», Βενιζέλου 29, τηλ: 25410-27777

 

Viva.gr, καταστήματα Seven Spots, Media Markt, Reload, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

 

 

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

 

 

 

 

Έγραψαν για την παράσταση:

 

«…Υπάρχουν στιγμές που η συγκίνηση δεν ελέγχεται – και είναι στιγμές όπου η πραγματική ποίηση ξεχειλίζει: από τον λόγο, τη μουσική, το παίξιμο, την αίσθηση ότι η κάθε πρόταση και η κάθε μουσική φράση δεν πάει μονοσήμαντα – έχει μια δέσμη ερμηνειών που σε οδηγεί στην απόλαυση…»

Γιώργος Χαρωνίτης, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

 

«Ό,τι καλύτερο έχω δει εδώ και χρόνια. Γύρισα σπίτι και νιώθω ακόμα πάνω μου την αλμύρα…»

Τασούλα Επτακοίλη, ΚΑΠΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

 

«Το ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» είναι μια ολοκληρωμένη παράσταση/θέαμα που θα γράψει στα «συν» του φετινού χειμώνα. Δεν αποκλείεται και του επόμενου..»

Χάρη Ποντίδα, TO SPIRTO

 

«Ο Θέμης Μουμουλίδης μεταφέρει με ατμοσφαιρικό τρόπο επί σκηνής τον ονειρικό κόσμο του ποιητή της θάλασσας Νίκου Καββαδία, με τη βοήθεια των διαχρονικών μουσικών συνθέσεων του Θάνου Μικρούτσικου.»

Αιμίλιος Χαρμπής, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

«Η σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη έχτισε έναν κόσμο θαλασσινό, άσωτο, με έντονα αρώματα και γεύσεις, με στιγμές έξαρσης, αλλά και ιδιαίτερου εσωτερισμού, προκλητικό αλλά και γοητευτικό ταυτόχρονα.»

Κάτια Σωτηρίου, MYTHEATRO.GR

 

«Αξίζει ΟΛΟ το χειροκρότημα! Τρία στα τρία για τον Θέμη Μουμουλίδη, που μετά την παράσταση για τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, καταπιάνεται με τη ζωή του Καββαδία και εξελίσσεται σε μετρ των θεατρικών πορτρέτων.»

Κατερίνα Πουλοπούλου, IEFIMERIDA.GR

 

«Μια γοητευτική παράσταση. Μια συνύπαρξη επί σκηνής υλικών στέρεων και μαγικών μαζί όπως η ποίηση του Νίκου Καββαδία και η μουσική/μελοποίηση τους από τον Θάνο Μικρούτσικο, που μεταλλάχθηκε στα χέρια του σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη σε θεατρική πράξη -συγκινησιακή και ουσιαστική. […] τιμά το όνειρο που δεν μας εγκαταλείπει και τη «φυγή» στο ανέφικτο…

Γοητεύει η παράσταση διατηρώντας την νοσταλγική γεύση όσων χάθηκαν […] Κι όμως την ίδια στιγμή γίνεται τόσο σύγχρονη και σημερινή, να γεμίζει όλους μας με τη γλυκεία απαντοχή για τα νέα ταξίδια, που θα γίνουν … που θα τα κάνουμε… στην περιπέτεια, στο όνειρο, στο άγνωστο.»

Τέα Βασιλειάδου, KOMMON.GR