Ομολογουμένως το πρόγραμμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης στην κεντρική σκηνή, φέτος επανέρχεται στο γνώριμο ύφος του θεσμού, χωρίς καλλιτεχνικές παρεκτροπές και αμφιβολίες. Είναι ένα πρόγραμμα που αρμόζει στο θεσμό και στο χώρο. Και επειδή έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει τις αρνητικές επιλογές σε ΘΛΕ και ΓΠΠ, οφείλουμε να επισημάνουμε και τις θετικές.

Γενικότερα το xanthi2.gr και, ακόμη περισσότερο, ο νέος μας χώρος agora2.gr, δίνουν μεγάλη βαρύτητα στα πολιτιστικά πράγματα που το καλοκαίρι είναι αλήθεια ότι “απογειώνονται” και επισκιάζουν ακόμη και την πολιτική επικαιρότητα στην περιοχή. Η Ξάνθη έχει την τύχη να είναι μια περιοχή με δημιουργικούς ανθρώπους που πρωταγωνιστούν στα πολιτιστικά πράγματα.

Πέρα από τους δημοτικούς μεγάλους θεσμούς έχει την τύχη να βρίσκεται δίπλα στο δεύτερο πιο σημαντικό αρχαίο θέατρο της χώρας, τους Φιλίππους, με ένα εξαιρετικό φεστιβάλ που φέρνει στην περιοχή σχεδόν όλες τις σημαντικές παραστάσεις που απολαμβάνουν στην Αθήνα οι θεατές του φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου. Και αυτό είναι προνόμιο.

Επίσης άνθρωποι της Ξάνθης και των γύρω περιοχών πρωταγωνιστούν στη διοργάνωση σημαντικών θεσμών και φεστιβάλ που επίσης προσελκύουν αρκετά ονόματα, κυρίως από τη μουσική. Στην Ξάνθη εδρεύει άλλωστε η ΦΕΞ, ένας τεράστιος φορέας που διοργανώνει εντυπωσιακά μεγάλους θεσμούς και συνεργάζεται με πολύ σημαντικούς ανθρώπους στη χώρα και την ευρύτερη Βαλκανική.

Επιπρόσθετα, θίασοι όπως ο “Ανατολικά του Νέστου” και άλλες προσπάθειες επιτυγχάνουν υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και μπορούν να γεμίζουν για δύο μέρες το ανοιχτό αμφιθέατρο της Ξάνθης, κάτι που μόνον οι πιο εμπορικές θεατρικές παραγωγές της Αθήνας μπορούν να επιτύχουν.

Όλες αυτές τις προσπάθειες λοιπόν οι δικτυακοί μας χώροι οφείλουν να τις προβάλλουν και να τις στηρίζουν με κάθε τρόπο και χωρίς ιδιοτέλεια, ως εκπλήρωση ενός προορισμού και ως συμβολή στην άνοδο της ποιοτικής στάθμης των δημόσιων εκδηλώσεων, που οφείλουν να είναι πάνω από το μέσο όρο της κοινωνίας μας. Αλλά είναι γεγονός ότι – σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση των θεαμάτων στην Αθήνα που ωθεί τις παραγωγές στην επαρχία ως διέξοδο- η Ξάνθη το καλοκαίρι είναι στο κέντρο μιας ευλογημένης, καλλιτεχνικά, περιοχής.

Η στήλη μας, λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές της θα είναι, πια, εβδομαδιαία πάντα με την ίδια επιμονή στο σχολιασμό θετικών και αρνητικών της περιοχής και της χώρας.