Για την ύπαρξη δολωμάτων με κυάνιο που έχουν προκαλέσει το θάνατο σε σκύλους, αλεπούδες και κουνάβι, στην ορεινή Ξάνθη κάνει λόγο η WWF σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της.

Σύμφωνα με την οργάνωση, το κυάνιο ήταν ενσωματωμένο σε “κεφτεδάκια” για δόλωμα ενώ σε μορφή κάψουλας εντοπίστηκε στη Ροδόπη.

Όπως αναφέρουν: “Τα δύο τελευταία περιστατικά δηλητηριασμένων δολωμάτων που αντιμετώπισε η ομάδα ανίχνευσης του WWF Ελλάς αποδεικνύουν πόσο μεγάλη και γενικευμένη απειλή αποτελούν οι λεγόμενες «φόλες». Στο πρώτο περιστατικό, στην περιοχή Νυμφαίας της Ροδόπης, εντοπίστηκαν φόλες κυανιούχου καλίου από ορειβάτες που πορεύονταν προς το καταφύγιο Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής. Σε έναν χωματόδρομο βρήκαν μια νεκρή αλεπού και δίπλα της μια άσπρη «ταμπλέτα». Αμέσως κατάλαβαν ότι μάλλον πρόκειται για φόλα περίεργου είδους. Στο μυαλό τους, τα δηλητηριασμένα δολώματα τα φαντάζονταν ως ένα κομμάτι κρέατος ή υπόλειμμα ζώου με δηλητήριο και όχι σαν μια κυλινδρική κάψουλα καλυμμένη με παραφίνη.”

Η ομάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων του WWF εντοπίζει και συλλέγει τα δηλητηριασμένα δολώματα.

Οι ορειβάτες προσπάθησαν να καταστρέψουν αυτήν την κάψουλα, αλλά ευτυχώς δεν τα κατάφεραν. Γιατί ευτυχώς; Η κάψουλα αυτή μπορεί να προκαλέσει ακαριαίο θάνατο χωρίς καμιά ευκαιρία διάσωσης, όχι μόνο στα ζώα που θα τα καταναλώσουν, αλλά και στους ανθρώπους που θα σπάσουν την κάψουλα.

Μόλις ειδοποιηθήκαμε, αμέσως μετά με την ομάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων του WWF πήγαμε στην περιοχή και ελέγξαμε και συλλέξαμε τις επικίνδυνες φόλες.

Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε σε τουριστική περιοχή, κοντά στο χωριό Λειβαδίτη της Ξάνθης, όπου βρέθηκαν δηλητηριασμένα δολώματα πλασμένα σε «κεφτεδάκια», σε πολλά σημεία κατά μήκους του χωματόδρομου. Δυστυχώς πριν ενημερωθεί η ομάδα του WWF, ήδη υπήρξαν τα πρώτα θύματα, πολλοί σκύλοι, αλεπούδες και ένα κουνάβι. Οι σκύλοι δεν ήταν ο στόχος του δηλητηριαστή, αλλά  βρίσκοντας μπροστά τους έναν τόσο ωραίο «μεζέ», δεν μπορούσαν να αντισταθούν.

Κεφτεδάκια που σπέρνουν το θάνατο. Η μύγα ακούμπησε πάνω στον κεφτέ ψόφησε μέσα σε δευτερόλεπτα.

Με την ομάδα του WWF και αυτήν την φορά κινηθήκαμε άμεσα για να εμποδίσουμε περισσότερες δηλητηριάσεις οικόσιτων και άγριων ζώων. Ενώ συλλέγαμε τις φόλες, μπροστά στα μάτια μας μια μύγα προσγειώθηκε πάνω σε ένα από τα «κεφτεδάκια» και έπεσε νεκρή μέσα σε δευτερόλεπτα. Δεν χρειαζόταν επιπλέον ένδειξη ότι χρησιμοποιήθηκε πολύ δυνατό δηλητήριο, που με βάση της εμπειρίας μας πιθανόν να ήταν ένα από τα απαγορευμένα τοξικά φυτοφάρμακα που δυστυχώς κυκλοφορούν στην αγορά. Τα αποτελέσματα της τοξικολογικής ανάλυσης θα μας αποκαλύψουν την ακριβή  δραστική ουσία. “

Αν εντοπίσετε φόλες:

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τις αγγίξετε με γυμνά χέρια ή να τις φέρετε σε επαφή με το σώμα σας. Στην περίπτωση που χρειαστεί να τις περισυλλέξετε για να αποτραπεί η δηλητηρίαση ζώων, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε γάντια και προσεκτικά να τις τοποθετήσετε σε ένα μπουκάλι ή μια πλαστική σακούλα που κλείνει ερμητικά. Ειδοποιήστε άμεσα τη Δασική Υπηρεσία, την Αστυνομία και τη Θηροφυλακή της περιοχής, όπου βρέθηκε η φόλα. Επίσης μπορείτε να καλέστε άμεσα την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων. Θράκη: Γραφείο WWF Δαδιάς 25540 32210 (24 ώρες). Καλαμπάκα – Τρίκαλα – Γρεβενά:Ορνιθολογική 210 8227937 & 210 8228704 (καθημερινά 9:00-17:00) και 6947 610763 (24 ώρες).

Κάψουλες με κυάνιο. Μπορούν να προκαλέσουν ακαριαίο θάνατο, όχι μόνο σε ζώα, αλλά και ανθρώπους

Πηγή: WWF