Το ουκρανικό αλιευτικό σκάφος, το οποίο βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Παλαιόχωρα Χανίων λόγω του ύποπτου φορτίου τσιγάρων που μετέφερε, επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά την ανακοίνωση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ που δεν αναγνωρίζει «ουδεμία σύνδεση ή σχέση της» με τα κατασχεθέντα.

Λίγες κούτες με σήμανση ΣΕΚΑΠ

Σύμφωνα με την εταιρεία, «τα τσιγάρα που βρέθηκαν με σήμανση της ΣΕΚΑΠ ήταν πολύ λίγα (80 κούτες μεταξύ 4.500)» και η εταιρεία «ενημερώθηκε αμέσως».

Έλαβε δείγματα τσιγάρων και ξεκίνησε έλεγχο.

Τσιγάρα-απομίμηση

«Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δείχνουν πως είναι τσιγάρα – απομίμηση, πως δεν είναι αυθεντικά και δεν έχουν παραχθεί στην ΣΕΚΑΠ, επειδή ούτε τεχνικά μπορούν να παραχθούν στα μηχανήματά μας, ούτε η συσκευασία, ούτε η ποικιλία καπνού, ούτε η ποιότητα του χαρτιού χρησιμοποιούνται από την εταιρία μας. Δεν πλησιάζουν τα ποιοτικά μας χαρακτηριστικά» σημειώνει η εταιρεία αποκλείοντας «οποιαδήποτε υποψία συμμετοχής της εταιρείας».

Το επίμαχο σκάφος βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι της Παλαιόχωρας από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ όπως διευκρινίζουν οι τοπικές αρχές ο καπετάνιος και το πλήρωμά του δεν βρίσκονται υπό κράτηση ωστόσο μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος του φορτίου δεν τους επιτρέπεται ο απόπλους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Με δική μας πρωτοβουλία και με επίσημο τρόπο απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες, συγκεκριμένα: στο Υπουργείο Ναυτιλίας, Υπουργείο Οικονομικών, ΣΔΟΕ και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για παροχή βοήθειας στην έρευνα και παράλληλα για να απαντηθούν οριστικά τα κατευθυνόμενα εναντίον της ΣΕΚΑΠ δημοσιεύματα. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει απάντηση», συνεχίζει και προσθέτει πως «σε αντίθεση με τις υποθέσεις της Κρήτης, οι τελωνειακές αρχές ενήργησαν σύμφωνα με το πρωτόκολλο και πολύ άμεσα, σε μια άλλη περίπτωση, ενός φορτίου που βρέθηκε στην Χαλκίδα».

Όπως αναφέρει η βιομηχανία με επίσημη ανακοίνωσή της, παρόλο που τα τσιγάρα που κατασχέθηκαν στη Χαλκίδα με σήμανση της ΣΕΚΑΠ «ήταν πολύ λίγα (80 κούτες μεταξύ 4.500)» η εταιρεία ενημερώθηκε αμέσως. «Εμείς οι ίδιοι εκδηλώσαμε ενδιαφέρον, ζητήσαμε και λάβαμε δείγματα τσιγάρων, και ξεκινήσαμε όπως θα έπρεπε τον ενδελεχή έλεγχο», συμπληρώνει η ΣΕΚΑΠ και προσθέτει: «Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δείχνουν πως είναι τσιγάρα – απομίμηση, πως δεν είναι αυθεντικά και δεν έχουν παραχθεί στην ΣΕΚΑΠ, επειδή ούτε τεχνικά μπορούν να παραχθούν στα μηχανήματά μας, ούτε η συσκευασία, ούτε η ποικιλία καπνού, ούτε η ποιότητα του χαρτιού χρησιμοποιούνται από την εταιρία μας. Δεν πλησιάζουν τα ποιοτικά μας χαρακτηριστικά». Κατά συνέπεια, αναφέρει η καπνοβιομηχανία, «αποκλείεται οποιαδήποτε υποψία συμμετοχής της εταιρίας μας».
Και καταλήγει: «Η βασική αρχή της εταιρίας ΣΕΚΑΠ είναι η νομιμότητα και ο σεβασμός προς τα δικαιώματα των καταναλωτών προϊόντων υψηλής ποιότητας. Ο δείκτης EBITDA για την περίοδο 2014-2016 ξεπέρασε τα 10 εκτ €, η εταιρία πλήρωσε σε φόρους στο Κράτος 375 εκτ €. Σήμερα τα προϊόντα μας με επιτυχία πωλούνται στην Ρωσία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Ιράκ, Αμπχαζία, Οσσετία, Σιγκαπούρη.

» Η εταιρία ΣΕΚΑΠ, όσο κανένας άλλος, έχει συμφέρον στην ανάπτυξη της επιχείρησης, στην αψεγάδιαστη φήμη, στην συνεχόμενη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων της, που σημαίνει και την καταπολέμηση της μαύρης αγοράς τσιγάρων που επηρεάζει αρνητικά τις θέσεις των τοπικών παραγωγών, προκαλεί μεγάλες ζημίες στον προϋπολογισμό του Κράτους και υπονομεύει την υψηλή ποιότητα των καπνικών προϊόντων που παράγονται από νόμιμες ελληνικές καπνοβιομηχανίες»


Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών