Συνάντηση με τον Δήμαρχο Μύκης για το οξυμένο πρόβλημα με το πόσιμο νερό σε πολλά χωριά του Δήμου Μύκης πραγματοποίησε το πρωί αντιπροσωπεία της Τ.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, το χρόνιο πρόβλημα με το πόσιμο νερό στα χωριά του Δήμου Μύκης την φετινή χρονιά εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμμένο. Μεγάλα χωριά, όπως ο Εχίνος, ο Κένταυρος, η Γλαύκη, η Πάχνη αλλά και μικρότεροι οικισμοί υποφέρουν από έλλειψη πόσιμου νερού, ενώ υπάρχουν χωριά στα οποία διακόπτεται η παροχή νερού για πολλές  ώρες της μέρας για πάνω από ένα μήνα (π.χ. στον Κένταυρο η διακοπή κρατάει από τις 8π.μ. μέχρι τις 8μ.μ.!), ενώ με το καλοκαίρι να έχει πολύ δρόμο μπροστά η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο εκρηκτική.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση, το 2017, χιλιάδες κάτοικοι να στερούνται το πόσιμο νερό μέσα στο κατακαλόκαιρο. Το απαρχαιωμένο δίκτυο και οι παλιές δεξαμενές (μέχρι και τα σίδερα έχουν εμφανιστεί στη μια δεξαμενή του Κενταύρου), καθιστούν επιτακτική ανάγκη την κρατική χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος. Ταυτόχρονα, στο πρόβλημα συμβάλουν η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δ. Μύκης (υπάρχουν 35 από τους 75 υπαλλήλους που χρειάζονται), η διάλυση πρακτικά του ΙΓΜΕ, η ελλιπής χρηματοδότηση των δήμων ( εδώ ακόμα και η έκτακτη ενίσχυση των 150.000 ευρώ που ανακοίνωσε πριν ένα τρίμηνο ο Υπ.Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης για το Δ. Μύκης δεν έχει δοθεί), η υποστελέχωση υπηρεσιών αναγκαίων για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων όπως η Δ/νση Υδάτων Καβάλας.

Προφανώς, όταν διαχρονικά οι κυβερνήσεις όλων των αστικών κομμάτων (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) θέτουν ως προτεραιότητα την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, την εξασφάλιση ματωμένων « πλεονασμάτων» και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών εμφανίζεται και ο παραλογισμός σε μια περιοχή όπου υπάρχουν υδροφόροι ορίζοντες και πηγές να μην γίνονται τα αναγκαία έργα για να επιλυθεί ένα τόσο βασικό ζήτημα επιβίωσης, όπως αυτό του πόσιμου νερού. Διαχρονικές είναι και οι ευθύνες περιφερειακών και τοπικών διοικήσεων το λιγότερο για τη μη δυναμική διεκδίκηση της αναγκαίας χρηματοδότησης για την επίλυση του προβλήματος.

Η Τ.Ε Ξάνθης του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους της περιοχής με κάθε τρόπο να διεκδικήσουν την άμεση κρατική χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση των αναγκαίων έργων για την επίλυση του προβλήματος, τη λήψη άμεσων μέτρων από την Περιφέρεια και το Δήμο.